АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р І Ш Е Н Н Я
29.09.2004
Апеляційний суд Донецької області у складі: головуючого Пономарьової О.М., суддів: Лоленко А.В., Новосядлої В.М., при секретарі Андра О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Донецьку справу за скаргою Олійник Марії Василіївни на постанову N 30 територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42 від 22 вересня 2004 року, В С Т А Н О В И В:
26 вересня 2004 року Олійник М.В. звернулася до суду зі скаргою на постанову N 30 територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42 від 22 вересня 2004 року, якою відмовлено довіреній особі кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф. Ковальчук Марині Віталіївні в прийнятті подання до складу дільничних виборчих комісій з виборів Президента України 31 жовтня 2004 року.
Скаржник вважає прийняте рішення неправильним і просила скасувати його, бо таким чином територіальна виборча комісія територіального виборчого округу N 42 не включила до складу дільничних виборчих комісій 154 особи кандидатів у члени дільничних виборчих комісій від кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф. Ці незаконні дії територіальної виборчої комісії порушують її право як виборця на формування дільничних виборчих комісій відповідно до чинного законодавства. Вважає, що територіальною виборчою комісією свідомо допущено порушення чинного законодавства, тому що кандидат на пост Президента України Грабар М.Ф., опозиційно налаштований до існуючої влади, яка, на думку скаржника, планує фальсифікацію на наступних виборах, а наявність у дільничних виборчих комісіях членів від опозиційних кандидатів може зашкодити цим планам. Тому, на думку скаржника, незаконні дії територіальної виборчої комісії порушують її право як виборця територіального виборчого округу N 42 на чесні і прозорі вибори.
Просила зобов'язати територіальну виборчу комісію територіального виборчого округу N 42 включити кандидатів у члени дільничних виборчих комісій відповідно до подання довіреної особи кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф. - Ковальчук Марини Віталіївни.
У судовому засіданні Олійник М.В. та її представник Салов С.П. доводи скарги підтримали, просили її задовольнити, скасувати постанову N 30 від 22 вересня 2004 р. територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42. Олійник М.В. також доповнила вимоги скарги і просила рішення про скасування постанови N 30 територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42 оприлюднити у строк і спосіб, як була оприлюднена постанова N 30.
Представники територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42 Бородін С.А. та Іщенко В.Г. скаргу не визнали, вважали її необґрунтованою, просили в її задоволенні відмовити, бо Олійник М.В. не є суб'єктом звернення з такою скаргою.
Заслухавши пояснення скаржника, його представника та представників територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що у задоволенні скарги необхідно відмовити з таких підстав.
З матеріалів справи вбачається, що постановою N 30 територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42 від 22 вересня 2004 року відмовлено довіреній особі кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф. Ковальчук Марині Віталіївні в прийнятті подання до складу дільничних виборчих комісій з виборів Президента України 31 жовтня 2004 р. з тих підстав, що з 154 осіб запропонованих представників кандидата на пост Президента України Грабара М.Ф. є тільки 105 заяв про їх згоду на участь в роботі відповідних дільничних виборчих комісій, а також підпис довіреної особи кандидата на пост Президента України Ковальчук Марини Віталіївни не засвідчено згідно з чинним законодавством: засвідчення справжності підпису виконано без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.
Згідно зі ст. 91 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14, 1630-15) в редакції від 18 березня 2004 р., суб'єктом звернення зі скаргою у випадках, передбачених цим Законом, може бути кандидат на пост Президента України, партія (блок) - суб'єкт виборчого процесу, виборча комісія, а також виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта оскарження. Від імені кандидата на пост Президента України суб'єктом звернення зі скаргою може бути також його довірена особа.
Таким чином, виходячи з вимог закону, суд вважає, що Олійник М.В. не є суб'єктом звернення зі скаргою на постанову N 30 територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42 від 22 вересня 2004 року, бо зазначеною постановою її права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі не порушені, оскільки Олійник М.В., як виборець, не позбавлена можливості виражати вільно і добровільно своє волевиявлення відносно кандидатури кандидата на пост Президент України, за якого вона збирається голосувати і здійснити своє право як виборця. Питання волевиявлення скаржника не залежить від включення в склад дільничних виборчих комісій будь-яких конкретних осіб.
За таких підстав суд вважає, що в задоволенні скарги Олійник М.В. належить відмовити, бо вона не є суб'єктом звернення зі скаргою.
Керуючись ст.ст. 2, 3, 5, 6, 7, 91-98 Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) , ст.ст. 15, 30, 202 ЦПК України (1501-06, 1502-06) , суд В И Р І Ш И В:
У задоволенні скарги Олійник Марії Василіївни на постанову N 30 територіальної виборчої комісії територіального виборчого округу N 42 від 22 вересня 2004 року відмовити.
На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Верховного Суду України протягом двох днів з дня, наступного після дня одержання копії рішення.
"Збірник рішень судів
за результатами розгляду скарг
та заяв суб'єктів виборчого процесу
на виборах Президента України
2004 року". Київ, 2005 р.