АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
01.11.2004
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області у складі: головуючого Гайдук В.І., суддів: Петренко І.О., Поплавського В.Ю., при секретарі Малихіній В.В., з участю адвоката Миргородського Ю.И., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську цивільну справу по скарзі Окатого Олександра Володимировича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Грабара Миколи Федоровича, в територіальному виборчому окрузі N 30 на неправомірні дії територіальної виборчої комісії,
В С Т А Н О В И Л А:
31 жовтня 2004 року до апеляційного суду Дніпропетровської області звернувся зі скаргою довірена особа в територіальному виборчому окрузі N 30 Окатий О.В. в інтересах кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф. на неправомірні дії територіальної виборчої комісії, прохаючи визнати її дії щодо прийняття 31 жовтня рішень про включення до списку виборців виборчих дільниць ТВО N 30 осіб-виборців без їх письмових скарг та без розгляду усім складом ТВК ТВО N 30 - протиправними.
В обґрунтування своєї скарги посилався на те, що 31 жовтня 2004 року територіальна виборча комісія по територіальному виборчому округу N 30 на підставі усних заяв громадян приймала від них паспорти та без перевірки, без розгляду заяви усім складом ТВК ТВО N 30, без письмових скарг, передбачених ст. 95 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , а лише за рішенням окремих членів ТВК ТВО N 30 вносили громадян до списку виборців, що може призвести до голосування деяких громадян за списками на різних виборчих дільницях, про що свідчить акт, складений 31 жовтня 2004 року о 13 годині.
В судовому засіданні Окатий О.В. свою скаргу підтримав і просив суд її задовольнити.
Голова ТВК ТВО N 30 Мальований Г.М. проти скарги заперечував.
Вислухавши пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що у задоволенні скарги слід відмовити з таких підстав.
Судом встановлено, що 31 жовтня 2004 року біля приміщення ТВК ТВО N 30 у м. Дніпродзержинську біля 10-00 години зібралася велика кількість виборців з приводу уточнення та внесення їх до списку виборців. У зв'язку з чим на підставі особистих звернень громадян за їх паспортами ТВК ТВО N 30 негайно розпочала розгляд цих звернень та приймати постанови з цього питання, на підставі яких виборці поверталися до дільничних виборчих комісій для голосування.
Відповідно ч. 8 ст. 34 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) дільнична або територіальна виборча комісія приймає рішення про внесення змін до списку виборців на підставі особистих звернень громадян, подань органів та посадових осіб, зазначених у частині першій статті 31, частині другій статті 32 цього Закону, документів, передбачених у частині сьомій цієї статті, повідомлень, отриманих від територіальних виборчих комісій щодо включення виборців до списку виборців на іншій дільниці, зазначених у частинах шостій та тринадцятій статті 35 цього Закону та у частині дванадцятій цієї статті. Територіальна виборча комісія передає своє рішення дільничній виборчій комісії не пізніше наступного дня після його прийняття, а в останній день перед днем виборів і в день виборів - невідкладно. На підставі такого рішення голова, заступник голови або секретар дільничної виборчої комісії вносить зміни до списку виборців невідкладно після отримання такого рішення. Зміни до списку виборців у зв'язку з прийняттям рішення дільничною виборчою комісією вносяться невідкладно після прийняття цього рішення.
Доводи Окатого О.В. про порушення порядку процедури розгляду скарг та звернень громадян з приводу їх включення до списку виборців, так як частина громадян свої звернення не оформляли відповідно до ст. 95 цього Закону (474-14) , не можна вважати достатньою підставою до визнання дій ТВК неправомірними, враховуючи обмежений час для вирішення цих питань у день голосування, та оскільки окреме порушення або неправильне застосування процедурних норм виконання Закону "Про вибори Президента України" можуть бути підставою для задоволення скарги про визнання дій ТВК ТВО N 30 неправомірними лише за умови, якщо ці порушення призвели або могли призвести до порушення прав виборців щодо участі їх у голосуванні. Але таких обставин в судовому засіданні не встановлено.
Доводи Окатого О.В. про те, що рішення ТВК ТВО N 30 з приводу включення громадян до списку виборців приймалося не всіма членами комісії, не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні. Так суду були надані копії постанов, виписка з протоколу N 17 від 31 жовтня 2004 року про те, що ці питання обговорювалися на засіданні ТВК ТВО N 30.
Сторони в судовому засіданні пояснили про те, що члени комісії від кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф. заперечень і зауважень при розгляді цих питань і винесенні по ним постанов не висловлювали.
На підставі наведеного, колегія суддів вважає за необхідне Окатому Олександру Володимировичу - довіреній особі кандидата на пост Президента України Грабара Миколи Федоровича по територіальному виборчому окрузі N 30 в задоволенні скарги на неправомірні дії територіальної виборчої комісії - відмовити.
Керуючись ст. ст. 15, 151, 30, 62, 202-1, 203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , Законом України "Про вибори Президента України" (474-14) , колегія суддів ВИРІШИЛА:
У задоволенні скарги Окатому Олександру Володимировичу - довіреної особи кандидата на пост Президента України Грабара Миколи Федоровича на неправомірні дії територіальної виборчої комісії по територіальному виборчому окрузі N 30 - відмовити.
Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку в Верховний Суд України протягом двох днів.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".
Київ, 2005 р.