УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа №22ц-4284/2007р.
Головуючий в І інстанції - Токар Н.В.
Категорія 21 Доповідач - Ремез В.А.
2007 рік липень 02 дня. Колегія суддів судової палати з цивільних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області в складі:
Головуючого - Рудь В.В.
суддів - Осіяна О.ML Ремеза В.А.
при секретарі - Качур Л.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську.
цивільну справу за апеляційною скаргою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м Павлограді.
на рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 28.03.2007р. по справі за позовом ОСОБА_1 до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Павлограді про перерахунок щомісячних страхових виплат. -
ВСТАНОВИЛА:
У березні 2007р. ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Павлограді про перерахунок щомісячних страхових виплат, пов'язаних з втратою здоров'я на виробництві, та просив стягнути з відповідача недоплату по страховим виплатам за період з 01.03.2005р. по 01.02.2007р. в сумі 5133грн. 48коп.. та зобов'язати відповідача проводити йому виплати страхових сум з 01.02.2007р. у сумі 2977грн. 93коп.
Рішенням суду стягнуто з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Павлограді на користь ОСОБА_1 недоплату по щомісячним страховим виплатам за період з 01.03.2005р. по 01.02.2007р. у сумі 5133грн. 48коп.. та відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м Павлограді зобов'язано проводити ОСОБА_1 виплати страхових сум у розмірі 2977грн. 93коп. щомісячно, починаючи з 01 02.2007р. в порядку встановленому діючим законодавством.
В апеляційній скарзі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Павлограді просить рішення суду скасувати, посилаючись на те. що рішення суду винесено з порушенням норм матеріального права.
Перевіривши законність та обгрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає відхиленню, а рішення суду залишенню без змін з наступних підстав.
Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції обгрунтовано виходив з того, що для перерахунку страхових виплат позивач) необхідно застосовувати коефіцієнти зростання середньої заробітної плати, які вказуються Державним комітетом статистики України і складають в 2004р. - 1.275, в 2005р. - 1,367 (а.с.7). Застосування саме таких коефіцієнтів, а не коефіцієнтів встановлених відповідачем, відповідає вимогам ст. 29 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності"
Згідно ч2 ст.29 зазначеного вище Закону, перерахунок сум щомісячних страхових виплат здійснюється також у випадку зростання в попередньому календарному році середньої заробітної плати в галузях національної економіки за даними центрального органу виконавчої влади з питань статистики. Такий перерахунок проводиться з першого березня наступного року. При цьому визначена раніше сума щомісячної страхової виплати зменшенню не підлягає. Тому ця норма закону містить обов'язкову умову застосування для перерахунку саме зростання у попередньому календарному році середньої заробітної плати у галузях національної економіки за даними центрального органу виконавчої влади з питань статистики, а не реальної заробітної плати.
оскільки вона вказує на необхідність перерахунку саме за таким механізмом, а не тим., який визначений Правлінням Фонду соціального страхування
У зв'язку з зазначеними вимогами Закону суд обгрунтовано визнав, що застосування відповідачем коефіцієнтів реального середнього заробітку в 2005р. - 1.238, в 2006р. - 1.203 суперечить вимогам ч.2 ст. 29 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".
Крім того, постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.06.2005р. визнано недійсними зазначені вище постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України №15 від 14.03.2002р. "Про перерахунок сум щомісячних страхових виплат потерпілим (членам їх сімей) з 01.03.2002р." та №3 від 04.03.2003р. "Про перерахунок сум щомісячних страхових виплат потерпілим (членам їх сімей) з 01.03.2003р.".
Ухвалою колегії суддів Вищого адміністративного суду України від 06.09.2006р. постановл Київського апеляційного господарського суду від 14.06.2005р. залишено без змін з зазначенням, що вказані вище постанови не відповідають вимогам ч.2 ст. 29 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".
Посилання представників відповідача на те. що постанови Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Павлограді про проведення перерахунку страхової виплати з застосуванням коефіцієнтів 1,238; 1,203 не визнанні недійсними не можуть бути взяті до уваги, оскільки з врахуванням встановлених обставин суд обґрунтовано, з посиланням на норми матеріального права визнав неправильним саме застосування вказаних коефіцієнтів та розрахунок щодо розміру страхової виплати.
Ствердження про порушення судом норм матеріального права безпідставні. Рішення суду відповідає встановленим обставинам та вимогам закону, що регулює вказані правовідносини, підстав для його скасування не встановлено.
Керуючись ст.ст. 307, 308, 315 ЦПК України, колегія суддів,-
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Павлограді відхилити.
Рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 28.03.2007р. залишити без змін.
Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Верховного Суду України протягом двох місяців.