Справа № 22-ц-1248/2008р. 
Головуючий по 1-ій інстанції: Корольова Г.Ю.
Категорія: 45 
Суддя-доповідач: Кононенко О.Ю.
ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
іменем України
14 жовтня 2008 року
колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Сумської області у складі:
головуючого: Шевченка В.А.
суддів: Кононенко О.Ю., Білецького О.М.
з участю секретаря судового засідання - Кияненко Н.М.
та осіб, які беруть участь у справі - позивача ОСОБА_1., відповідачівОСОБА_2., представника Кардашівської сільської ради - Горішньої В.А.
розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Апеляційного суду Сумської області цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1
на рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 19 серпня 2008 року
у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 Кардашівської сільської ради, треті особи: Охтирський районний відділ земельних ресурсів, Охтирське міжрайонне реєстраційне відділення Сумської регіональної філії державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при державному комітеті по земельним ресурсам" про усунення перешкод по володінню та користуванню земельною ділянкою, відновлення межових знаків відповідно до її фактичного використання,-
в с т а н о в и л а :
Рішенням Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 19 серпня 2008 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_3відмовлено за безпідставністю.
В апеляційній скарзі ОСОБА_3. просить апеляційний суд скасувати зазначене рішення суду через невірне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права і ухвалити нове рішення, яким задовольнити його позовні вимоги.
При цьому зазначає, що відповідач, порушивши межові знаки між земельними ділянками, зайняла межу для задоволення своїх інтересів, встановивши паркан з сітки рабиці.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення позивача ОСОБА_1, який підтримав доводи апеляційної скарги, відповідачівОСОБА_2., представника Кардашівської сільської ради - Горішньої В.А, які заперечували проти доводів апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи і перевіривши законність і обгрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Згідно зі ст. 308 ЦПК України апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.
Місцевий суд, ухвалюючи рішення про відмову у задоволенні позову, виходив з того, що вимоги позивача не грунтуються на законі, належним чином не доведено факт порушення його прав та законних інтересів, як власника землі з приводу володіння, користування і розпорядження спірною земельною ділянкою або порушення межових знаків з боку відповідача.
Колегія суддів погоджується з таким висновком суду.
Судом першої інстанції встановлено, що ОСОБА_1. на підставі рішення виконавчого комітету Кардашівської сільської ради від 21 листопада 1997 року №77 була передана у приватну власність земельна ділянка площею 0,47 га по вул.АДРЕСА_1 для будівництва та обслуговування жилого будинку, ведення особистого підсобного господарства, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю, виданим 25 лютого 1998 року.
Згідно акту від 15 жовтня 2003 року, підписаного суміжними землевласниками ОСОБА_1. та ОСОБА_4 було встановлено межі в натурі, закріплено межовими знаками за згодою обох сторін у відповідності до Державних актів на право приватної власності на землю.
05 квітня 2005 року ОСОБА_1. звернувся до Кардашівської сільської ради щодо правильності встановлення межі земельної ділянки.
Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом відІНФОРМАЦІЯ_1 року, після смерті ОСОБА_4, його донькаОСОБА_2. стала спадкоємицею майна, яке складалося з житлового будинку з надвірними та побутовими спорудами та з приватної земельної ділянки площею 0,53 га, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку 0,10 га, для ведення особистого підсобного господарства 0,43 га, що знаходиться по вул.АДРЕСА_1
Право приватної власності на землюОСОБА_2. підтверджується Державними актами на право приватної власності на земельні ділянкі площею 0,1025 га і площею 0,4265 га вул.АДРЕСА_1 виданими Кардашівською сільською радою Охтирського району Сумської області 28 березня 2006 року.
Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини справи, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.
Згідно висновку узгоджувальної комісії з питань земельних спорів від 09 листопада 2005 року (а.с.19) розміри земельної ділянки відповідно до встановлених межових знаків, відповідають розмірам земельної ділянки, зазначеним в Державному акті на право приватної власності на землю, виданому на ім'я позивача.
Позивач на підтвердження своїх позовних вимог належних та допустимих письмових доказів не надав. Факти про порушення його прав та законних інтересів не довів.
Таким чином, посилання заявника апеляційної скарги про те, що відповідачем порушено межові знаки між земельними ділянками, є безпідставними.
Доводи апеляційної скарги не спростовують висновку суду.
За таких обставин, оскаржуване рішення суду першої інстанції є законним і обгрунтованим, відповідає нормам матеріального та процесуального права, підстави для його зміни чи скасування відсутні.
Керуючись ст.ст. 303, 304, п.1 ч.1 ст. 307, ст.ст. 308, 313, п.1 ч.1 ст. 314, ст.ст. 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів
ухвалила:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Рішення Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 19 серпня 2008 року залишити без змін.
Ухвала набрала законної сили з моменту її проголошення, однак може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двох місяців безпосередньо до Верховного Суду України.
Головуючий: Судді: