АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
СУДОВА ПАЛАТА У ЦИВІЛЬНИХ СПРАВАХ
Р І Ш Е Н Н Я
18.10.2004
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Сумської області у складі: головуючого Ільченко О.Ю., суддів: Попруги С.В., Батюка А.В., при секретарі Сидоренко А.П., з участю: Сіденка Є.І., Спудко В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми справу за скаргою довіреної особи кандидата на пост Президента України Ющенка Віктора Андрійовича по територіальному виборчому округу N 160 - Сіденка Євгена Івановича на дії територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160 з підготовки та проведення виборів Президента України 31 жовтня 2004 року, щодо відмови йому у видачі копії рішення суду, В С Т А Н О В И Л А:
14 жовтня 2004 року суб'єкт звернення подав скаргу до апеляційного суду, в якій зазначав, що він, як довірена особа кандидата на пост Президента України Ющенка Віктора Андрійовича по територіальному виборчому округу N 160, 16 вересня 2004 року звернувся до територіальної виборчої комісії названого виборчого округу з заявою про прийняття постанови стосовно тимчасового припинення діяльності газети "Сумщина".
Територіальна виборча комісія направила до Зарічного районного суду м. Суми подання щодо тимчасового припинення діяльності газети "Сумщина".
6 жовтня 2004 року Зарічним районним судом м. Суми було розглянуто подання та відмовлено в його задоволенні.
6 жовтня 2004 року він як суб'єкт виборчого процесу, який представляє інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, звернувся до територіальної виборчої комісії N 160 із заявою про надання йому копії рішення суду від 6 жовтня 2004 року, яким було відмовлено в задоволенні подання щодо тимчасового припинення діяльності газети "Сумщина".
Названа заява була розглянута на засіданні територіальної виборчої комісії і 11 жовтня 2004 року його повідомили про відсутність підстав для надання йому копії рішення Зарічного районного суду м. Суми від 6 жовтня 2004 року (справа N 2-6029/04).
Такі дії територіальної виборчої комісії ТВО N 160, не відповідають вимогам ст. 19 Конституції України (254к/96-ВР) , ст. 14, ч. 1 ст. 22 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , ст.ст. 9, 28, 29, 45 Закону України "Про інформацію" (2657-12) , оскільки назване рішення Зарічного районного суду м. Суми є інформацією з відкритим режимом доступу, тому він, як заінтересована особа і учасник інформаційних відносин має гарантовані права і можливості доступу до цієї інформації. Ніхто не може обмежувати його права у виборі форм і джерел одержання інформації, за винятком випадків, передбачених законом.
Посилаючись на такі обставини, Сіденко Є.І. просив визнати дії територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160 такими, що не відповідають вимогам закону. Зобов'язати територіальну виборчу комісію територіального виборчого округу N 160 надати копію рішення Зарічного районного суду м. Суми від 6 жовтня 2004 року (справа N 2-6029/04р.).
В судовому засіданні суб'єкт звернення прохав задовольнити скаргу.
В судовому засіданні голова ТВК територіального виборчого округу N 160 Спудко В.М. заперечувала проти скарги, мотивуючи це тим, що комісія не уповноважена, відповідно до діючого законодавства, видавати копії судових рішень.
Заслухавши пояснення осіб, які приймали участь у розгляді справи, дослідивши наявні у справі докази, колегія суддів вважає, що скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.
Колегією суддів встановлено, що 6 жовтня 2004 року Зарічний районний суд м. Суми розглянувши цивільну справу за поданням територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160, зацікавлена особа - редакція обласної газети "Сумщина" про тимчасове припинення діяльності газети, постановив рішення про відмову у задоволенні названого подання.
Відповідно до ч. 1 ст. 93, ч. 5 ст. 98 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) копія цього рішення має бути видана судом, який постановив рішення, суб'єкту звернення, суб'єкту оскарження та іншим присутнім заінтересованим особам, а також надіслана відповідним виборчим комісіям та іншим особам у день прийняття (проголошення) такого рішення.
Статтею 19 Конституції України (254к/96-ВР) встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законодавством України.
Відповідно до чч. 1, 4 ст. 21 Закону України "Про інформацію" (2657-12) , інформація державних органів та органів місцевого і регіонального самоврядування - це офіційна документована інформація, яка створюється в процесі поточної діяльності законодавчої, виконавчої та судової влади, органів місцевого і регіонального самоврядування.
Джерела і порядок одержання, використання, поширення та зберігання офіційної інформації державних органів та органів місцевого і регіонального самоврядування визначається законодавчими актами про ці органи.
Законодавчим актом, яким визначені повноваження територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160, в тому числі і щодо інформаційних відносин, є Закон України "Про вибори Президента України" (474-14) , яким названий спеціальний колегіальний державний орган не уповноважений видавати довіреній особі кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. по територіальному виборчому округу N 160 Сіденку Є.І. копію рішення Зарічного районного суду м. Суми від 6 жовтня 2004 року (справа N 2-6029/04).
Враховуючи вимоги названих Законів, фактичні обставини справи, колегією суддів встановлено, що оскаржувані дії ТВК територіального виборчого округу N 160, щодо відмови видати копію вищезгаданого судового рішення суб'єкту звернення, вчинені відповідно до закону і в межах повноважень, передбачених законом, у зв'язку з цим права та законні інтереси названого суб'єкта виборчого процесу порушені не були.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 15, 30, 62, 202-1, 203, 243-6, 243-8, 243-10 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ст. 98 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , колегія суддів ВИРІШИЛА:
Відмовити у задоволенні скарги довіреної особи кандидата на пост Президента України Ющенка Віктора Андрійовича по територіальному виборчому округу N 160 - Сіденка Євгена Івановича на дії територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160 з підготовки та проведення виборів Президента України 31 жовтня 2004 року, щодо відмови йому у видачі копії рішення Зарічного районного суду м. Суми від 6 жовтня 2004 року (справа N 2-6029/04).
Рішення може бути оскаржено до Верховного Суду України через апеляційний суд Сумської області протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання його копії.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України
2004 року". Київ, 2005 р.