АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
03.12.2004
Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області у складі: головуючого Шаповал Н.М., суддів: Цвірюка В.О., Крилової Т.Г., при секретарі Іллюк М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Харкові цивільну справу за апеляційною скаргою Потикуна Юрія Павловича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. у територіальному виборчому округу N 179 - на протокол територіальної виборчої комісії про підсумки повторного голосування в межах територіального виборчого округу N 179 від 22 листопада 2004 року, В С Т А Н О В И Л А:
29 листопада 2004 року Потикун Юрій Павлович - довірена особа кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. у територіальному виборчому округу N 179 - звернувся до суду зі скаргою у порядку гл. 30-Б ЦПК України (1502-06) та Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) та просив визнати недійсним протокол територіальної виборчої комісії про підсумки повторного голосування в межах територіального виборчого округу N 179 від 22 листопада 2004 року.
В обґрунтування своєї скарги послався на те, що 22 листопада об 11 годині 20 хв. територіальною виборчою комісією територіального округу N 179 був прийнятий протокол про підсумки повторного голосування.
Висновками даного протоколу по виборчій дільниці N 141 встановлено:
кількість невикористаних виборчих бюлетенів - 41
кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені, - 649
кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, - 649
кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними, - 6
кількість виборців, які не підтримали жодного кандидата на пост Президента України, - 4
кількість голосів, поданих за кандидата на пост Президента України Ющенка В.А., - 64
кількість голосів, поданих за кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф., - 575
Разом із тим, протоколом дільничної виборчої комісії N 141 територіального виборчого округу N 179 про підрахунок голосів виборців встановлено:
кількість невикористаних виборчих бюлетенів - 70
кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені, - 620
кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, - 620
кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними, - 41
кількість виборців, які не підтримали жодного кандидата на пост Президента України, - 8
кількість голосів, поданих за кандидата на пост Президента України Ющенка В.А., - 145
кількість голосів, поданих за кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф., - 426
Посилаючись на те, що підрахунок голосів, зазначений у протоколі дільничної комісії, не відповідає відомостям, зазначеним у протоколі територіальної виборчої комісії, просив останній протокол визнати недійсним.
Представник заявника в судовому засіданні підтримав доводи скарги.
Представники ТВК N 179 скаргу не визнали, зазначили, що її слід залишити без розгляду за тих підстав, що скаржник уточнив вимоги, у зв'язку з чим пропустив строки подання скарги.
Колегія суддів, заслухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, знаходить, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно зі ст. 83 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , територіальна виборча комісія після прийняття і розгляду протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях, на підставі протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях, а у разі повторного підрахунку голосів виборців - протоколу територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці встановлює:
1) кількість виборчих бюлетенів, одержаних територіальною виборчою комісією;
2) кількість виборчих бюлетенів, погашених територіальною виборчою комісією;
3) кількість виборчих бюлетенів, одержаних дільничними виборчими комісіями територіального округу;
4) кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях територіального округу;
5) кількість невикористаних виборчих бюлетенів;
6) кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені;
7) кількість виборців, які взяли участь у голосуванні в межах територіального округу;
8) кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними;
9) кількість голосів виборців, поданих за кожного кандидата на пост Президента України;
10) кількість виборців, які не підтримали жодного кандидата на пост Президента України.
Разом із тим, судом встановлено, що зазначені у протоколі територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 179 від 22 листопада 2004 року підсумки повторного голосування відрізняються за всіма пунктами від підсумків, зазначених у протоколі дільничної виборчої комісії N 141 територіального виборчого округу N 179 від 21 листопада 2004 року.
За таких підстав колегія суддів вважає, що у скарзі правомірно вказано на порушення ТВК N 179 вимог ст. ст. 82, 83, 85 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , оскільки територіальна виборча комісія встановлює підсумки голосів у межах територіального виборчого округу на підставі даних дільничних комісій, а тому дані протоколу ТВК суперечать даним дільничної комісії.
З урахуванням викладеного колегія суддів вважає за необхідне визнати цей протокол недійсним та зобов'язати ТВК N 179 здійснити повторний підсумок повторного голосування на підставі протоколу дільничної виборчої комісії N 141 територіального виборчого округу N 179 від 21 листопада 2004 року про підрахунок голосів виборців.
Посилання суб'єкта оскарження на те, що заявник порушив строки звернення зі скаргою до суду, безпідставні, оскільки з матеріалів справи вбачається, що Потикун Ю.П. звернувся з даною скаргою до суду 29 листопада 2004 року та просив визнати недійсним саме протокол ТВК N 179 від 22.11.2004 року, тому вказівка заявника на суб'єкт оскарження N 180 є помилковою, а скарга від 30.11.2003 року не змінює і не уточнює вимог скаржника.
Доводи представників ТВК про те, що суб'єктом оскарження повинні бути не вони, а дільнична виборча комісія N 141, не відповідають вимогам чинного законодавства, оскільки ТВК здійснює підсумки голосування на підставі протоколу, наданого дільничною виборчою комісією, і факти порушень виборчого законодавства встановлені саме в протоколі ТВК N 179.
Керуючись ст. ст. 15, 15-1, 30, 62, 75, 202-203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ст. ст. 82, 83, 85 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , гл. 30-Б ЦПК України, колегія суддів ВИРІШИЛА:
Скаргу Потикуна Юрія Павловича задовольнити.
Визнати протокол територіальної виборчої комісії про підсумки повторного голосування в межах територіального виборчого округу N 179 від 22 листопада 2004 року недійсним.
Зобов'язати ТВК N 179 здійснити повторний підсумок повторного голосування на підставі протоколу дільничної виборчої комісії N 141 територіального виборчого округу N 179 від 21 листопада 2004 року про підрахунок голосів.
Рішення може бути оскаржено до Верховного Суду України через апеляційний суд Харківської області протягом двох днів з дня отримання копії ухвали.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".