РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 22ц-116/2009 р.
Головуючий по 1 інстанції
Категорія - 45 Гончарук І.М.
Доповідач в апеляційній інстанції
Іваненко В.Д.
"28" січня 2009 р. Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:
головуючого Іваненка В.Д.
суддів Захарової А.Ф., Качана О.В.
при секретарі Кияниченко Л.С.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Черкаси апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Корсунь-Шевченківського райсуду Черкаської області від 26 листопада 2008 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Корсунь-Шевченківської РДА, третя особа - управління Держкомзему у Корсунь-Шевченківському районі, Шендерівська сільська рада, СТОВ "Злагода" про визнання права власності на земельну ділянку, -
встановила
Звертаючись 15 вересня 2008 року з вищевказаним позовом ОСОБА_1 посилалася на те, що вона з 1983 року працювала і була членом КСГП "ім. Дзержинського" - с Шендерівка Корсунь-Шевченківського району, правонаступником якого є СТОВ "Злагода". 15 грудня 1995 року КСГП ім. Дзержинського отримало Державний акт про право колективної власності на землю. З цієї дати у неї виникло право на земельну частку (пай), проте земельного сертифікату вона не отримала оскільки помилково не була включена до списку осіб, який додається до державного акта про право колективної власності на землю КСП ім. Дзержинського. Звернувшись у 1996 році в колгосп з проханням видати їй сертифікат на землю отримала відмову.
Просила визнати поважними причини пропуску строку позовної давності та визнати за нею право власності на земельну ділянку розміром 2, 79 умовних кадастрових гектари вартістю 12099, 00 грн. в адміністративних межах Шендерівської сільської ради. Також просила зобов'язати Корсунь-Шевченківську РДА видати їй свідоцтво про право власності на земельну ділянку розміром 2, 79 умовних кадастрових гектари.
Рішенням Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 26 листопада 2008 року ОСОБА_1 в задоволенні позовних вимог відмовлено у зв'язку із пропуском строків звернення до суду.
В апеляційній скарзі ОСОБА_1 посилаючись на неправильне застосування норм процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам які мають значення для вирішення справи, порушує питання про скасування рішення суду та ухвалення нового про задоволення її вимог.
Заслухавши доповідача, пояснення осіб які з'явилися у судове засідання, вивчивши та обговоривши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів задовольняє апеляційну скаргу частково з таких підстав.
Відповідно до п.2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" (720/95) право на земельний пай мають всі особи, які входили до складу КСП на момент паювання землі і яких було внесено до списку, що долучався до державного акта на право колективної власності на землю, зокрема постійні працівники - члени КСП та пенсіонери, які раніше працювали в КСП і залишилися його членами
Матеріалами справи доведено, і фактично не заперечується ОСОБА_1, що вона з членів колгоспу ім. Дзержинського була виключена з 1 листопада 1995 року. У зв'язку з цим вона правомірно не була включена до списку осіб, що мали право на земельний пай на час отримання господарством державного акту про право колективної власності на землю від 15 грудня 1995 року.
Оскільки наявними у справі доказами доведено, що у ОСОБА_1 не виникло право на отримання земельного паю, суду належало відмовити їй у позові не через пропущення строку позовної давності, а за безпідставністю матеріально - правової вимоги.
Колегія суддів вважає за необхідне виправити неправильне застосування судом закону відповідно до вимог ст. 309 ЦПК України.
Керуючись ст. ст. 303, 304, 309 ЦПК України, колегія суддів, -
Вирішила
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково. Рішення Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 26 листопада 2008 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Корсунь-Шевченківської РДА, третя особа - управління Держкомзему у Корсунь-Шевченківському районі, Шендерівська сільська рада, СТОВ "Злагода" про визнання права власності на земельну ділянку, - змінити. У позові ОСОБА_1 відмовити за безпідставністю вимог.
Рішення суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене до Верховного Суду України протягом двох місяців.