АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
26.10.2004
Апеляційний суд Сумської області у складі: головуючого Маслова В.О., суддів: Батюка А.В., Ведмідь Н.І., при секретарі Сидоренко А.П., осіб, які беруть участь у справі, - Моісеєнка В.В., Довгаля Г.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за скаргою представника кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. - Моїсеєнка Віталія Володимировича про визнання неправомірними дій голови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 165 з підготовки і проведення виборів Президента України 31 жовтня 2004 р. та припинення його повноважень, В С Т А Н О В И В:
22 жовтня 2004 р. до апеляційного суду Сумської області звернувся Моїсеєнко В.В. в інтересах кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. зі скаргою, в якій просив визнати неправомірними дії голови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 165 Довгаля Г.В. та припинити його повноваження.
При цьому в скарзі вказувалось, що 15 жовтня 2004 р. в газеті "Прапор" було опубліковано матеріали агітаційного характеру в статті "Відроджується віра в майбутнє", в якій голова територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 165 Довгаль Г.В. закликає голосувати за В.Ф. Януковича, чим були порушені вимоги ст. 64 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
У судовому засіданні Моісеєнко В.В. підтримав вимоги скарги і пояснив, що Довгаль Г.В. як голова ТВК територіального виборчого округу допустив порушення вимог Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , підписавши звернення депутатів міськради до виборців м. Охтирки в середині вересня 2004 р., яке було надруковано в газеті 15.10.2004 р. і яке він не спростував і після його опублікування.
Голова територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 165 зі скаргою не погодився і пояснив, що дійсно він підписав звернення депутатів міської ради до виборців міста Охтирки, яке було опубліковано в газеті "Прапор Перемоги" 15 жовтня 2004 р., але це звернення він підписав 4 серпня 2004 р., а на той час головою територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 165 він не був, оскільки був призначений постановою ЦВК лише 11 серпня 2004 р. Про опублікування звернення в газеті він нічого не знав.
Заслухавши пояснення осіб, свідків, вивчивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню з таких підстав.
Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 64 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , участь у передвиборній агітації забороняється членам виборчих комісій під час виконання обов'язків.
Судом встановлено, що вимоги цього Закону порушені головою територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 165 Довгалем Г.В.
Це виразилося в опублікуванні в газеті "Прапор Перемоги" 15 жовтня 2004 р. звернення групи депутатів Охтирської міської ради до виборців м. Охтирки під назвою "Відроджується віра в майбутнє".
В цій публікації є такі слова:
"...Тому ми підтримуємо кандидатуру Прем'єр-міністра України Віктора Януковича як кандидата на пост Президента України і закликаємо до цього всіх виборців міста".
Дане звернення підписане власноручно головою ТВК територіального виборчого округу N 165 Довгалем Г.В.
Факт власноручного підпису під цим зверненням визнає Довгаль Г. В.
Колегія суддів розцінює це як грубе порушення з боку Довгаля Г.В. законодавства України про вибори.
Заперечення голови ТВК про те, що дане звернення він підписав 4 серпня 2004 р., тобто до обрання головою комісії, не спростовує факт порушення ним виборчого законодавства, а саме п. 3 ч. 1 ст. 64 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
З його пояснень вбачається, що він висловив свою думку на підтримання одного з кандидатів на пост Президента України, знав, що звернення підготовлено для доведення до відома виборців міста Охтирки через засоби масової інформації, зокрема шляхом опублікування його в газеті.
Виконуючи обов'язки голови ТВК протягом більше двох місяців, Довгаль Г.В. не вважав за потрібне відкликати свій підпис, поставлений ним під зверненням групи депутатів. Більше того, після, виходу публікації в газеті не поставив під сумнів неправомірність своїх дій, не звернувся до редакції газети з проханням роз'яснити свою правову позицію з приводу цього питання.
Як пояснив свідок Заїкін В.С., який працює редактором газети "Прапор Перемоги", до нього на початку жовтня 2004 р. звернувся з текстом звернення депутат міськради Шевченко А.С. з проханням надрукувати це звернення у газеті, що він і зробив 15.10.2004 р. Довгаль Г.В. не підходив до нього ні до публікації звернення, ні після того.
Свідок Шевченко А.С. суду пояснив, що він займався складанням тексту звернення і збиранням підписів депутатів під ним. Свій підпис поставив і Довгаль Г.В. Це звернення він передав у редакцію газети "Прапор Перемоги" для опублікування.
Свідок Гопко Ю.В., який займає посаду секретаря міськвиконкому, підтвердив суду факт складання вказаного звернення депутатами, підпису його Довгалем Г.В. і передачу цього звернення в редакцію газети для його друкування.
Свідок Бондаренко І.Г., який є депутатом міської ради, суду пояснив, що з подивом дізнався про своє прізвище під зверненням групи депутатів, надрукованим у газеті, і негайно звернувся до редактора газети з вимогою спростувати відомості про свій підпис, оскільки в дійсності такого звернення він ніколи не підписував. У зв'язку з цим було офіційне вибачення від редакції газети зразу ж після опублікування звернення. Остання обставина підтверджена редактором газети свідком Заїкіним В.С.
Ці докази свідчать про те, що Довгаль Г.В. впродовж тривалого часу мав реальну можливість відкликати свій підпис під зверненням групи депутатів, однак не зробив цього без поважних причин.
Доводи Довгаля Г.В. про неточну назву газети, в якій було надруковано агітаційне звернення, де є і його підпис, не свідчать про відсутність самого факту грубого порушення ним законодавства України про вибори.
Не підлягає задоволенню скарга в частині вимоги про припинення повноважень голови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу Довгаля Г.В., бо це не віднесено до компетенції суду згідно з ч. 4 ст. 30 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
Згідно зі ст. 75 ЦПК України (1501-06) суб'єкту звернення підлягають відшкодуванню витрати по оплаті держмита в розмірі 3 грн. 40 коп.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 15, 30, 62, 75, 202, 203, 243-6, 243-10 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ч. 4 ст. 30, п. 3 ч. 1 ст. 64, ст. ст. 91, 92, 94, 96, 98, 104 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , суд В И Р І Ш И В:
Скаргу представника кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. - Моісеєнка Віталія Володимировича задовольнити частково.
Визнати неправомірними дії голови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 165 з підготовки і проведення виборів Президента України 31 жовтня 2004 р. Довгаля Григорія Володимировича, які були пов'язані з агітацією за одного з кандидатів на пост Президента України, грубим порушенням законодавства України про вибори.
В іншій частині скаргу залишити без задоволення у зв'язку з необґрунтованістю.
Стягнути з Довгаля Г.В. на користь кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. 3 грн. 40 коп. судових витрат по сплаті держмита.
Рішення може бути оскаржене до Верховного Суду України через апеляційний суд Сумської області протягом двох днів з часу отримання його копії.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".
Київ, 2005 р.