РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 серпня 2007 року Справа № 22Ц-1625/2007
Головуючий в 1 інстанції Толкачова Л.А.
Категорія 01, 44 Доповідач в 2 інстанції Юровська Г.В.
колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Київської області у складі:
головуючого Юровської Г.В.,
суддів: Оношко Г.М., ВоробйовоїН.С.
при секретарі Якимець Ю.П. розглянула у відкритому судовому засіданні в місті Києві цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Вишгородського районного суду від 28 лютого 2007 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Хотянівської сільської ради, третя особа СВК ім. Шолуденка про визнання права на земельну частку (пай) та надання земельної частки (паю).
Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів
встановила:
У жовтні 2006 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що його мати ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, з 1970 року працювала в радгоспі, де її трудовий стаж становить 17 років 5 місяців. Мати тяжко хворіла на цукровий діабет, змушена була звільнитись з роботи, була інвалідом 11 групи за станом здоров'я. З 1 травня 1992 року ОСОБА_2 отримувала пенсію. Вважає, що її безпідставно не включили в списки на розпаювання земель КСП ім. Шолуденка.
Просив визнати за ним право на успадкування земельної частки (паю) померлої матері ОСОБА_2 при розпаюванні земель КСП ім. Шолуденка у розмірі 3, 53 га. Зобов'язати Хотянівську сільську раду Вишгородського району включити ОСОБА_1 в списки пайщиків реформованого (розпайованого ) КСП ім. Шолуденка, надати йому земельну частку (пай) у розмірі 3, 53 га в межах Хотянівської сільської ради та видати на неї сертифікат або державний акт на право приватної власності на землю.
Рішенням Вишгородського районного суду від 28 лютого 2007 року в задоволенні позову відмовлено.
В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить рішення суду скасувати, ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги, посилаючись на порушення вимог матеріального та процесуального права.
Апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд виходив з того, що
ОСОБА_2 на момент складання списків та передачі землі в колективну власність членів КСП не була членом КСП ім. Шолуденка, а тому не набула права на земельну частку (пай) в колективній власності на землю.
З такими висновками суду колегія суддів повністю погодитись не може, вважає їх такими, що" суперечать вимогам матеріального та процесуального права, оскільки зроблені без повного з'ясування всіх дійсних обставин справи.
Згідно п.2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року №720/95 (720/95) право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.
Відповідно до п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України " Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку( пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку. При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) в колективній власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до п.7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 (720/95) має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.
З матеріалів справи вбачається, що на час розпаювання земель КСП ім. Шолуденко (правонаступником якого є СВК ім. Шолуденко) мати позивача ОСОБА_2 була пенсіонером цього підприємства, яка раніше 17 років 5 місяців працювала в цьому підприємстві, залишалась членом цього підприємства ( з членів колективного сільськогосподарського підприємства не виключалась, заяви про вихід не подавала). Ці обставини підтверджуються матеріалами справи, в тому числі копією трудової книжки (а.с. 8-9), копією посвідчення пенсіонера( а.с. Ю), довідкою управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі.
За таких обставин висновок суду першої інстанції, що ОСОБА_2 не мала права на земельну частку (пай) не відповідає обставинам справи. Колегія суддів вважає, що ОСОБА_2 набула право на земельну частку (пай) з дня видачі державного акта на право колективної власності на землю. Невнесення її в 2000 році як члена цього підприємства до списку осіб, що додається до зазначеного державного акта, не позбавляє її права на земельну частку.
ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла. Після її смерті прийняв -спадщину її чоловік ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом (а.с. 14).ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер. Після його смерті спадкоємцем є позивач по справі ОСОБА_1, що підтверджується рішенням Вишгородського районного суду від 24 червня 2005 року (а.с. 1*3).
У зв"язку зі смертю ОСОБА_2 успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ст. ст. 527, 529 ЦК України, який діяв на час смерті ОСОБА_2, а також за нормами ст. ст. 1268 ЦК України, що діяв на час смерті ОСОБА_3.
У зв'язку з наведеним, рішення суду першої інстанції не може бути залишеним без змін, підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення, яким слід визнати за ОСОБА_1 право на успадкування після смерті його матері ОСОБА_2 земельної частки (паю) при розпаюванні земель КСП ім. Шолуденка.
Оскільки неможливо надати земельну частку (пай) в колективній власності через відсутність необхідної для цього землі, відповідно до п.7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 (720/95) слід зобов'язати Хотянівську сільську раду Вишгородського району Київської області надати ОСОБА_1 земельну ділянку у розмірі 3, 53 умовних кадастрових гектарів в межах Хотянівської сільської ради із земель запасу, створеного Хотянівською сільською радою під час передачі землі у колективну власність.
Керуючись ст. ст. 303, 307, 309 ЦПК України, колегія суддів
вирішила:
апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити. Рішення Вишгородського районного суду від 28 лютого 2007 року скасувати. Ухвалити нове рішення: позов ОСОБА_1 до Хотянівської сільської ради, третя особа СВК ім. Шолуденка про визнання права на земельну частку (пай) та надання земельної частки (паю) задовольнити частково. Визнати за ОСОБА_1 право на успадкування після смерті його матері ОСОБА_2 земельної частки (паю) при розпаюванні земель КСП ім. Шолуденка. Зобов'язати Хотянівську сільську раду Вишгородського району Київської області надати ОСОБА_1 земельну ділянку у розмірі 3, 53 умовних кадастрових гектарів в межах Хотянівської сільської ради із земель запасу, створеного Хотянівською сільською радою під час передачі землі у колективну власність.
Рішення набуває законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене до Верховного Суду України протягом двох місяців.