АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
19.10.2004
Апеляційний суд Харківської області у складі: головуючого Ізмайлової Г.Н., суддів: Черкасова В.В., Трішкової І.Ю., при секретарі Іллюк М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Харкові цивільну справу за скаргою Істоміна Олександра Володимировича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф. - на дії члена територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 178 Алексєєнка О.В., В С Т А Н О В И В:
1 жовтня 2004 року Істомін О.В., довірена особа кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф., звернувся до суду зі скаргою на дії члена територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 178 (далі - ТВК ТВО) Алексєєнка О.В., посилаючись на те, що Алексєєнко О.В. заборонив офіційному спостерігачу від кандидата на пост Президента України Ющенка В.А., Варченку Д.Г., здійснення відеозапису в кабінеті N 1 ТВК ТВО N 178, чим порушив вимоги ч. 7 ст. 69 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
Заявник просив достроково припинити повноваження члена ТВК ТВО Алексєєнка О.В. за грубе порушення законодавства України про вибори.
Скарга Істоміна О.В. задоволенню не підлягає з наступних підстав. Зі змісту скарги вбачається що Істомін О.В., який є довіреною особою кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф., просить достроково припинити повноваження члена ТВК ТВО N 178 Алексєєнка О.В. за грубе порушення законодавства України про вибори, а саме: порушення ним вимог ч. 7 ст. 69 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
Відповідно до п. 8 ч. 4 ст. 30 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) повноваження члена територіальної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, в зв'язку з систематичним або грубим порушенням ним законодавства України про вибори, встановленим рішенням суду або рішенням виборчої комісії вищого рівня.
Таким чином, припинення повноважень члена ТВК Законом (474-14) віднесено до виключної компетенції останньої, а не до компетенції суду.
Відповідно до Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) суд може встановлювати тільки факт систематичного або грубого порушення членом ТВК вказаного Закону, проте заявник з такими вимогами до суду не звернувся.
Відповідно до змісту ст. 103 ЦПК України (1501-06) суд розглядає справу в межах заявлених вимог, а вимоги, заявлені Істоміним О.В., задоволенню в судовому порядку не підлягають.
Керуючись п. 8 ч. 4 ст. 30 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , ст.ст. 15, 15-1, 30, 62, 203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , суд В И Р І Ш И В:
У задоволенні скарги Істоміна Олександра Володимировича на дії члена територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 178 по виборах Президента України Алексєєнка О.В. відмовити.
Рішення може бути оскаржене до Верховного Суду України впродовж двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України
2004 року". Київ, 2005 р.