АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
01.10.2004
Апеляційний суд Донецької області у складі: головуючого Курило В.П., суддів: Троценко Л.І., Шамрило Л.Г., при секретарі Севастьяновій Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Донецьку цивільну справу за скаргою Бездорожнього Юрія Михайловича - довіреної особи кандидата на пост Президента України Мороза О.О. - на неправомірні дії і постанову територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 44 міста Донецька, В С Т А Н О В И В:
29 вересня 2004 року Бездорожній Ю.М. - довірена особа кандидата на пост Президента України Мороза О.О. по територіальному виборчому округу N 44 - звернувся в суд зі скаргою на неправомірні дії і постанову територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 44 міста Донецька від 25 вересня 2004 року.
Він посилався на те, що 15 вересня 2004 року він звернувся до територіальної виборчої комісії з поданням на включення у склад дільничних виборчих комісій N 1 і N 10 у якості членів комісій Страту Є.П., Ковтун М.С., Терентьєва О.В. відповідно до наданих ними заяв.
Постановою N 4 територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 44 від 25 вересня 2004 року йому було відмовлено в задоволені подання про включення вказаних осіб до складу дільничних виборчих комісій.
Дії територіальної виборчої комісії вважає незаконними, оскільки підстав для відмови в задоволенні його подання територіальна виборча комісія не мала.
Підставою для невключення зазначених осіб до членів дільничних виборчих комісій стали їх заяви про те, що вони не давали згоду на роботу в комісіях. Але такі заяви члени територіальної виборчої комісії витребували у запропонованих осіб незаконно.
Просив визнати незаконними дії членів територіальної виборчої комісії по збору заяв від Страту Є.П., Ковтун М.С, Терентьєва О.В. і визнати незаконною постанову N 4 від 25 вересня 2004 року територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 44 міста Донецька і скасувати її.
У судовому засіданні Бездорожній Ю.М. свої вимоги підтримав, просив їх задовольнити. Він пояснював, що підставою для відмови у включенні Страту Є.П., Ковтун М.С. і Терентьєва О.В. у склад дільничних виборчих комісій з'явився той факт, що вказані особи не подали до територіальної виборчої комісії заяви про їх згоду в роботі комісій. Але такі заяви вони написали під впливом неправомірних дій членів територіальної виборчої комісії, які 22 вересня 2004 року з'явилися за місцем проживання претендентів у члени дільничних виборчих комісій і спонукали їх написати такі заяви.
Дії територіальної виборчої комісій вважає незаконними, оскільки заяви від кандидатів у члени дільничних виборчих комісій були відібрані шляхом погроз та насильства. Крім того, в постанові від 25 вересня 2004 року територіальна виборча комісія не вказала, з яких підстав зазначені особи не включаються до складу дільничних виборчих комісій. У територіальної виборчої комісії не було підстав для відмови у включенні Страту, Ковтун і Терентьєва в члени дільничних виборчих комісій, оскільки ними були надані необхідні документи, у тому числі і заяви претендентів про їх згоду в роботі комісій.
Представники територіальної виборчої комісії Володіна Н.А., Козлова Н.О. і Дожарова Л.С. скаргу Бездорожнього Ю.М. не визнали і просили відмовити в її задоволені. Вони пояснили суду, що Страту Є.П., Ковтун М.С. і Терентьєв О.В. не були внесені до складу дільничних виборчих комісій, до яких їх пропонував довірена особа кандидата на пост Президента України Мороза О.О. Бездорожній Ю.М., через те, що на час обговорення територіальною виборчої комісією цього питання від претендентів у члени комісій надійшли заяви про те, що вони не давали згоду на роботу в таких комісіях.
Достовірність їх заяв, поданих Бездорожнім Ю.М., дійсно перевірялася членами виборчої комісії з виходом за місцем проживання претендентів і було з'ясовано, що вони заяви про згоду в роботі комісій не писали.
Факти впливу на цих осіб з боку членів територіальної виборчої комісії заперечують.
Вважають, що дії членів територіальної виборчої комісії і постанова територіальної виборчої комісії відповідають вимогам закону.
Заслухавши пояснення сторін, перевіривши надані сторонами докази в їх сукупності, дослідивши матеріали справи, апеляційний суд вважає, що скарга задоволенню не підлягає за таких підстав.
Відповідно до ст. 26 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) дільничні виборчі комісії утворює територіальна виборча комісія.
Згідно з ч. 3 і ч. 7 ст. 24 цього ж Закону (474-14) подання щодо кандидатур до складу виборчих комісій звичайних виборчих дільниць подається за підписом довіреної особи кандидата на пост Президента України.
До такого подання додаються певні документи і, зокрема, заяви осіб, запропонованих до складу відповідної дільничної виборчої комісії, про згоду на участь у її роботі.
Судом при розгляді справи встановлено, що Бездорожній Ю.М. - довірена особа кандидата на пост Президента України Мороза О.О. - 15 вересня 2004 року подав до територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 44 міста Донецька подання про включення до складу дільничних виборчих комісій N 1 і 10 Страту Є.П., 1929 року народження, Ковтун М.С., 1936 року народження і Терентьєва О.В. 1976 року народження.
Постановою N 4 територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 44 міста Донецька від 25 вересня 2004 року - довіреній особі кандидата на пост Президента України Мороза О.О. - Бездорожньому Ю.М. відмовлено у включенні до складу дільничної виборчої комісії Страту Є.П., Ковтун М.С. і Терентьєва О.В.
Прийняте територіальною комісією рішення не суперечить вимогам ст. ст. 24, 26 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
Як встановлено судом, до подання довіреної особи були додані заяви вказаних осіб про їх згоду на участь в роботі дільничної виборчої комісії.
Але на час розгляду цього питання територіальною виборчою комісією 25 вересня 2004 року в комісію поступили заяви цих же осіб про те, що вони заяв про згоду на роботу в дільничних комісіях не писали і такої згоди не давали.
У зв'язку з чим у комісії не було передбачених законом підстав для включення запропонованих осіб до складу відповідної виборчої комісії.
Доводи Бездорожнього Ю.М. про те, що такі заяви претендентів написані під впливом сторонніх осіб і, зокрема, під впливом насильства і погроз з боку членів територіальної виборчої комісії, безпідставні і ніякими достовірними доказами не підтверджені. Посилання скаржника на заяви тих же осіб на його ім'я від 25 вересня 2004 р. не є таким доказом.
Доводи Бездорожнього Ю.М. про те, що члени територіальної виборчої комісії незаконно збирали такі заяви, не ґрунтуються на законі. Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) здійснення контролю за додержанням законодавства про вибори Президента України, утворення виборчих дільниць і утворення дільничних виборчих комісій знаходиться в компетенції територіальної виборчої комісії.
Постанова N 4 від 25 вересня 2004 року, яка оскаржується, прийнята компетентним органом, відповідає вимогам Закону і підстав для її скасування нема.
Що стосується дій членів територіальної виборчої комісії по перевірці заяв Страту, Ковтун і Терентьєва про дачу згоди на роботу в дільничних виборчих комісіях, то вони не заборонені Законом України "Про вибори Президента України" (474-14) і не суперечать п. 1 ч. 1 ст. 26 вказаного Закону.
У зв'язку з цим підстав для визнання таких дій неправомірними нема.
Керуючись ст. ст. 24, 26 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , ст. ст. 15, 30, 102, 203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , апеляційний суд В И Р І Ш И В:
У задоволенні скарги Бездорожнього Ю.М. - довіреної особи кандидата на пост Президента України Мороза О.О. - на неправомірні дії і постанову N 4 від 25 вересня 2004 року територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 44 міста Донецька відмовити.
Рішення може бути оскаржене у Верховному Суді України протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення суду з подачею скарги через апеляційний суд Донецької області.
"Збірник рішень судів за результатами
розгляду скарг та заяв суб'єктів
виборчого процесу на виборах
Президента України 2004 року".
Київ, 2005 р.