АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
26.12.2004
Апеляційний суд Чернігівської області у складі головуючого Редьки А.Г., суддів: Скрипки А.А., Баглая І.П., при секретарі Кузнєцовій О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за скаргою Дяченко Анни Сергіївни на відмову територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 208 про включення до списку виборців, В С Т А Н О В И В:
26 грудня 2004 року Дяченко Анна Сергіївна звернулася до суду зі скаргою, у якій просить зобов'язати ТВК ТВО N 208 включити її до списку виборців територіального округу N 208, які мають намір проголосувати за відкріпними посвідченнями.
Посилається, що вона 26 грудня 2004 року о 12 год. звернулася до територіальної виборчої комісії з усною заявою про включення до списку виборців, надала відкріпне посвідчення та інші документи, але їй в усній формі було відмовлено включити до списку виборців чим порушено її виборчі права.
Заслухавши заявницю, перевіривши надані документи, суд вважає, що скарга Дяченко Анни Сергіївни не може бути задоволена.
Відповідно до ст. 5 Закону "Про особливості застосування Закону України "Про вибори Президента України" при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року" (2221-15) , виборець, який має намір проголосувати на підставі відкріпного посвідчення, звертається не пізніше 12 години останньої суботи перед днем повторного голосування до територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу, зазначеного на відкріпному посвідченні, з заявою, яка подається разом з відкріпним посвідченням та документом, у якому зроблено відмітку про видачу відкріпного посвідчення.
Будь-яких винятків із зазначеного положення законодавство про вибори Президента України не передбачає.
З наданого Дяченко А.С. відкріпного посвідчення встановлено, 23 грудня 2004 року їй було видане відкріпне посвідчення виборчою дільницею N 7 територіального виборчого округу N 216 м. Києва для голосування у виборчому окрузі N 208 м. Чернігова.
Як пояснила сама Дяченко А.С., вона звернулася до територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 208 тільки 26 грудня 2004 року близько 14 год. 30 хв. з заявою про уточнення її до списку виборців, які мають намір голосувати на підставі відкріпного посвідчення, але їй в усній формі було відмовлено у включенні до списку виборців.
Своє запізнення Дяченко А.С. пояснила неможливістю своєчасно приїхати до м. Чернігова у зв'язку з хворобою, однак ні до територіальної виборчої комісії, ні суду не надала документів, що підтверджують хворобу, яка б перешкоджала своєчасному зверненню до виборчої комісії територіального виборчого округу N 208.
Крім того, у судовому засіданні встановлено порушення порядку видачі відкріпного посвідчення.
Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону "Про особливості застосування Закону України "Про вибори Президента України" при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року" (2221-15) при видачі відкріпного посвідчення в паспорті виборця повинна бути вчинена відмітка про видачу відкріпного посвідчення із зазначенням дати видачі посвідчення, номера виборчої дільниці та виборчого округу, де видано посвідчення, та ця відмітка засвідчується підписами членів дільничної виборчої комісії.
Така відмітка у паспорті Дяченко А.С. відсутня і, як пояснила Дяченко А.С., їй не зробили такої відмітки при видачі відкріпного посвідчення.
Відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону "Про особливості застосування Закону України "Про вибори Президента України" при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року" (2221-15) , виборець не включається до списку виборців, якщо відкріпне посвідчення неналежно оформлене або записи в ньому не відповідають записам у відмітці про отримання посвідчення відповідно до ч. 4 ст. 4 цього Закону.
За обставин, коли Дяченко А.С. своєчасно не звернулася до територіальної виборчої комісії з заявою про включення її до списку виборців за відкріпними посвідченнями та за відсутності належної відмітки у паспорті про видачу відкріпного посвідчення, у виборчої комісії територіального виборчого округу N 208 не було правових підстав для включення Дяченко А.С. до списку виборців, які мають намір проголосувати на підставі відкріпного посвідчення у територіальному виборчому окрузі N 208.
Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 4, 5 Закону України "Про особливості застосування Закону України "Про вибори Президента України" при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року" (2221-15) , ст. ст. 15, 15-1, 62, 202, 202-1, 203 Цивільного процесуального кодексу України (1501-06, 1502-06) , апеляційний суд В И Р І Ш И В:
Відмовити в задоволенні скарги Дяченко Анни Сергіївни на відмову виборчої комісії територіального виборчого округу N 208 місто Чернігів включити Дяченко Анну Сергіївну до списку виборців на підставі відкріпного посвідчення.
Рішення може бути оскаржено до Верховного Суду України протягом двох днів після проголошення через апеляційний суд Чернігівської області.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".