АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
17.11.2004
Судова палата в цивільних справах апеляційного суду Черкаської області у складі: головуючого Храпка В.Д., суддів: Ювшина В.І., Трюхана Г.М., при секретарі Совгирі Ж.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси цивільну справу за скаргою дільничної виборчої комісії N 45 територіального виборчого округу N 197 на бездіяльність територіального виборчого округу N 197, В С Т А Н О В И Л А:
Дільнична виборча комісія N 45 територіального виборчого округу N 197 звернулася до суду із скаргою на бездіяльність територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 197. Зазначала, що територіальна виборча комісія в строки, передбачені Законом України "Про вибори Президента України" (474-14) не надала дільничній виборчій комісії списки виборців. У зв'язку з цим просила визнати неправомірною бездіяльність територіальної виборчої комісії і зобов'язати виготовити нові списки виборців для повторного голосування на виборах Президента України і передати їх дільничній виборчій комісії не пізніше, ніж у день прийняття судом рішення.
У судовому засіданні представник дільничної виборчої комісії скаргу підтримав частково і пояснив, що списки виборців вони одержали 17 листопада 2004 р. після подачі скарги до суду. Але просить задовольнити скаргу в частині визнання бездіяльності територіальної виборчої комісії по складанню списку і передачі його до дільничної виборчої комісії.
Представники територіальної виборчої комісії скаргу визнали частково і пояснили, що дійсно списки виборців передані до дільничної виборчої комісії несвоєчасно по незалежних від них причинах, тому їх вини в цьому немає.
Заслухавши сторони, вивчивши матеріали справи, судова палата приходить до висновку про часткове задоволення скарги з наступних підстав.
Встановлено, що Центральною виборчою комісією 10 листопада 2004 р. було оголошено про проведення повторного голосування по єдиному загальнодержавному одномандатному виборчому округу на 21 листопада 2004 року. Територіальна виборча комісія територіального виборчого округу N 197 передала дільничній виборчій комісії виборчої дільниці N 45 списки виборців дільниці 17 листопада 2004 р. о 12 год. 40 хв.
Відповідно до ч. 5 ст. 36 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) дільнична виборча комісія отримує від територіальної виборчої комісії та подає список виборців для повторного голосування для загального ознайомлення не пізніше, як за сім днів до дня повторного голосування.
Таким чином, список виборців до дільничної виборчої комісії переданий із порушенням строків, передбачених Законом України "Про вибори Президента України" (474-14) . Тому суд приходить до висновку про необхідність визнати бездіяльність територіальної виборчої комісії неправомірною.
Що стосується зобов'язання територіальної виборчої комісії видати списки виборців, то в цій частині у задоволенні скарги необхідно відмовити, оскільки на час судового засідання такі списки до дільничної виборчої комісії були передані. Не наполягає на цьому і представник виборчої комісії.
Керуючись ст. ст. 15, 30, 62, 202, 203, 243-10 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ст. ст. 96, 98 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , суд В И Р І Ш И В:
Скаргу задовольнити частково.
Визнати неправомірною бездіяльність територіальної виборчого округу N 197 по несвоєчасному виготовленню списків виборців для повторного голосування по виборах Президента України, які мешкають на території виборчої комісії N 45 та передачі їх дільничній виборчій комісії N 45.
У решті скарги відмовити.
Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Верховного Суду України протягом двох днів з дня, наступного після одержання копії рішення.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".