Апеляційний суд Кіровоградської області
Справа № 22-305/ 2010 р. 
Головуючий у 1-й інстанції – Пасічник Д.І.
Категорія 19,23 Доповідач – Вербицький В.С.
У Х В А Л А
Іменем України
09 лютого 2010 року
( Додатково див. ухвалу Верховного суду України (rs14222353) ) ( Додатково див. рішення Новгородківського районного суду Кіровоградської області (rs6437819) )
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Кіровоградської області в складі :
головуючої судді – Вербицького В.С.
суддів – Єгорової С.М.; Дуковського О.Л.
при секретарі – Демешко Л.В.
розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді цивільну справу за апеляційною скаргою Приватного підприємства "Агрофірма "Престиж" на рішення Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 19 жовтня 2009 року.
Заслухавши доповідача, пояснення представника відповідача, який підтримав апеляційну скаргу, пояснення представника позивача, який проти скарги заперечував, колегія суддів судової палати, -
В С Т А Н О В И Л А :
ОСОБА_1 звернулася з позовом до Приватного підприємства "Агрофірма "Престиж" та Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України" про визнання недійсним та скасування державної реєстрації договору оренди землі, стягнення орендної плати.
Посилалась на те, що є власником земельної ділянки пл. 2,32 га. 20.08.2007 року між нею та ПП "Агрофірма "Престиж" було укладено договір оренди землі терміном на п`ять років. 25.03.2008 року договір було зареєстровано у Новгородківському відділі державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України". Зазначала, що договір не підписувала, реєстрація відбулася без її згоди. Просила визнати недійсним договір оренди, скасувати його реєстрацію та стягнути з ПП "Агрофірма "Престиж" 1152,00 грн. орендної плати.
Рішенням Новгородківського районного суду від 19 жовтня 2009 року позов задоволений частково. Суд визнав недійсний договір оренди, стягнув 1152, 00 грн. орендної плати.
Додатковим рішенням від 25 грудня 2009 року відмовлено у позові про скасування реєстрації договору оренди землі.
В апеляційній скарзі ставиться питання про скасування рішення суду у зв`язку з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що скарга не підлягає задоволенню.
Задовольняючи позов в частині визнання договору оренди землі недійсним та стягнення орендної плати, суд обгрунтовано послався на висновок почеркознавчої експертизи від 13.05.2009 року, згідно якого підпис в договорі оренди виконано не позивачкою ОСОБА_1, а іншою особою, а також на те, що представник ПП "Агрофірма "Престиж" визнав заявлену суму орендної плати.
Виходячи з висновку експертизи, у суда були підстави, відповідно до вимог ст. 215 ЦК України, визнати договір оренди недійсним, оскільки волевиявлення позивачки на укладення договору не було.
Обґрунтованим і законним є рішення суду також в частині стягнення орендної плати.
В частині відмови в позові про скасування реєстрації договору оренди додаткове рішення не оскаржене.
За таких обставин рішення суду необхідно визнати законним і обґрунтованим, а апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню.
Керуючись ст..ст. 307, 308, 315 ЦПК України, колегія суддів, -
У Х В А Л И Л А :
Апеляційну скаргу Приватного підприємства "Агрофірма "Престиж" - відхилити.
Рішення Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 19 жовтня 2009 року - залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Верховного Суду України протягом двох місяців з дня набрання нею законної сили.
Головуючий суддя:
Судді :