АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
02.11.2004
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області у складі: головуючого Козака І.О., суддів: Кузьми Р.М., Паламарчук Г.В., при секретарі Любачівській О.Т., розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Тернополі справу за скаргою Гірняка Мирослава Ярославовича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф., Решетинського Анатолія Степановича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Базилюка О.Ф., Томорського Віктора Олександровича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Яковенка О.М. на дії територіальної виборчої комісії N 169, В С Т А Н О В И Л А:
Заявники звернулися в суд зі скаргою на дії територіальної виборчої комісії N 169 і її голови Шергея М.П., посилаючись на те, що голова ТВК зберігав виборчі бюлетені ДВК N 127 у своєму кабінеті у кількості 315 штук, які він не передав на дільничну виборчу комісію. При здачі протоколу головою, заступником і секретарем ДВК N 127 примусив їх сфальсифікувати протокол по виборчій дільниці, доповнити невидані бюлетені з подальшим їх погашенням у приміщенні свого кабінету.
Тому заявники просили визнати підсумки голосування на виборчій дільниці N 127 ТВО N 169 недійсними, зобов'язати ТВК ТВО N 169 провести повторний перерахунок голосів по всіх виборчих дільницях округу та притягнути голову ТВК ТВО N 169 Шергея М.П. до відповідальності.
У судовому засіданні заявники підтримали вимоги своєї скарги. Представник ТВК ТВО N 169 Шергей М.П. скарги не визнав і пояснив, що вказане заявниками порушення не вплинуло на результати виборів на ДВК N 127.
Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі факти:
1 листопада 2004 року при проведенні погашення невикористаних виборчих бюлетенів головою ТВК ТВО N 169 Шергеєм М.П. було допущено порушення Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , зокрема, не передані бюлетені у кількості 315 штук були відображені як одержані ДВК N 127 і в подальшому як невикористані, хоч, фактично, були погашені ТВК ТВО N 169.
Даний факт в судовому засіданні підтвердили заявники, свідки Лисий О.П. та Комаринець. Не заперечив його і голова ТВК ТВО N 169 Шергей М.П.
У судовому засіданні також встановлено факт неправильного включення у списки 32 бюлетенів, які фактично повинні були бути визнані недійсними.
Оскільки вказані порушення були усунуті ТВК ТВО N 169, а порушень щодо інших дільничних виборчих комісій не доведено, доводи заявників щодо цих вимог грунтуються на припущеннях, тому в задоволенні скарги в цій частині слід відмовити.
Що стосується вимог про притягнення до відповідальності голови ТВК ТВО N 169 Шергея М.П., то це відноситься до компетенції інших органів і вирішенню по даній справі не підлягає.
Керуючись ст.ст. 15, 30, 62, 243-6 - 243-10 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ст.ст. 96, 98, 104 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14)
, колегія суддів ВИРІШИЛА:
Скаргу Гірняка Мирослава Ярославовича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф., Решетинського Анатолія Степановича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Базилюка О.Ф., Томорського Віктора Олександровича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Яковенка О.М. - задовольнити частково.
Встановити факт порушення територіальною виборчою комісією територіального виборчого округу N 169 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) щодо погашення 315 невикористаних виборчих бюлетенів.
В решті частині скарги відмовити.
Рішення може бути оскаржене до Верховного Суду України через апеляційний суд Тернопільської області протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України
2004 року". Київ, 2005 р.