АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
25.10.2004
Апеляційний суд Чернігівської області у складі: головуючого Іваненко Л.В., суддів: Страшного М.М., Квача М.О., при секретарі Біляєвій Т.Д., з участю Коваленка С.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернігові цивільну справу за скаргою довіреної особи кандидата на пост Президента України Мороза Олександра Олександровича - Демчука Олександра Вікторовича - на бездіяльність територіальної виборчої комісії по виборчому округу N 209 по виборах Президента України 31 жовтня 2004 року, В С Т А Н О В И В:
Демчук О.В. - довірена особа кандидата на пост Президента України Мороза О.О. - звернувся до суду із скаргою на бездіяльність територіальної виборчої комісії по виборчому округу N 209 по виборах Президента України 31 жовтня 2004 року, допущену ТВК по розгляду його скарги від 19 жовтня 2004 року на дії заступника голови Чернігівської районної державної адміністрації Максака Анатолія Миколайовича, та просив зобов'язати ТВК по виборчому округу N 209 невідкладно розглянути зазначену скаргу на дії службової особи.
Вимоги мотивував тим, що головою ТВК N 209 Лащевським О.Р. одноособово 20 жовтня 2004 року за N 56 дана немотивована відповідь про повернення скарги, в той час, як це питання повинно вирішуватись на засіданні ТВК і скарга, подана до ТВК довіреною особою, відповідала вимогам ст. 95 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
У судовому засіданні представник Демчука О.В. - Коваленко С.О. повністю підтримав подану скаргу.
Вислухавши пояснення представника суб'єкта звернення та дослідивши матеріали справи, апеляційний суд знаходить, що в задоволенні скарги довіреної особи кандидата на пост Президента України Мороза О.О. Демчика О.В. на бездіяльність ТВК N 209 належить відмовити, виходячи з наступного.
По справі встановлено, що 19 жовтня 2004 року довіреною особою кандидата на пост Президента України Мороза О.О. - Демчуком О.В. до територіальної виборчої комісії по виборчому округу N 209 по виборах Президента України 31 жовтня 2004 року була подана скарга на неправомірні дії заступника голови Чернігівської районної державної адміністрації Максака Анатолія Миколайовича, що полягали у порушенні останнім ч. 1 ст. 64 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , як посадовою особою органу виконавчої влади, через проведення ним передвиборної агітації за кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф.
Листом від 20 жовтня 2004 року за N 56 голова ТВК по виборчому округу N 209 повернув скаргу Демчука О.В., оскільки вона не відповідає вимогам Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) та рекомендував звернутися до місцевого суду за місцем знаходження посадової особи, дії якої оскаржуються.
Статтею 100 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) визначено, що скарга на рішення, дії чи бездіяльність органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, закладу чи організації, їх посадової чи службової особи подається до місцевого суду за місцезнаходженням органу, підприємства, установи, закладу, організації, рішення, дії чи бездіяльність якого чи посадової (службової) особи якого оскаржуються.
Виходячи з вимог наведеної правової норми, розгляд скарг на дії посадових осіб органів виконавчої влади віднесено до компетенції відповідного місцевого суду, а не до компетенції територіальної виборчої комісії, а тому ТВК правильно відмовив Демчуку О.В. у прийнятті його скарги на дії посадової особи виконавчої влади та рекомендував звернутися до відповідного місцевого суду.
Посилання Демчука О.В. на те, що порушенням є прийняття рішення про відмову у прийнятті скарги головою ТВК одноособово, а не на засіданні - територіальною виборчою комісією колегіально, не можуть бути врахованими, а ст. 26 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) передбачено, що територіальна виборча комісія розглядає звернення, заяви і скарги щодо агітації та проведення виборів у межах територіального округу в межах своїх повноважень та здійснює інші повноваження відповідно до наведеного Закону, а подання скарги Демчука О.В. на дії посадової особи органу виконавчої влади і не віднесено до компетенції територіальної виборчої комісії. За таких обставин, апеляційний суд знаходить, що повернення головою територіальної виборчої комісії по виборчому округу N 209 одноособово скарги Демчука О.В. посадової особи, не суперечить положенням Закону України "Про вибори Президента України" і підстави для визнання бездіяльності ТВК N 209 відсутні.
Керуючись ст.ст. 26, 91-100 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , ст.ст. 15, 30, 62, 243-6 - 243-10 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , апеляційний суд В И Р І Ш И В:
У задоволенні скарги довіреної особи на пост Президента України Мороза Олександра Олександровича - Демчука Олександра Вікторовича про визнання бездіяльності територіальної виборчої комісії по виборчому округу N 209 по виборах Президента України 31 жовтня 2004 року, допущеної при надходженні на розгляд скарги Демчука Олександра Вікторовича на дії посадової особи органу виконавчої влади від 19 жовтня 2004 року, відмовити.
Рішення може бути оскарженим в апеляційному порядку до Верховного Суду України протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України
2004 року". Київ, 2005 р.