АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
____________________________________________________________________
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
КОПІЯ
"11" квітня 2008 року м. Хмельницький
Колегія суддів судової палати у цивільних справах
Апеляційного суду Хмельницької області
в складі : головуючої - судді Гуменюк Н.І
суддів: Харчука В.М., Матковської Л.О.
при секретарі Коробчук А.А.
з участю: прокурора Котика І.О., представників сторін
розглянула у відкритому судовому засіданні справу № 22 ц-641 за апеляційними скаргами ОСОБА_1та прокурора Старосинявського району на рішення Старосинявського районного суду від 09 січня 2008 року по справі за позовом ОСОБА_1до Державного казначейства України, прокуратури Старосинявського району про відшкодування моральної шкоди, завданої незаконним притягненням до кримінальної відповідальності.
Заслухавши доповідача, пояснення учасників судового процесу, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційних скарг, колегія суддів
в с т а н о в и л а:
В жовтні 2007 року позивач звернувся до суду і просив стягнути з Державного казначейства України за рахунок державного бюджету України на його користь 25000 гр. моральної шкоди, заподіяної незаконним притягненням до кримінальної відповідальності.
Рішенням Старосинявського районного суду від 09 січня 2008 року позов задоволено частково.
Постановлено стягнути з Державного казначейства України на користь ОСОБА_1 12531 гр. на відшкодування моральної шкоди.
В задоволенні решти позовних вимог відмовлено.
В своїй апеляційній скарзі ОСОБА_1. не погоджується з розміром відшкодування, просить збільшити його до 25000 гр., посилаючись на те, що заподіяна йому моральна шкода значно більша від мінімальної, визначеної судом.
Прокурор Старосинявського району також не погоджується з рішенням суду, просить його скасувати, посилаючись на те, що суд допустив порушення норм процесуального права, як при вирішенні спору, так і при постановленні рішення, які полягали в тому, що не зазначено назву Закону, яким керувався суд, а також не роз"яснено права відповідачеві і не можливість заявлення відводу секретареві судового засідання. Крім того, ОСОБА_1. на підставі ч.4 ст. 1176 ЦК України не має права на відшкодування шкоди, оскільки в ході досудового слідства визнавав вину і каявся у скоєному, чим здійснив самообмову.
Апеляційні скарги підлягають відхиленню з наступних підстав.
________________________________________________________________________________
Головуючий у першій інстанції - Філоненко М.В. Справа № 22ц- 641
Доповідач - Гуменюк Н.І. Категорія № 33
Судом встановлено, що 05 липня 2005 року прокурором Старосинявського району була прийнята постанова про порушення кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_1. за ст. 357 ч.1 КК України, а 05 вересня 2005 року до нього був застосований запобіжний захід - підписка про невиїзд. Після закінчення попереднього слідства справа була направлена до Старосинявського районного суду, який 15 січня 2007 року виніс по справі виправдувальний вирок, що в послідуючому 06 червня 2007 року скасований ухвалою апеляційного суду Хмельницької області і справа направлена для проведення додаткового розслідування. За результатами розгляду скарги адвоката обвинуваченого, 17 вересня 2007 року Старосинявським районним судом винесена постанова, якою скасована постанова прокурора про порушення означеної кримінальної справи. Із змісту даної постанови, яка набрала чинності слідує, що не було приводів і підстав для порушення кримінальної справи, а також відсутність в ній достатніх даних, які б свідчили про наявність в діях ОСОБА_1. ознак злочину, передбаченого ст. 357 ч.1 КК України.
Таким чином, позивач незаконно перебував під слідством і судом 24 місяці 10 днів, внаслідок чого зазнав моральних страждань і це вимагало від нього додаткових зусиль для організації свого життя, які були направлені на спроможність свого матеріального забезпечення, поновлення своїх взаємовідносин з оточуючими людьми, він був позбавлений можливості вільно пересуватись поза межами місця проживання і працевлаштуватись.
Вірно встановивши ці обставини, суд прийшов до правильного висновку, що заявлений позов обгрунтований і підлягає частковому задоволенню, а також вірно встановив суму морального відшкодування.
Доводи апеляційних скарг не спростовують висновків суду і не впливають на законність рішення, а тому апеляційний суд не знаходить підстав для його скасування.
Керуючись ст. ст. 307, 308, 313, 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів
у х в а л и л а:
Апеляційні скарги ОСОБА_1та прокурора Старосинявського району відхилити.
Рішення Старосинявського районного суду від 09 січня 2008 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, однак може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду України протягом двох місяців з дня набрання нею законної сили.
Головуюча: /підпис/ Судді: /підписи/
Копія вірна: суддя Н.І. Гуменюк