АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
08.10.2004
Колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Сумської області у складі: головуючого Жмаки В.Г., суддів: Лузан Л.В., Сибільової Л.О., при секретарі Сидоренко А.П., та осіб, які беруть участь у справі: Гордієнко В.О., Спудко В.М., розглянула у відкритому судовому засіданні в приміщенні апеляційного суду цивільну справу за скаргою довіреної особи кандидата на пост Президента України Грабара Миколи Федоровича в територіальному виборчому окрузі N 160 - Гордієнка Володимира Олексійовича, на дії голови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160 з підготовки та проведення виборів Президента України 31 жовтня 2004 року щодо утворення дільничних виборчих комісій, В С Т А Н О В И Л А:
4 жовтня 2004 року до апеляційного суду надійшла скарга довіреної особи кандидата на пост Президента України Грабара Миколи Федоровича в територіальному виборчому окрузі N 160 - Гордієнка Володимира Олексійовича, в якій він зазначав, що відповідно до ст. 26 та ч. 1 ст. 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) 25 вересня 2004 року на засіданні територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160 з підготовки та проведення виборів Президента України 31 жовтня 2004 року було утворено дільничні виборчі комісії по територіальному виборчому округу N 160.
Посилався на те, що в порушення вимог ч. 15 ст. 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) щодо оприлюднення рішень про утворення дільничної виборчої комісії та про її склад, а також рішення про зміни в її склад в засобах масової інформації у відповідному регіоні не пізніше як на третій день з дня прийняття таких рішень, до 28.09.2004 року в засобах масової інформації інформація про утворення дільничних виборчих комісій в територіальному виборчому окрузі N 160 не була оприлюднена.
Виходячи також з того, що голова територіальної виборчої комісії територіального виборчою округу N 160 організовує роботу територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160, головує на засіданні, вважає, що саме на голову територіальної виборчої комісії покладається обов'язок вчинити дії щодо організації оприлюднення інформації в засобах масової інформації щодо утворення дільничних виборчих комісій в територіальному виборчому окрузі N 160.
Оскільки вказані дії головою територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160 не були вчинені, просить суд визнати такими, що не відповідають вимогам закону дії голови територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160 щодо організації оприлюднення інформації в засобах масової інформації про утворення дільничних виборчих комісій в територіальному виборчому окрузі N 160.
В судовому засіданні заявник підтримав свою скаргу, уточнивши свої вимоги, просив визнати неправомірними дії територіальної виборчої комісії з вищезгаданих підстав.
Голова комісії Спудко В.М. скаргу не визнала, пояснивши, що несвоєчасне оприлюднення постанови територіальної виборчої комісії про утворення дільничних виборчих комісій було викликане неможливістю своєчасно опублікувати дану інформацію в іншому засобі масової інформації. Рішення про опублікування цієї постанови в газеті "Суми і сумчани" було прийняте на засіданні комісії.
Вислухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що скарга підлягає задоволенню, а уточнення вимог скаржника в судовому засіданні узгоджується з п. 5 ст. 94 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
Відповідно до ч. 15 ст. 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) рішення про утворення дільничної виборчої комісії, прийняті відповідно до вимог цього Закону, підлягають оприлюдненню в засобах масової інформації у відповідному регіоні не пізніш як на третій день з дня їх прийняття.
Рішення територіальної виборчої комісії про утворення дільничних виборчих комісій та про їх склад було прийняте 25 вересня 2004 року, а опубліковане лише 30 вересня 2004 року в газеті "Суми і сумчани", тобто з порушенням встановленого Законом (474-14) строку.
Колегія суддів не може прийняти до уваги заперечення голови територіальної виборчої комісії щодо неможливості своєчасного опублікування рішення за об'єктивних обставин, оскільки вищезазначена норма закону чітко визначає строк оприлюднення рішень і не містить ніяких винятків щодо можливості відхилення від цього терміну.
Враховуючи те, що рішення про оприлюднення постанови в газеті "Суми і сумчани" було прийняте територіальною виборчою комісією, то саме її дії колегія суддів вважає необхідним визнати неправомірними. В зв'язку з цим є необгрунтованими посилання голови комісії на те, що відповідальність за несвоєчасне оприлюднення постанови повинна нести секретар комісії згідно розподілу обов'язків.
Керуючись ст.ст. 15, 30, 62, 202-1, 203, 243-6, 243-8, 243-10 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ч. 15 ст. 24, ст. 98 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , колегія суддів ВИРІШИЛА:
Скаргу довіреної особи кандидата на пост Президента України Грабара Миколи Федоровича в територіальному виборчому окрузі N 160 - Гордієнка Володимира Олексійовича задовольнити.
Визнати неправомірними дії територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 160 з підготовки та проведення виборів Президента України 31 жовтня 2004 року щодо несвоєчасного оприлюднення в засобах масової інформації постанови про утворення дільничних виборчих комісій в територіальному виборчому окрузі N 160.
Рішення може бути оскаржене до Верховного Суду України через апеляційний суд Сумської області протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання його копії.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України
2004 року". Київ, 2005 р.