АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
20.11.2004
Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Харківської області у складі: головуючого Ситнік О.М., суддів Антонова В.М., Пшенічної Л.В., при секретарі Ільїній Г.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за скаргою Камчатного Валерія Григоровича, довіреної особи кандидата на пост Президента України Ющенка Віктора Андрійовича, на рішення територіальної виборчої комісії N 174 по виборах Президента України, В С Т А Н О В И Л А:
До суду надійшла скарга від Камчатного В.Г., довіреної особи кандидата на пост Президента України.
При цьому заявник вказував, що 17 листопада 2004 року на виборчій дільниці N 26 територіального виборчого округу N 174 по виборах Президента України ним були виявлені порушення вимог Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , а саме:
16 листопада 2004 року за незавіреними довіреностями ніби від громадян Герасимової Л.Г. та Герасимова В.Г., що мешкають у м. Харкові по вулиці Танкова, 82, квартира 2, інша особа отримала відкріпні посвідчення. Вказані громадяни раніше до списку виборців внесені не були, їх внесено до списку виборців за заявою іншої особи та за їх відсутності.
ДВК N 26 станом на 17 листопада 2004 року видано 8 відкріпних посвідчень, але із списку виборців виключено лише 3 особи. 5 осіб: Герасимова Л.Г., Герасимов В.Г., Добробаба В.Б., Заварзіна В.І., Чудна Л.О. не виключені з списку виборців (тобто у списку виборців не зроблені відповідні відмітки). Видача відкріпних посвідчень Єфременко В.Н., Жидковій А.О., Капусті О.М. оформлена неправильно, оскільки відсутні номери відкріпних посвідчень, в наявності лише один підпис, чий - невідомо, що є порушенням ст. ст. 33, 34 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
За вказаними порушеннями він подав скаргу до ТВК N 174 і просив припинити порушення, зобов'язати ДВК N 26 анулювати відкріпні посвідчення Герасимової Л.Г. та Герасимова В.Г. та вилучити їх, а цих громадян виключити із списку виборців. 19 листопада 2004 року ТВК N 174 відмовила йому у задоволенні скарги. Просив задовольнити його скаргу і зобов'язати ТВК N 174 задовольнити його вимоги у повному обсязі. У судовому засіданні заявник свої вимоги підтримав повністю.
Представник ТВК N 174 скарги не визнав, пояснив, що скарга Камчатного В.Г. на дії ДВК N 26 дійсно надходила до ТВК N 174 і була предметом розгляду на засіданні комісії, однак жодного рішення з цього приводу прийнято не було, оскільки з письмового пояснення голови, заступника голови та секретаря ДВК N 26 вбачалося, що вони визнали допущені порушення виборчого законодавства і виправили їх до розгляду скарги Камчатного В.Г. Потім представник ТВК N 174 додав, що сьогодні представники ДВК N 26 повідомили його, що вони відібрали заяви про внесення до списку виборців та видачу відкріпних посвідчень особисто від Герасимової Л.Г. та Герасимова В.Г. і виправили порушення.
Колегія суддів, заслухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, встановила такі факти та відповідні їм правовідносини:
В акті про порушення Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) від 17 листопада 2004 року вказано, що на ДВК N 26 територіального виборчого округу N 174 виявлено внесення у списки виборців Герасимову Л.Г. та Герасимова В.Г. без їх особистих заяв та особистої присутності на виборчій дільниці, а також видача їм відкріпних посвідчень без особистих заяв. Крім того, як їм, так і Добробаба В.Б., Заварзіній В.І., Чудній Л.О. були видані відкріпні посвідчення, але вони не виключені із списку виборців. Видача відкріпних посвідчень Єфременко В.Н., Жидковій А.О. та Капусті О.М. оформлена з порушеннями вимог Закону України "Про вибори Президента України".
Представник ТВК N 174 вказаний акт не оспорював.
На підставі вказаного акта Камчатним В.Г. до ТВК N 174 подана скарга про виявлені порушення.
З витягу з протоколу засідання ТВК N 174 від 19 листопада 2004 року вбачається, що головою ТВК пропонувалося задовольнити скаргу, однак рішення прийняте не було, оскільки з 36 присутніх членів ТВК участь у голосуванні взяли лише 26 осіб.
Колегія суддів вважає, що у скарзі правомірно вказано на порушення ДВК N 26 вимог ст. 34 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , щодо особистого звернення виборця до виборчої комісії із заявою. Скарга розглядається на засіданні виборчої комісії, як правило, в присутності виборця. За підсумком розгляду повинно прийматися рішення комісії.
Стосовно видачі відкріпних посвідчень, то ст. 33 названого Закону (474-14) також детально врегулювала порядок їх видачі, а саме: відкріпні посвідчення видаються на підставі особистого чи в порядку ч. 10 ст. 35 цього Закону звернення виборця до виборчої комісії про виключення його із списку виборців. Виборцю видається відкріпне посвідчення, а в списку виборців при цьому зазначається дата видачі та номер відкріпного посвідчення, ставляться підписи виборця або особи, яка його отримала, та члена дільничної комісії, який його видав.
Відповідно до вимог ст. ст. 91 - 93 названого Закону (474-14) Камчатний В.Г. мав право звернутися зі скаргою на дії ДВК до ТВК, яка зобов'язана була розглянути скаргу відповідно до вимог ст. 26 Закону та прийнято по ній рішення, оскільки за ч. 1 ст. 28 цього Закону основною формою роботи виборчої комісії є засідання. А ч. 14 ст. 28 Закону передбачає, що рішення виборчої комісії з розглянутого питання письмово оформляється у формі постанови, яка повинна містити обов'язкові реквізити. З питань поточної діяльності комісія може приймати протокольні рішення. Рішення за скаргою Камчатного В.Г. прийняте не було.
Таким чином, колегія суддів вважає бездіяльність ТВК N 174 з неприйняття рішення за скаргою Камчатного В.Г. неправомірною і вважає за необхідне зобов'язати її розглянути вказану скаргу та поновити порушені норми виборчого законодавства з боку ДВК N 26.
Керуючись ст. ст. 15, 15-1, 30, 62, 75, 202 - 203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ст. ст. 26, 28, 33, 34, 91 - 93, 96, 98 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , колегія суддів ВИРІШИЛА:
Скаргу Камчатного В.Г. задовольнити.
Визнати бездіяльність ТВК N 174 з нерозгляду та неприйняття рішення за скаргою Камчатного В.Г. від 18 листопада 2004 року незаконною.
Зобов'язати територіальну виборчу комісію N 174 по виборах Президента України розглянути скаргу Камчатного Валерія Григоровича про порушення виборчого законодавства з боку дільничної виборчої комісії N 26 територіального виборчого округу N 174 по виборах Президента України та виправити порушення виборчого законодавства.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".
Київ, 2005 р.