АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
19.11.2004
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Кіровоградської області у складі: головуючого Кіселика С.А., суддів: Суржика М.М., Говорухіна В.П., при секретарі Піхотіній Н.А. та адвоката Рамадановій Г.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кіровограді цивільну справу за скаргою офіційного спостерігача кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. в територіальному виборчому окрузі N 100 Ботнаренка Ігоря Юрійовича на постанову територіальної виборчої комісії від 16 листопада 2004 року "Про внесення часткових змін до постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних виборчих комісій", В С Т А Н О В И Л А:
17 листопада 2004 року до апеляційного суду Кіровоградської області звернувся офіційний спостерігач кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. в територіальному виборчому окрузі N 100 Ботнаренко Ігор Юрійович із скаргою на постанову територіальної виборчої комісії від 16.11.2004 року N 2 "Про внесення часткових змін до постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних виборчих комісій".
В скарзі зазначено, що 16 листопада 2004 року на засіданні територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 прийнята постанова "Про внесення часткових змін до постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних виборчих комісій", згідно з якою припинені повноваження 409 членів сорока трьох дільничних виборчих комісій вказаного округу.
Підставою для дострокового припинення повноважень членів ДВК стало клопотання дільничних виборчих комісій та особисті заяви членів ДВК.
Постанова оскаржується в частині дострокового припинення повноважень членів дільничних виборчих комісій за клопотанням дільничних виборчих комісій (п. 1 (б) постанови).
Вважає, що дострокове припинення повноважень членів дільничних виборчих комісій є незаконним, а постанова ТВК в цій частині підлягає скасуванню з тих підстав, що ТВК при прийнятті рішення не дотримувалась положень Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , оскільки в матеріалах, які були подані на розгляд ТВК, відсутні рішення дільничних виборчих комісій, які засвідчують невиконання покладених на членів ДВК обов'язків чи рішення суду або вищестоящої комісії про систематичне або грубе порушення. Територіальній виборчій комісії були надані клопотання, тобто документи, які згідно з законом не можуть бути предметом розгляду при розгляді даного питання.
ТВК, приймаючи рішення про дострокове припинення повноважень членів ДВК з причин їх відсутності на засіданні ДВК, не з'ясувало в кожному конкретному випадку: чи повідомлялися ті члени дільничних виборчих комісій, стосовно яких прийнято рішення, про засідання дільничних комісій.
ТВК прийняла рішення про дострокове припинення повноважень членів ДВК без з'ясування дійсних обставин, а саме: не взяті пояснення у членів ДВК, щодо яких прийнято рішення, не перевірено, чи були повідомлені члени ДВК про засідання і його порядок денний.
Рішення стосовно припинення повноважень 409 членів з сорока трьох дільничних виборчих дільничних комісій прийнято ДВК без розгляду обставин щодо кожного члена ДВК, повноваження якого припинялося.
Скаржник просить в порядку досудової підготовки витребувати з територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 клопотання дільничних виборчих комісій про дострокове припинення повноважень членів ДВК з додатками до них.
Скасувати п. 1 (б) постанови територіальної виборчої комісії від 16.11.2004 року N 2 "Про внесення часткових змін до постанови ТВК територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних виборчих комісій".
Допустити негайне виконання рішення суду.
Крім того, 18 листопада 2004 року до апеляційного суду Кіровоградської області надійшла заява із доповненнями до скарги.
В доповненнях зазначається, що згідно з п. 9 вказаної постанови до складу дільничної виборчої комісії виборчої дільниці N 16 за поданням довіреної особи кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф., Саінсуса О.Д. включені Бабій Петро Миколайович та Костильов Георгій Костянтинович.
Включення вказаних осіб до складу ДВК виборчої дільниці N 16 є грубим порушенням ч. 3 ст. 3, ч. 3 ст. 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , оскільки законом передбачена можливість подання не більше двох осіб до однієї виборчої комісії від одного кандидата. Станом на 16.11.2004 року до складу ДВК виборчої дільниці N 16 входять представники від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. Сулімова Катерина Миколаївна - секретар ДВК та член Рябокінь Юлія Леонідівна.
Включення до однієї дільничної комісії 4 представників від кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф. порушує принцип рівності прав і можливостей обох кандидатів на пост Президента України, а тому просив скасувати п. 1 (б) постанови територіальної виборчої комісії від 16.11.2004 року N 2 "Про внесення часткових змін до постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних виборчих комісій" про дострокове припинення повноважень членів дільничних виборчих комісій.
В судовому засіданні представник територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 надав постанову територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 19 листопада 2004 року за N 4 про скасування п. 1 (б) постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 16 листопада 2004 року N 2 "Про внесення часткових змін до постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних виборчих комісій".
Даною постановою скасовано п. 1 (б) постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 16 листопада 2004 року N 2 "Про внесення часткових змін до постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних виборчих комісій" та скасовано п. 9 постанови територіальної виборчої комісії від 16 листопада 2004 року N 2 в частині включення до складу дільничної виборчої комісії N 16 територіального виборчого округу N 100 Бабія Петра Миколайовича та Костильова Георгія Костянтиновича.
В судовому засіданні представник офіційного спостерігача кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. та офіційний спостерігач кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. скаргу та доповнення до скарги підтримали та пояснили, що вважають постанову територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 16.11.2004 року N 2 незаконною, оскільки рішення про припинення повноважень 409 сорока трьох дільничних виборчих комісій прийнято без додержання вимог Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) . Рішення прийнято на підставі клопотань дільничних виборчих комісій, а не рішень, як цього вимагає закон. Крім того, ввівши до складу дільничної виборчої комісії виборчої дільниці N 16 Бабія Петра Миколайовича та Костильова Георгія Костянтиновича, було порушено Закон України "Про вибори Президента України" відносно принципів рівності прав і можливостей обох кандидатів на пост Президента України.
Постанову територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 19 листопада 2004 року N 4 вважають прийнятою територіальною виборчою комісією з перевищенням своїх повноважень, оскільки територіальній виборчій комісії не надається право скасовувати своє рішення.
Представники територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 скаргу та доповнення до неї не визнали і пояснили суду, що 19 листопада 2004 року, перевіривши п. 1 (б) постанови N 2 та протокол засідання ТВК ТВО N 100 від 16 листопада 2004 р., встановили, що при винесенні вказаної постанови не перевірялися обставини порушення законодавства по кожній конкретній дільниці, в зв'язку з чим було порушено процедуру прийняття рішення територіальною виборчою комісією територіального виборчого округу N 100, а тому і скасували п. 1 (б) та п. 9 цієї постанови.
Вважають, що постанова N 4 від 19 листопада 2004 року прийнята в межах повноважень територіальної виборчої комісії, оскільки закон не передбачає норм відносно заборони скасування ТВК своїх рішень, а тому на даний час предмет спору відсутній.
Заслухавши в судовому засіданні сторони та дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані сторонами докази, колегія суддів дійшла висновку, що скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Відповідно до ст. 92 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) предметом оскарження є рішення територіальної виборчої комісії, в даному конкретному випадку - постанова територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 16 листопада 2004 року N 2 "Про внесення часткових змін до постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних комісій".
Дана постанова скасована в частині п. 1 (б) та п. 9 постановою територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 19 листопада 2004 року N 4, що є предметом оскарження.
Закон України "Про вибори Президента України" (474-14) не містить норм, які б забороняли територіальним виборчим комісіям переглядати та скасовувати своє рішення.
Стаття 4 ЦПК України (1501-06) надає право звернення до суду за захистом порушеного права.
Як вбачається із постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 19 листопада 2004 року N 4, порушене право 409 членів ДВК 43 дільничних виборчих комісій на час розгляду справи в суді поновлено, а тому предмет спору відсутній.
Враховуючи вищенаведене, колегія суддів дійшла висновку, що скарга задоволенню не підлягає.
На підставі ст. ст. 26, 92 - 98 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , керуючись ст. ст. 4, 243-10 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , колегія суддів ВИРІШИЛА:
В задоволенні скарги офіційного спостерігача кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. в територіальному виборчому окрузі N 100 Ботнаренка Ігоря Юрійовича на постанову територіальної виборчої комісії від 16 листопада 2004 року N 2 "Про внесення часткових змін до постанови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 100 від 5 жовтня 2004 року N 38 "Про утворення дільничних виборчих комісій" - відмовити.
Рішення може бути оскаржено до Верховного Суду України протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".