АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
27.10.2004
Судова палата у цивільних справах апеляційного суду Черкаської області у складі: головуючого Храпка В.Д., суддів: Бурлаки В.О., Карпенко О.В., при секретарі Совгирі Ж.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси цивільну справу за скаргою довіреної особи кандидата на пост Президента України Симоненка П.М. - Орла Валентина Антоновича - про визнання рішення територіальної виборчої комісії незаконними,
В С Т А Н О В И Л А:
Орел В.А., який є довіреною особою кандидата на пост Президента України Симоненка П.М., звернувся по суті із скаргою про визнання рішення територіальної виборчої комісії незаконними. Зазначав, що друковані засоби масової інформації газета "Місто", газета "Вечірні Черкаси" у своїх виданнях опублікували статті, в яких критично оцінюється програма кандидата на пост Президента України П.М.Симоненка, його діяльність і висловлювання висвітлені суто негативно та створюється його негативний образ. Цими агітаційними матеріалами газети "Місто" та "Вечірні Черкаси" проявили віддання ними переваги іншим кандидатам на пост Президента України всупереч інтересам названого кандидата. Він звернувся зі скаргами до територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 198. Але зазначена комісія належним чином не відреагувала на його скарги - розгляд скарг виборчою комісією здійснено без запрошення суб'єктів оскарження; копію рішення суб'єкта розгляду скарг не видано суб'єктам оскарження; своїм рішенням виборчою комісією невідкладно не надіслано ці скарги до відповідних правоохоронних органів для перевірки і реагування відповідно до Закону. У зв'язку із цим просив рішення виборчої комісії щодо розгляду його скарг визнати незаконними та скасувати їх, а дії щодо неналежного розгляду його скарг визнати неправомірними. Визнати факти порушення ч. 19 ст. 64, ч. 2 ст. 96, ч. 5 ст. 98, ч. 4 ст. 102 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) виборчою комісією і направити матеріали по цих порушеннях до правоохоронних органів для перевірки.
Вивчивши матеріали, заслухавши сторони, суд приходить до висновку про відхилення скарги з наступних підстав:
Встановлено, що в газеті "Місто" від 11 серпня 2004 р. N 33 за 2004 р. була опублікована стаття "Звичайна брехня Петра Симоненка". В газеті "Вечірні Черкаси" від 6 жовтня 2004 р. N 41 була опублікована стаття "Йосип Вінський: "Підтримати Олександра Мороза - єдиний вихід для Симоненка, усієї Компартії та українського суспільства".
Довірена особа кандидата на пост Президента України Симоненка П.М. - Орел В.А. - 14 жовтня 2004 р. склав акти про опублікування комунальними засобами масової інформації матеріалів, заборонених частиною 6 статті 63 та частиною 4 статті 64 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , а 18 жовтня 2004 р. звернувся зі скаргами до територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 198, в яких просив визнати дії друкованого засобу масової інформації неправомірними і звернутися до Соснівського районного суду м. Черкаси з поданням про тимчасове припинення діяльності зазначених газет до 21 листопада 2004 р., тобто до закінчення другого туру виборів Президента України.
Постановою територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 193 від 19 жовтня 2004 р. N 32 скарги довіреної особи кандидата на пост Президента України Симоненка П.М. у територіальному виборчому окрузі N 198 Орел В.А. залишено без розгляду в зв'язку із пропуском строку звернення із скаргами.
У засіданні територіальної виборчої комісії брав участь суб'єкт звернення і належним чином повідомлявся суб'єкт оскарження. Копію постанови комісії було вручено суб'єкту звернення.
Відповідно до ст. 94 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) скарга може бути подана протягом семи днів після дня вчинення дії чи бездіяльності. Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає.
Тому постанова територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 198 відповідає вимогам Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) і Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, затвердженого постановою ЦВК від 22 вересня 2004 р. N 642 (v0642359-04) .
Посилання скаржника на те, що строк оскарження починається з дня ознайомлення зі статтями, а не з дня опублікування суд не може взяти до уваги, поскільки протирічить ст. 18 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
Керуючись ст.ст. 15, 30, 62, 202 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ст.ст. 94, 96 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , суд В И Р І Ш И В:
У задоволенні скарги довіреної особи кандидата на пост Президента України Симоненка П.М. - Орла Валентина Антоновича про визнання рішення територіальної виборчої комісії незаконними - відмовити.
Стягнути із Орла Валентина Антоновича держмито на користь держави - 3 грн. 40 коп.
Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Верховного Суду України протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України
2004 року". Київ, 2005 р.