АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
24.11.2004
Колегія суддів судової палати з цивільних справ апеляційного суду Вінницької області у складі: головуючого Ковальчука О.В., суддів: Глєбова І.К., Чорного В.І., при секретарі Цехмістер О.В., за участю: голови дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11 Вітенко І.М., адвоката Сохацького А.М., довіреної особи кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. Баріл К.Ф., адвоката Стьоби Ю.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11 на рішення Ленінського районного суду м. Вінниці від 22 листопада 2004 року у справі за скаргою довіреної особи кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. Баріл Клавдії Федорівни на дії дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11, У С Т А Н О В И Л А:
22 листопада 2004 року довірена особа кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. Баріл К.Ф. звернулася до суду зі скаргою на дії дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11.
У скарзі зазначала, що 21.11.2004 року о 09 год. 03 хв. надійшло повідомлення до органів УМВС України у місті Вінниці про наявність вибухового пристрою на території дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11, яка розташована в місті Вінниці по вулиці Хмельницьке шосе, 22. На місце пригоди виїхала оперативна бригада працівників МНС України. Робота по перевірці вказаного повідомлення проводилась до 09 год. 40 хв. і тільки після цього дільнична виборча комісія N 7 розпочала роботу, чим порушила вимоги чинного законодавства.
Крім того, під час проведення робіт працівниками МНС України офіційні спостерігачі були відсутні, тобто дільнична виборча комісія N 7 перебувала без контролю, що викликає сумніви у встановленні дійсних результатів волевиявлення виборців. Посилаючись на зазначені обставини, заявник просила визнати дії дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11 по встановленню підсумків голосування в межах територіального виборчого округу N 11 неправомірними, визнати протокол про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу недійсними та зобов'язати територіальну виборчу комісію N 11 провести повторний підрахунок голосів виборців.
Рішенням Ленінського районного суду м. Вінниці від 22 листопада 2004 року постановлено скаргу задовольнити частково, визнати дії дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11 по встановленню підсумків голосування - неправомірними, зобов'язати цю дільничну виборчу комісію провести повторний підрахунок голосів виборців відповідно до оформлених актів, складених кандидатами на пост Президента України, їх довіреними особами та офіційними спостерігачами, про порушення вимог Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) ; у решті скарги відмовити.
У апеляційній скарзі дільнична виборча комісії N 7 територіального виборчого округу N 11 просить скасувати рішення суду, посилаючись на невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи.
Перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду у межах заявлених вимог та доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити, рішення суду - скасувати і ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні скарги з наступних підстав.
Задовольняючи частково скаргу, суд виходив з того, що на порушення вимог ст. 75 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) у день повторного голосування 21 листопада 2004 року голосування на території дільничної виборчої комісії N 7 розпочалося лише о 09 год. 40 хв., що підтверджується актом, складеним офіційним спостерігачем кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. Гончарук О.Л., а також, що при проведенні робіт по перевірці повідомлення про наявність вибухового пристрою на території цієї комісії офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента України присутні не були.
Однак з такими висновками суду не можна погодитися, оскільки вони суперечать встановленим обставинам справи та суд дійшов їх з порушенням норм процесуального права.
Так, з протоколу судового засідання вбачається, що голова дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11 Вітенко І.М., заперечуючи проти скарги, пояснила суду, що ця дільнична виборча комісія розпочала свою роботу о 08 год. 00 хв., о 09 год. 03 хв. приміщення, у якому вона знаходилась, було огороджено і розпочалась перевірка на наявність вибухового пристрою, яка тривала до 09 год. 40 хв., після чого дільниця продовжила свою роботу, а тому права виборців не були порушені.
Пояснення Вітенко І.М. підтвердила секретар цієї ж комісії Рамазенова Т.В.
Однак на порушення вимог ст.ст. 40, 62, 202, 203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) суд не перевірив вказаних пояснень, не оцінив їх поряд з іншими доказами, не зазначив у рішенні, чому не взяв їх до уваги.
Разом з тим, судом апеляційної інстанції встановлено, що голосування на виборчій дільниці N 7 територіального виборчого округу N 11 розпочалось о 08 год. 00 хв. 21 листопада 2004 року, що підтверджується, крім пояснень вказаних осіб, показами свідків Демченко Є.П., Нечипорук Г.Д., Бровченко Л.С., Парухи В.В., які підтвердили, що голосування розпочалось з 8 год. 00 хв., а тому доводи заявника у цій частині є безпідставними.
Не можна визнати обґрунтованим висновок суду про те, що при проведенні робіт по перевірці повідомлення про наявність вибухового пристрою на території цієї виборчої дільниці офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента України присутні не були, оскільки суд не послався на жодний доказ, яким би ця обставина підтверджувалась. Такі докази відсутні у справі, їх не надано і апеляційному суду, а тому у задоволенні скарги Баріл К.Ф. з цієї підстави також слід відмовити у зв'язку із її недоведеністю.
На підставі викладеного та ст. 69 ч. 7, ст. 75 ч. 1, ст. 98 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , керуючись ст.ст. 15, 30, 62, 309, 314 ЦПК України (1501-06, 1503-06) , колегія , колегія суддів ВИРІШИЛА:
У задоволенні скарги довіреної особи кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. Баріл Клавдії Федорівни на дії дільничної виборчої комісії N 7 територіального виборчого округу N 11 - відмовити.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України