АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
30.10.2004
Апеляційний суд Донецької області у складі: головуючого Курило В.П., суддів: Бондаренко Л.І., Новодворської О.І., при секретарі Вершкової С.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Донецьку цивільну справу за скаргою Коломійця Анатолія Олександровича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. - на рішення територіальної виборчої комісії виборчою округу N 43 від 30 жовтня 2004 року, В С Т А Н О В И В:
30 жовтня 2004 року Коломієць А.О. - довірена особа кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. - звернувся в суд зі скаргою на рішення територіальної виборчої комісії виборчого округу N 43 від 30 жовтня 2004 року.
Він посилався на те, що 30 жовтня 2004 року вказана виборча комісія на своєму засіданні зняла з реєстрації членів дільничних виборчих комісій виборчого округу N 43, а саме:
дільниця N 3 - Перекрестова Георгія Георгійовича,
дільниця N 4 - Вороницького Володимира Юрійовича,
дільниця N 14 - Хоменко Любов Василівну і Мирного Дениса Володимировича,
дільниця N 15 - Невзорову Наталію Миколаївну і Удод Олену Григорівну,
дільниця N 21 - Гома Тетяну Вікторівну, Радченко Єлізавету Ігорівну,
дільниця N 24 - Майджа Валентину Сергіївну,
дільниця N 43 - Сиромятнікову Тетяну Георгіївну, Зінченко Олену Василівну,
дільниця N 47 - Гордєєва Юрія Костянтиновича і Пашину Ольгу Ігорівну,
дільниця N 49 - Морознікову Ірину Миколаївну.
Зняття з реєстрації проводилося без будь-якої аргументації у вигляді відповідної документації.
Просив визнати дії територіальної виборчої комісії неправомірними і зобов'язати територіальну виборчу комісію поновити вказаних осіб у членах дільничних виборчих комісій.
У судовому засіданні заявник свої вимоги підтримав і просив їх задовольнити. Він пояснив, що територіальна виборча комісія неправомірно достроково припинила повноваження вказаних ним членів дільничних виборчих комісій N 3, 4, 14, 15, 21, 24, 43, 47, 49, які були включені у склад комісій за його поданням. Рішення комісії не аргументоване. Тому він просив його скасувати, а виведених осіб поновити.
Представник територіальної виборчої комісії виборчого округу N 43 - заступник голови цієї комісії Голдобін Г.Д. скаргу не визнав. Він пояснив, що повноваження членів дільничної виборчої комісії Невзорова Н.М. і Удод О.Г. припинені достроково на підставі їх особистих заяв про виведення їх зі складу комісій.
Останні члени комісії були виведені у зв'язку з їх систематичним невиконанням обов'язків членів комісії, неявкою на засідання на підставі подань дільничних виборчих комісій.
Свідки Волоховський В.А. - заступник голови дільничної виборчої комісії N 21, Ларіонов В.М. - заступник голови дільничної виборчої комісії N 47, Іванцов О.В. - голова дільничної виборчої комісії N 43, Пугаченко В.О. - голова комісії N 24 в суді пояснили, що повноваження членів комісій Гома Т.В., Радченко Є.І., Гордєєв Ю.К., Пашина О.І., Сиромятнікова Т.Г., Зінченко О.В., Майджа В.С. були припинені достроково у зв'язку з їх систематичним невиконанням своїх обов'язків членів комісії і неявкою на засідання комісії.
Заслухавши пояснення сторін, їх представників, свідків, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, апеляційний суд вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Судом встановлено, що постановою N 8 від 30 жовтня 2004 року територіальної виборчої комісії виборчого округу N 43 за особистими заявами були виведені із складу дільничної виборчої комісії N 15 її члени Удод Є.Г. і Невзорова Н.М., а також за протоколами дільничних виборчих комісій N 3, 4, 14, 21, 24, 43, 47, 49 Перекрьостов Г.Г., Вороницький В.Ю., Хоменко Л.В., Мирний Д.В., Гома Т.В., Радченко Є.І., Майджа В.С., Сиромятнікова Т.Г., Зінченко О.В., Гордєєв Ю.К., Пашина О.І., Морознікова І.М.
Відповідно до п. п. 1 і 5 ч. 4 ст. 30 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) повноваження члена дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з особистою заявою про складання повноважень члена комісії і систематичним невиконанням покладених на нього обов'язків, засвідченим не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої входить особа.
Судом встановлено, що 29 жовтня 2004 року, тобто до початку засідання комісії 30 жовтня 2004 року члени дільничної виборчої комісії N 15 Удод Є.Г. і Невзорова Н.М. звернулися до територіальної виборчої комісії з заявами про дострокове припинення їх повноважень у зв'язку з неможливістю виконувати обов'язки членів комісії.
Відповідно до ч. 4 ст. 30 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) територіальна виборча комісія виборчого округу N 43 розглянула ці заяви і задовольнила їх.
Постанова комісій у зазначеній частині прийнята в межах повноважень комісії, не суперечить законові і підстав для її скасування немає.
У частині ж дострокового припинення повноважень членів комісій Перекрьостова, Вороницького, Хоменко, Мирного, Гома, Радченко, Майджа, Сиромятнікової, Зінченко, Гордєєва, Пашиної і Морознікової постанова комісії не відповідає вимогам закону, тому має бути скасована.
Відповідно до ч. 14 ст. 28 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) рішення виборчої комісії оформлюється у формі постанови, яка повинна містити мотивувальну частину, з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засідання комісії та інші дані, які стосуються її форми.
Як вбачається з постанови N 8 від 30 жовтня 2004 року територіальної виборчої комісії виборчого округу N 43, зазначені особи "виведені із складу дільничних виборчих комісій" за протоколами дільничних виборчих комісій.
Але, на порушення вимог ч. 14 ст. 28 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) в постанові не наведені обставини, що зумовили розгляд питання про дострокове припинення повноважень зазначених заявником членів дільничних виборчих комісій, а також рішення комісій, якими керувалася комісія при розгляді питання.
Тому з постанови, що оскаржується, взагалі не зрозуміло, з яких підстав були достроково припинені повноваження певних членів дільничних виборчих комісій.
У судовому засіданні свідки і представник територіальної виборчої комісії виборчого округу N 43 пояснили, що зазначені в постанові члени комісій не з'являлися на засідання комісій і взагалі не брали участі у їх роботі.
Але такі доводи не можуть бути взяті до уваги судом.
Відповідно до ч. 5 ст. 28 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) засідання виборчої комісій скликається з обов'язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.
Із наданих комісією протоколів засідання дільничних виборчих комісій видно, що Перекрьостов Г.Г., Вороницький В.Ю., Хоменко Л.В., Мирний Д.В., Гома Т.В., Радченко С.І., Майджа В.С., Сиромятнікова Т.Г., Зінченко О.В., Гордєєв Ю.К., Пашина О.І., Морознікова І.М. не були присутніми на засіданнях комісій. Але як встановлено судом, ці особи не повідомлялися комісіями про час, місце засідання комісії і порядок денний.
Ці факти підтверджені в суді поясненнями свідків, голови територіальної виборчої комісії виборчого округу N 43.
Тому у комісії не було передбачених законом підстав для висновку про невиконання цими членами дільничних виборчих комісій своїх обов'язків членів комісії.
Доводи представника суб'єкта оскарження про те, що комісії не мали можливості повідомити належним чином цих осіб про проведення засідання, безпідставні і тому не можуть бути взяті до уваги.
Таким чином, повноваження членів дільничних виборчих комісій Перекрьостова Г.Г., Вороницького В.Ю., Хоменко Л.В., Мирного Д.В., Гома Т.В., Радченко Є.І., Майджа В.С., Сиромятнікової Т.Г., Зінченко О.В., Гордєєва Ю.К., Пашиної О.І., Морознікової І.М. були припинені достроково незаконно. У зв'язку з цим рішення територіальної виборчої комісії виборчого округу N 43 в зазначеній частині є незаконним, підлягає скасуванню, а зазначені особи - поновленню у членах дільничної виборчої комісії.
Керуючись ст. ст. 15, 30, 62, 202-203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , апеляційний суд В И Р І Ш И В:
Скаргу Коломійця Анатолія Олександровича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. - задовольнити частково.
Постанову N 28 від 30 жовтня 2004 року територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 43 в частині дострокового припинення повноважень членів дільничних виборчих комісій Перекрьостова Г.Г., Вороницького В.Ю., Хоменко Л.В., Мирного Д.В., Гома Т.В., Радченко Є.І., Майджа В.С., Сиромятнікової Т.Г., Зінченко О.В., Гордєєва Ю.К., Пашиної О.І., Морознікової І.М. визнати незаконною і скасувати.
Зобов'язати територіальну виборчу комісію виборчого округу N 43 поновити членами дільничних виборчих комісій N 3 Перекрьостова Георгія Георгійовича, N 4 Вороницького Володимира Юрійовича, N 14 Хоменко Любов Василівну, Мирного Дениса Володимировича, N 21 Гома Тетяну Вікторівну, Радченко Єлизавету Ігорівну, N 42 Майджа Валентину Сергіївну, N 43 Сиромятнікову Тетяну Георгіївну, Зінченко Олену Василівну, N 47 Гордєєва Юрія Костянтиновича, Пашину Ольгу Ігорівну, N 49 Морознікову Ірину Миколаївну.
Рішення суду в зазначеній частині підлягає негайному виконанню.
У задоволенні скарги Коломійця Анатолія Олександровича про скасування цієї ж постанови комісії в частині дострокового припинення повноважень членів дільничних виборчих комісій Невзорової Наталії Миколаївни та Удод Олени Григорівни та їх поновлення у членах комісії відмовити.
Рішення може бути оскаржене у Верховний Суд України протягом двох днів, починаючи з наступного дня після видачі копії судового рішення з подачею скарги через апеляційний суд Донецької області.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".
Київ, 2005 р.