Івано-Франківський міський суд
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 вересня 2013 року м. Івано-Франківськ
Справа № 344/12542/13-ц
Провадження № 2/344/4961/13
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області (rs35136517) )
Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:
головуючого судді Максимчина Ю.Д.
секретаря Федорак Я.С.
з участю позивача ОСОБА_1
представників відповідача Гнатюк Т.Б., Григорчук М.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Івано-Франківського міського суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,-
В С Т А Н О В И В:
ОСОБА_1 подав до суду позов до Комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" про стягнення 41698 грн. 00 коп. матеріальної шкоди, 600 грн. 00 коп. сплачені послуги з експертної оцінки вартості оцінки транспортного засобу та 10000 грн. 00 коп. моральної шкоди, а всього 52298 грн. 00 коп.
Позивач в судовому засіданні позов підтримав з підстав наведених в позовній заяві, просив його задовольнити.
Представники відповідача позов не визнали, подавши заперечення проти позову. Просили в задоволенні позову відмовити.
Заслухавши пояснення позивача, представників відповідача, дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов слід задоволити частково виходячи з наступного.
Судом встановлено, що 29.07.2012 року внаслідок падіння дерева було пошкоджено автомобіль "Ауді-80", державний номерний знак НОМЕР_1, що належить позивачу ОСОБА_1, який знаходився на стоянці біля будинку № 4 "а" по вул. Набережна в м. Івано-Франківську, чим спричинено позивачу матеріальну шкоду в розмірі 41 698 грн.
Повідомленням від 25.09.2012 року №16989 та висновком №1082 від 29.082012 року Івано-Франківського МВ УМВС України в Івано-Франківській області встановлено факт падіння 29.07.2013 року дерева на належний ОСОБА_1 автомобіль "Ауді-80", державний номерний знак НОМЕР_1 та спричинення матеріальної шкоди (а.с. 12-13).
За змістом ч. 1 ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.
Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 22 ЦК України збитками є втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).
Відповідно до ст. 50 Конституції України, кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.
Із заяви від 17.12.2007 року за № КО 347 вбачається, що мешканці будинку № 4 по вул. Набережна звертались до ЖЕО-2 з приводу необхідності зрізування дерев біля даного будинку. Однак ніяких заходів вжито не було.
Також, згідно відповіді №708/01-07/02 від 19.04.12 року департаменту комунального господарства, транспорту і зв'язку виконавчого комітету Івано-Франківської міського ради на звернення депутата Івано-Франківської міської ради, комісією проведено обстеження дерев на вул. Набережна, 4, в м. Івано-Франківську та встановлено, що дві тополі підлягають зрізуванню (а.с. 35).
Статтею 13 Закону України "Про благоустрій населених пунктів" території загального користування, до яких віднесено вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки (пп. "г" п. 1) та прибудинкові території (п. 2) визначені як окремі об'єкти благоустрою.
Пунктом 7 частини 1 статті 17 цього Закону передбачено право громадян звертатись до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної їх майну чи здоров'ю унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об'єктів благоустрою.
Відповідно до п. 3.2 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України від 10 квітня 2006 року № 105, яким врегульовано питання утримання зелених насаджень у населених пунктах України, до елементів благоустрою віднесено, зокрема, зелені насадження уздовж вулиць і доріг, у парках, скверах і алеях, інших об'єктах благоустрою загального користування, на прибудинкових територіях.
Пунктом 5.5 вказаних Правил передбачено, що відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є: на об'єктах благоустрою державної чи комунальної власності - балансоутримувачі цих об'єктів; на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях - установи, організації, підприємства; на безхазяйних територіях, пустирях - місцеві органи самоврядування; на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі.
Крім того, відповідно до розділу 12 Правил з метою контролю за станом міських зелених насаджень здійснюються їх загальні, часткові та позачергові огляди. Загальні огляди проводяться двічі на рік - навесні та восени. При загальному огляді обстежуються усі елементи об'єктів благоустрою, а при частковому - лише окремі елементи. Позачергові огляди проводять після злив, ураганів, сильних вітрів, снігопадів, паводків тощо. Огляд проводять: балансоутримувач об'єкта, власник чи користувач земельної ділянки, а за даними обстежень складають відповідні акти.
Згідно п. 9.1.11 Правил під час проведення щорічних обстежень зелених насаджень потрібно виявляти аварійні дерева (дерева, які можуть становити загрозу для життя і здоров'я пішоходів, транспортних засобів, пошкодити лінії електропередач, будівлі і споруди або перебувають у пошкодженому стані внаслідок снігопадів, вітролому, урагану та інших стихійних природних явищ чи за наявності гнилої серцевини стовбура, значної суховершинності, досягнення вікової межі).
Судом встановлено також, що зламане дерево впало на належний ОСОБА_1 автомобіль у дворі будинку № 4 "а" по вул. Набережна в м. Івано-Франківську та балансоутримувачем відповідного об'єкту благоустрою є відповідач КП "Єдиний розрахунковий центр", який згідно п. 5.5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України є відповідальним за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними.
Досліджуючи оспорювану сторонами обставину наявності у відповідача вини у спричиненні шкоди ОСОБА_1 суд виходив із зазначених досліджених доказів та відповідних норм матеріального права, та вважає, що відповідачем КП "Єдиний розрахунковий центр" не здійснено благоустрій м. Івано-Франківська поблизу будинку №4 "а" по вул. Набережна в м. Івано-Франківську - не вжито дій щодо усунення небезпеки падіння дерев. Саме така бездіяльність за переконанням суду призвела до падіння дерева на автомобіль позивача ОСОБА_1 та спричинення йому цим матеріальної шкоди. З огляду на зазначене суд вважає, що причинно-наслідковий зв'язок між бездіяльністю відповідача з приводу не здійснення благоустрою та наявністю шкоди, завданої позивачу падінням дерева в місці не здійснення благоустрою встановлено.
Згідно висновку № 323 від 23 листопада 2012 року судового експерта-автотоварознавця Романюка В.К., вартість матеріального збитку, спричиненого власнику автомобіля "Аudi 80 1.6", реєстраційний № НОМЕР_2, на час дослідження складає 41698,00 грн. (а.с. 14-31). Також копією квитанції №009760 підтверджується, що позивач поніс витрати в розмірі 600 грн. 00 коп. за сплачені послуги з експертної оцінки вартості оцінки транспортного засобу (а.с. 33).
Згідно ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.
Що стосується стягнення моральної шкоди в сумі 10000 грн. 00 коп., то визначаючи розмір відшкодування моральної шкоди, суд врахував характер та обсяг заподіяних відповідачем моральних страждань, яких зазнав позивач, оскільки в момент падіння дерева знаходився в машині, а також у зв"язку з пошкодженням майна та враховуючи вимоги розумності та справедливості, а тому у відповідності до ст. 23 ЦК України розмір відшкодування моральної шкоди слід зменшити до 2 000 грн.
За змістом ч. 2 ст. 88 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від оплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, що їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
За наведених обставин суд дійшов висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення позовних вимог.
На підставі наведеного, відповідно до ст. 50 Конституції України, ст.ст. 22, 23, 1167 ЦК України, ст.ст. 13, 17 Закону України "Про благоустрій населених пунктів", Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України від 10 квітня 2006 року № 105 (z0880-06) , керуючись ст.ст. 10, 60, 88, 213- 215 ЦПК України, суд,
В И Р І Ш И В :
Позов задовольнити частково.
Стягнути з Комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" (ідентифікаційний номер 35277442) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_3 ) 41698 грн. 00 коп. матеріальної шкоди, 600 грн. 00 коп. сплачені послуги з експертної оцінки вартості оцінки транспортного засобу та 2000 грн. 00 коп. моральної шкоди, а всього 44298 грн. 00 коп.
Стягнути з Комунального підприємства "Єдиний розрахунковий центр" ( ідентифікаційний номер 35277442) в спеціальний фонд Державного бюджету України з зарахуванням на рахунок 31214206700002, отримувач коштів - УДК у м. Івано-Франківську, код за ЄДРПОУ - 37952250 банк отримувача - ГУДК України в Івано-Франківській області, код банку отримувача (МФО) - 836014, код класифікації доходів бюджету - 22030001, код ЄДРПОУ суду 02891693 - 442 грн. 98 коп. судового збору.
В решті вимог позову відмовити.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги.
Апеляційна скарга на рішення суду подається через Івано-Франківський міський суд протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.
Суддя
Ю.Д. Максимчин