АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
30.09.2004
Судова колегія судової палати в цивільних справах апеляційного суду Закарпатської області у складі: головуючого Панька В.Ф., суддів: Ігнатюка Б.Ю., Собослоя Г.Г., при секретарі Николишин О.О., з участю скаржника, розглянувши у відкритому засіданні в місті Ужгороді цивільну справу за скаргою довіреної особи в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі Разгулова Валерія Михайловича на бездіяльність та рішення територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 72, В С Т А Н О В И Л А:
28 вересня 2004 року довірена особа в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі Разгулов Валерій Михайлович звернувся зі скаргою на бездіяльність та рішення територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 72 (в подальшому - ТВК N 72).
Свою скаргу обґрунтував тим, що згідно з частиною третьою статті 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) - 13 вересня 2004 року ним, довіреною особою кандидата на пост Президента України Базилюка О.Ф., в загальнодержавному виборчому окрузі особисто подано до ТВК N 72 подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, що посвідчено підписом комісії.
До зазначеного подання додано заяви всіх осіб, запропонованих до складу виборчих комісій про згоду на участь у їх роботі, що відповідає вимогам частини 8 ст. 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
25 вересня 2004 року була прийнята постанова ТВК N 72 "Про утворення дільничних виборчих комісій".
Відповідно до даної постанови кандидатури до складу дільничних виборчих комісій, які були ним подані, не враховані, що суперечить вимогам ч. 8 ст. 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) .
Просив суд постановити рішення, яким задовольнити скаргу, визнати бездіяльність ТВК N 72 щодо нерозгляду його подання стосовно кандидатур до складу дільничних виборчих комісій ТВК N 72 та його неврахування при формуванні дільничних виборчих комісій, визнати постанову ТВК N 72 від 25 вересня 2004 року "Про утворення дільничних виборчих комісій" - неправомірною, зобов'язати ТВК N 72 включити до складу дільничних виборчих комісій кандидатури, подані скаржником 13 вересня 2004 року.
Заслухавши скаржника, дослідивши матеріали справи та перевіривши доводи скарги, колегія суддів дійшла висновку, що вона підлягає задоволенню з таких підстав:
З матеріалів справи вбачається, що Разгуловим Валерієм Михайловичем - довіреною особою в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі кандидата на пост Президента України Базилюка О.Ф. - 13 вересня 2004 року було особисто подано до ТВК N 72 подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, що було посвідчено підписом голови комісії.
Зазначене подання відповідає вимогам ст. 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , оскільки внесено до ТВК N 72 за 45 днів до дня виборів.
25 вересня 2004 року ТВК N 72 прийняла постанову "Про утворення дільничних виборчих комісій", до складу яких не внесено кандидатури, зазначені в поданні Разгулова В.М.
Такою бездіяльністю порушено вимоги ч. 8 ст. 24 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) - до складу дільничної виборчої комісії включаються усі висунуті представники від кандидатів на пост Президента України.
На підставі викладеного колегія суддів дійшла висновку, що встановленою бездіяльністю ТВК N 72 порушено виборчі права, які підлягають судовому захисту шляхом їх поновлення.
За таких обставин скарга підлягає задоволенню в повному обсязі.
Керуючись ст. ст. 15, 30, 62, 202, 203 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , ст. ст. 24, 26, 93, 94, 95, 97, 98, 99 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , колегія суддів вирішила:
Скаргу задовольнити.
Визнати бездіяльність територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 72 щодо нерозгляду подання Разгулова В.М. стосовно кандидатур до складу дільничних виборчих комісій територіального виборчого округу N 72 та його неврахування при формуванні дільничних виборчих комісій неправомірною.
Визнати постанову територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 72 від 25 вересня 2004 року "Про утворення дільничних виборчих комісій" - неправомірною в частині подання Разгулова В.М.
Зобов'язати територіальну виборчу комісію територіального виборчого округу N 72 включити до складу дільничних виборчих комісій кандидатури, подані Разгуловим В.М. 13 вересня 2004 року.
Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Верховного Суду України протягом двох днів з дня, наступного після дня отримання копії рішення через апеляційний суд Закарпатської області.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду
скарг та заяв суб'єктів виборчого
процесу на виборах Президента
України 2004 року".