АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
18.10.2004
Апеляційний суд Харківської області у складі: головуючого Ізмайлової Г.Н., суддів: Черкасова В.В., Гальянової І.Г., при секретарі Іллюк М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Харкові цивільну справу за скаргою Рибалки Євгена Опанасовича на дії територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 184, голови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 184 по виборах Президента України, В С Т А Н О В И В:
4 жовтня 2004 року Рибалка Євген Опанасович звернувся до територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 184 по виборах Президента України (далі - ТВК ТВО) на дії заступника голови Харківської райдержадміністрації Аністарової О.І.
Заявник зазначав, що під час проведення ним передвиборної агітації за кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. в с. Високий Харківського району Харківської області 1 жовтня 2004 р. заступник голови Харківської райдержадміністрації Аністарова О.І. незаконно втрутилася в процес проведення цієї агітації, а саме: особисто зривала плакати із зображенням Ющенка В.А. та давала такі вказівки водію, який її супроводжував. Знищення плакатів було здійснено шляхом їх спалення.
Посилаючись на те, що Аністарова О.І. як посадова особа органу державної виконавчої влади порушила вимоги Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , просив територіальну виборчу комісію територіального виборчого округу N 184 по виборах Президента України зобов'язати Аністарову О.І. особисто в його присутності поновити зірвані нею та за її вказівкою агітаційні плакати з зображенням Ющенка В.А. на місцях, де вони знаходилися по вул. Жовтневій в с. Високий.
Постановою N 17 ТВК ТВО N 184 по виборах Президента України від 12.10.2004 р. скарга гр. Рибалки Є.О. (стосовно перешкоди передвиборній агітації на пост Президента України Ющенка В.А.) направлена до місцевого суду.
15 жовтня 2004 р. Рибалка Є.О. звернувся до апеляційного суду Харківської області зі скаргою, в якій просив визнати дії голови ТВК ТВО N 184 стосовно порядку розгляду його скарги неправомірними, скасувати рішення ТВК ТВО N 184 по виборах Президента України від 12.10.2004 р. про направлення його скарги на розгляд місцевого суду та зобов'язати ТВК ТВО N 184 розглянути його скаргу по суті. Скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав:
Зі скарги Рибалки Є.О. на адресу ТВК ТВО N 184 по виборах Президента України вбачається, що ним оскаржуються дії заступника голови Харківської райдержадміністрації Аністарової О.І., які перешкоджали проведенню ним передвиборної агітації за кандидата на пост Президента України Ющенка В.А.
Відповідно до розділу VI Конституції України (254к/96-ВР) місцеві державні адміністрації, якою є і Харківська райдержадміністрація, віднесені до органів виконавчої влади.
Згідно з ч. 1 ст. 100 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , скарга на рішення, дії чи бездіяльність органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, закладу чи організації; їх посадової чи службової особи подається до місцевого суду за місцезнаходженням органу, підприємства, установи, закладу, організації, рішення, дії чи бездіяльність якого, посадової чи службової особи оскаржується.
З огляду на те, що скарги на дії чи бездіяльність посадової особи державної виконавчої влади віднесені Законом України "Про вибори Президента України" (474-14) до виключної компетенції місцевого суду, ТВК ТВО N 184 по виборах Президента України дійшла обгрунтованого висновку про направлення скарги Рибалки Є.О. до місцевого суду.
Оскаржувана постанова ТВК ТВО N 184 по виборах Президента України відповідає вимогам ч. 1 ст. 100 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) і підстави для визнання її незаконною відсутні.
Керуючись п. 1 ст. 100 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , ст.ст. 15, 15-1, 30, 62, 203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , суд В И Р І Ш И В:
У задоволенні скарги Рибалки Євгена Опанасовича на рішення територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 184 по виборах Президента України від 4 жовтня 2004 р. про направлення його скарги на розгляд до місцевого суду та визнання дій голови цієї територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 184 неправомірними відмовити.
Рішення може бути оскаржене до Верховного Суду України впродовж двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України
2004 року". Київ, 2005 р.