Пролетарський районний суд м. Донецька
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27.05.2013 року Справа № 2/262/953/2013
Пролетарський районний суд м. Донецька у складі:
головуючого - судді Пивоварової Ю.О.,
при секретарі Фадєєвой Г.О.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Донецьку цивільну справу за позовом Комунального комерційного підприємства "Донецькміськтепломережа" до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення суми боргу,-
В С Т А Н О В И В:
Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів, вказавши, що вони, мешкаючи в квартирі АДРЕСА_1 та користуючись усіма видами комунальних послуг, оплату за теплопостачання здійснюють не в повному обсязі, у зв'язку з чим за період з 01 квітня 2009 року по 01лютого 2013 року виникла заборгованість в розмірі 2098 грн, яку і просив стягнути на його користь з відповідача, а також індекс інфляції та 3% річних та судові витрати, а всього 2379,24 грн.
Представник позивача - Федін С.О., що діє від імені та в інтересах позивача на підставі довіреності в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити в повному обсязі та пояснив про те, що відключення від мережи центрального опалення було здійснено відповідачами самовільно, тому до моменту складання акту про самовільне відключення вони нараховували суму боргу, а після 19.10.2010 року нарахування припинили.
Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судовому засіданні заперечували проти позову та пояснили, що у 2007 році вони отримали дозвіл на відключення їх квартири від мережі центрального опалення, станом на 25.06.2009 року вони повністю сплатили послуги з централізованого опалення та повідомили ККП "Донецькміськтепломережа" про відключення та фактично здійснили це відключення, однак на протязі одного року не могли викликати представників ККП "Донецькмісьтепломережа" для складання акту, тому акт біло складено лише в жовтні 2010 року після численних звернень до різних інстанцій тому вважали, що підстав для стягнення з них суми боргу за той період, коли вони не користувалися послугами позивача, немає.
Суд, вислухавши пояснення представника позивача, відповідачів, дослідивши матеріали справи, вважає позов обґрунтованим, та таким, що підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
У судовому засіданні встановлено, що згідно виписки з особового рахунку (а.с. 8), відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстровані та мешкають у квартирі АДРЕСА_1, квартира відноситься до державного житлового фонду.
З розрахунку суми заборгованості (а.с. 10-13) вбачається, що у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість за період з 25.06.2009 року до 19.10.2010 року у сумі 2068 грн. При цьому суд не погоджується із розрахунком суми боргу за період з 01.04.2009 року до 25.06.2009 року, оскільки за вказаний період оплата послуг позивача була проведена належним чином, що підтверджується копіями квитанцій. При цьому позивач безпідставно включив до розрахунку суму судових витрат у розмірі 30 грн., які раніше були стягнуті на підставі судових рішень та несплачені відповідачами до теперішнього часу, тому ця сума стягненню також не підлягає.
У відповідності з вимогами ст. 68 ЖК України наймач повинен своєчасно вносити плату за комунальні послуги. В порушення договору найму житлового приміщення і ст.ст. 61, 66 ЖК України відповідачі своєчасно не вносять плату за опалення. Згідно ст. 64 ЖК України, члени родини наймача, що мешкають спільно з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами та несуть всі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення.
Не погоджуючись із позовними вимогами відповідачі зазначили про те, що ними у повному обсязі були сплачені послуги позивача до 25.06.2009 року, після чого вони здійснили відключення від мережі централізованого теплопостачання на підставі виписки з протоколу № 21 від 07.11.2007 року засідання міжвідомчої комісії Пролетарської районної ради з розгляду питань, пов"язаних з відключенням споживачів із систем центрального опалення та повідомили про таке відключення ККП "Донецькміськтепломережа". Однак представники цієї установи несвоєчасно з"явилися для складання акту про відключення, тому сплачувати за послуги, які вони фактично не отримували, вони не повинні.
Однак, суд критично оцінює ці доводи відповідачів та вважає їх безпідставними, оскільки на час отримання дозволу на відключення квартири від мереж централізованого опалення, питання відключення від мереж централізованого опалення було врегульовано Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 N 630 (630-2005-п) та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 N 4 (z1478-05) .
Відповідно до п. 2.2.1 вказаного Порядку при позитивному рішенні міжвідомчої Комісії, щодо надання дозволу на відключення від мереж централізованого опалення, заявнику надається перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж ЦО і ГВП.
Згідно з п. 2.4.1 Порядку разом з проектом індивідуального (автономного) теплопостачання надаються:
- технічні рішення з розрахунками щодо реконструкції існуючої системи теплопостачання: перенесення транзитних стояків, їхня ізоляція, можливе перекладання розподільчих трубопроводів, стояків, заміна дросельних діафрагм, елеваторів, теплолічильників тощо;
- проект теплоізоляції огороджувальних конструкцій, які відокремлюють приміщення з індивідуальним (автономним) теплопостачанням від сусіднього та, можливо, і зовнішніх огороджувальних конструкцій;
- значення тепловіддачі транзитних стояків та трубопроводів, які проходять приміщенням з індивідуальним (автономним) теплопостачанням і, при потребі, теплові навантаження місць загального користування;
- розраховані теплові навантаження об'єкта (квартири, нежитлового приміщення, секції, будинку).
Відповідно до 2.4.2 Порядку проект узгоджується з усіма організаціями, які видали технічні умови на підключення будинку до зовнішніх мереж (слід зазначити, що до звернення заявника додавався лише проект газопостачання квартири).
Згідно з п. 2.5 Порядку відключення приміщень від внутрішньобудинкових мереж ЦО і ГВП виконується монтажною організацією, яка реалізує проект, за участю представника власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, представника виконавця послуг з ЦО і ГВП та власника, наймача (орендаря) квартири (нежитлового приміщення) або уповноваженої ними особи.
Згідно з п. 2.6 Порядку по закінченні робіт складається акт про відключення квартири (нежитлового приміщення, секції, під'їзду, будинку) від мереж ЦО і ГВП (додаток 4) і в десятиденний термін подається заявником до Комісії на затвердження.
Згідно з п. 2.7 Порядку після затвердження акта на черговому засіданні Комісії сторони переглядають умови договору про надання послуг з централізованого теплопостачання.
Як пояснила у судовому засіданні відповідач ОСОБА_1 до теперішнього часу вона не отримала проекту індивідуального теплопостачання та технічні умови для встановлення газового котлу та провела відключення квартири від централізованого теплопостачання самовільно.
Таким чином, оскільки відповідачі порушили порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, самовільно та передчасно відмовились від отримання послуг позивача, відновити систему централізованого опалення на вимогу позивача у власній квартирі відмовились, суд вважає за доцільне стягнути з відповідачів у солідарному порядку на користь позивача витрати за надані послуги за період з 25.06.2009 року до 19.10.2010 року у сумі 2068 грн., а також індекс інфляції у розмірі 26,60 грн. та 3% річних у розмірі 25,24 грн.
При цьому розглядаючи клопотання про поновлення строків позовної давнини, суд виходить з того, що позивач своєчасно скористався своїм правом на звернення до суду, оскільки ще у 2011 році звернувся до суду із заявою про видачу судового наказу, який у подальшому було скасовано, тому строк позовної давнини не пропущено.
Разом з тим, у відповідності зі ст. 88 ЦПК України з відповідачів на коритсь позивача необхідно стягнути судові витрати у розмірі 229,4 грн.
На підставі викладеного, Житлового Кодексу України (5464-10) , Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (1875-15) , керуючись ст. 10, 11, 60, 212- 215 ЦПК України,-
В И РІ Ш И В:
Позов Комунального комерційного підприємства "Донецькміськтепломережа" до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення суми боргу задовольнити частково.
Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІНН НОМЕР_1, яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІНН НОМЕР_2, яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1, на користь Комунального комерційного підприємства "Донецькміськтепломережа", розташованого за адресою: м. Донецьк, вул. Горького, 16, на р/р 26004040068 в Донецькому центральному регіональному відділенні ОАО Мегабанк МФО 351629, ЕДРПОУ 33257089, заборгованість за послуги з централізованого опалення за період з 25.06.2009 року до 19.10.2010 року у сумі 2068 грн., 3 % річних у сумі 25,24 грн., індекс інфляції у розмірі 26,6 грн., судовий збір у розмірі 229,4 грн., а всього 2349,24 грн.
В іншій частині позову відмовити.
рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.
Суддя: Ю.О. Пивоварова