Рішення
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
Справа № 22-Ц- 1886/08
Головуючий в 1 інстанції Коцюрба М.П.
Категорія 1, 46,50 Доповідач - Воробйова Н.С.
02.06.2008 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Київської області у складі:
головуючого- Яворського М.А.
суддів- Воробйової Н.С., Оношко Г.М.
при секретарі - Колесник Н.І.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1на рішення Києво-Святошинського районного суду від 20 лютого 2008 року у справі за позовом ОСОБА_2до ОСОБА_1, треті особи : служба у справах неповнолітніх Оболонської в м. Києві районної державної адміністрації, орган опіки і піклування при Гореницькій сільській раді - про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-
встановила :
У жовтні 2007 року позивач звернулась в суд з вказаним позовом. Свої вимоги мотивує тим, що наприкінці 1990 року разом зі своїми батьками переїхала проживати в АДРЕСА_1. Під час проживання за вказаною адресою мати ОСОБА_1 її вихованням та утриманням не займалася, а її виховували родичі.
В 1997 році батько позивачки ОСОБА_3 виїхав до Росії, де згодом і помер.
До 2003 року утриманням та вихованням позивачки займалися родичі. З 2003 року і по теперішній час мати проживає у шлюбі з ОСОБА_4. Весь цей час відповідачка матеріальної допомоги доньці не надавала, своїх батьківських обов'язків не виконувала, не приймала жодної участі та не цікавилася дозвіллям та навчанням дитини.
Позивачка просила суд позбавити ОСОБА_1 батьківських прав, а також стягнути на її користь аліменти в розмірі 30 % від усіх видів заробітку, починаючи з дня подачі позову до суду і до закінчення позивачкою навчання, але не більше як до досягнення нею 23 років.
Рішенням Києво-Святошинського районного суду від 20.02.2008 року позов задоволено частково.
Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на її утримання аліменти в розмірі частини всіх видів заробітку, починаючи з 05.10.2007 року і до закінчення нею навчання, тобто до 28.02.2008 року.
В задоволені решти позовних вимог відмовлено.
В апеляційній скарзі відповідачка просить скасувати рішення суду першої інстанції в частині задоволення позовних вимог про стягненн аліментів як необґрунтоване та таке, що не відповідає дійсним обставинам справи .
Апеляційна скарга підлягає до задоволення частково з таких підстав.
Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов"язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.
Відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров"я та матеріальне становище дитини, стан здоров"я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатного чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, та інші обставини, що мають істотне значення.
Статтею 199 Сімейного Кодексу України передбачено обов"язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання.
Встановлено, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1народження, є донькою ОСОБА_1
З довідки дирекції Музичанської ЗОШ видно, що за період навчання в школі (1-11 класи) ОСОБА_2жила і виховувалась бабусями, мати дитини належної уваги доньці не приділяла ( а.с.23).
Згідно довідки Київського вищого професійного училища сервісу і дизайну ОСОБА_2 дійсно навчається в училищі на денній формі навчання за професією "кравець". Термін навчання з 01.09.2006 року по 28.02.2008 року (а.с.21).
З матеріалів справи видно, що за рішенням Оболонського районного суду від 10.01.2007 року за позовом Оболонської районної в м.Києві державної адміністрації в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 остання була вселена в квартиру її матері ОСОБА_5
При цьому в апеляційній скарзі на дане рішення ОСОБА_5зазначала, що дочка з моменту народження з нею у квартирі не проживала та членом її сім"ї не являлась. З дочкою склалися давно неприязні стосунки. Матеріальну допомогу їй надає чоловік, будь-яких правових підстав для вселення дочки у спірну квартиру вона не вбачає ( а.с.24-25).
Згідно довідки Київського вищого професійного училища сервісу і дизайну від 05.06.2007 року мати позивачки ОСОБА_1 на батьківські збори не приходила, навчанням доньки не цікавилась.
Встановлено, що відповідачка проживає зі своїм чоловіком, який надає їй матеріальну допомогу, а також те, що вона з двадцятирічного віку має хронічне нервово-психічне захворювання - епілепсію, є інвалідом другої групи, непрацездатна. Термін навчання ОСОБА_2 - до 28.02.2008 року.
З урахуванням дійсних обставин справи, колегія вважає, що рішення суду в частині стягнення аліментів з відповідачки на користь позивачки слід змінити, зменшивши розмір аліментів, що підлягають стягненню, з частини всіх видів заробітку до 1/6 частини.
В іншій частині рішення суду слід залишити без змін.
Керуючись ст. ст. 307, 309 ЦПК України, колегія
Вирішила :
Апеляційну скаргу задовольнити частково. Рішення Києво-Святошинського районного суду від 20.02.2008 року змінити в частині розміру аліментів, що підлягають стягненню, зменшивши його з частини всіх видів заробітку до 1/6 частини.
В іншій частині рішення суду залишити без змін.
Рішення набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене в касаційному порядку до Верховного Суду України протягом двох місяців.
Головуючий - Судді -