Харцизький міський суд Донецької області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 січня 2013 року
Харцизький міський суд Донецької області у складі :
судді-Щебуняєвої Л.Л.,
при секретарі-Должиковій Я.Ю.
розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Харцизьку
цивільну справу за позовом Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго»в особі виробничої одиниці «Харцизьктепломережа»до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання,
ВСТАНОВИВ :
Позивач 4 грудня 2012 року звернувся до суду з позовом до відповідачів ОСОБА_1,ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по оплаті за послуги з теплопостачання.
Позов мотивують тим, що відповідачі проживають в АДРЕСА_1, користуються вищезазначеною послугою, однак плату за неї не вносять, у зв"язку з чим утворилась заборгованість по оплаті за отримані послуги за період з 1 жовтня 2006 року по 31 жовтня 2012 року,що складає 12420 грн.93 коп. Добровільно заборгованість відповідачі не погашають.
В зв'язку з чим просять стягнути солідарно з відповідачів ОСОБА_1,ОСОБА_2 заборгованість за послуги теплопостачання за період з 1 жовтня 2006 року по 31 жовтня 2012 року у сумі 12420 грн.93 коп.,а також суму індексу інфляції в розмірі 2116 грн. 05 коп., три процента річних в сумі 980 гривен 87 коп., а всього у загальній сумі 15517 грн.85 коп.
В судовому засіданні представник позивача - Григор*єва І.О. повністю підтримала заявлені позовні вимоги. Також пояснила,що вони зверталися до суду про стягнення з відповідачів виниклої заборгованості в наказному провадженні, Харцизьким міським судом був виданий судовий наказ від 27 липня 2012 року,однак згідно заяви ОСОБА_1,ОСОБА_2 . про скасування судового наказу, він був судом скасований 16 серпня 2012 року. Тому вони вимушені звернуться до суду з даним позовом до відповідачів в позовному провадженні.
Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні позов не визнала та просила відмовити в його задоволенні. Пояснила, що вона разом с сином ОСОБА_2 мешкають та зареєстровані в приватизованій квартирі АДРЕСА_1. Однак позивачем з ними, як споживачами послуг, письмовий договір на постачання теплової енергії не укладався. Тому позивач не має ніяких підстав для стягнення з них заборгованості за послуги по теплопостачанню. Крім того, з жовтня 2008 року в квартирі відсутнє централізоване опалення та вони послугами позивача з теплопостачання не користуються. Оскільки в квартирі було погане централізоване опалення, послуги з теплопостачання в їх квартиру подавалися неякісні,в квартирі в опалювальні періоди було холодно, вона вирішила від'єднати квартиру від централізованого опалення та користуватися іншими способами обігріву квартири.
В жовтні 2008 року вони від'єдналися від централізованого опалення в квартирі. Однак позивач безпідставно не надав їм дозвіл на відключення квартири від центрального опалення. Вважає,що оскільки вони послуги позивача з теплопостачання не отримують з жовтня 2008 року, то немає ніяких підстав для стягнення за них в судовому порядку.
Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з*явився,від нього надійшла письмова заява про розгляд справи у його відсутності.
З урахуванням думки сторін, суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідача ОСОБА_2
Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд вважає позов обґрунтованим, та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мешкають та зареєстровані в приватизованій квартирі АДРЕСА_1 та є абонентами ВО "Харцизьктепломережа" (а.с.4).
Позивач ОКП "Донецьктеплокомуненерго" діє на підставі Статуту і є юридичною особою. Метою діяльності підприємства є виробництво та постачання теплової енергії в гарячій воді та пари споживачам у порядку, встановленому законодавством (а.с.41-46).
До складу підприємства у вигляді структурного підрозділу входить Виробнича одиниця "Харцизьктепломережа", яка діє згідно з Положенням про виробничу одиницю, затвердженим підприємством (а.с.47-50).
Згідно Положення ВО "Харцизьктепломережа" здійснює виробничу діяльність з метою найбільш повного та якісного задоволення споживачів щодо забезпечення постачання теплової енергії, іншими видами послуг. Метою діяльності виробничої одиниці є виробництво теплової енергії та надання її споживачам згідно з договорами.
ВО "Харцизьктепломережа",як виробник теплової енергії надає послуги населенню, в тому числі мешканцям будинку АДРЕСА_1.
Згідно ст. 20, 32 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", споживачі житлово-комунальних послуг зобов'язані оплачувати ці послуги у строки, встановлені договором або законом. Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісяця відповідно до умов договору.
Відповідно до ст. 64, 68 ЖК України (5464-10) , наймач зобов'язаний своєчасно вносити плату за комунальні послуги. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за невиконання зазначеного зобов'язання.
Згідно особового рахунку НОМЕР_2, закріпленого за квартирою АДРЕСА_1,відповідачі мають заборгованість по оплаті за послуги з теплопостачання за період з жовтня 2006 року по жовтень 2012 року у сумі 12420 грн.93 коп. (а.с.5-6).
Відповідно до вимог ст. 625 ч.2 ЦК України (435-15) боржник,який прострочив виконання грошового зобов'язання,на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення,а також три процента річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Згідно розрахунку позивача (а.с.8-9),в зв'язку з простроченням виконання відповідачами зобов'язань по сплаті послуг з теплопостачання, сума індексу інфляції та трьох процентів річних складає за період з жовтня 2006 року по жовтень 2012 року-сума індексу інфляції складає -2116 грн.05 коп.,три процента річних складає -980 грн.87 коп.
Згідно п.5 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення ( далі Правила ), затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630 (630-2005-п) , рішення про початок та закінчення опалювального сезону приймається виконавчими органами відповідних сільських, селищних та міських рад або місцевими державними адміністраціями виходячи з кліматичних умов.
Згідно Актів на включення від 25 жовтня 2007 року, 23 жовтня 2008 року,15 жовтня 2009 року,10 жовтня 2010 року,15 жовтня 2011 року,15 жовтня 2012 року вбачається,що в вищевказані дні було проведено включення опалення до будинку АДРЕСА_1 на початку опалювальних періодів 2006-2007 років,2007-2008 років, 2008-2009 років,2009-2010 років,2010-2011 років,2011-2012 років,2012-2013 років (а.с.35-40).
Згідно п.29 Правил споживач послуг теплопостачання, має право на зменшення розміру плати у разі надання послуг не в повному обсязі, відхилення їх кількісних та/або якісних показників від затверджених нормативів (норм) споживання, а також на звільнення від плати за послуги у разі їх ненадання.
Згідно договору від 15 вересня 2006 року про умови надання послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води,укладеного між «Виробником»ОКП «Донецьктеплокомуненерго»в особі ВО «Харцизьктепломережа»та «Виконавцем» Комунальним житлово-експлуатаційним підприємством м.Іловайська (ЖЕП м.Іловайська) -«Виробник»забезпечує постачання теплової енергії у багатоквартирний житловий фонд «Виконавця»,незалежно від форми власності, для забезпечення населення послугами з централізованого опалення та гарячого водопостачання цілодобово чи за графіком, відповідно до діючих норм до точки розподілу-зовнішньої стіни будинку, будинок АДРЕСА_1 входить до переліку житлових будинків, в які подається теплова енергія,»Виконавець»забезпечує розподіл, регулювання подачі теплової енергії, відповідно до діючих норм, для забезпечення централізованого опалення та гарячого водопостачання у середині будинку, здійснює утримання та технічне обслуговування внутрішньо будинкових мереж. Відповідно до вимог п.4.1,п.4.2 вищевказаного договору за надані послуги «Споживач»сплачує вартість отриманих послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання на розрахунковий рахунок «Виробника»; "Виробник" самостійно веде облік нарахування та оплати за поставлену теплову енергію, заборгованості споживачів,облік пільг і надання субсидій для населення, самостійно виконує стягнення заборгованості,в тому числі і в судовому порядку (а.с.51-57).
Згідно Акту про самовільне переобладнання системи опалення від 2 жовтня 2008 року, складеного представниками ВО «Харцизьктепломережа»ОКП «Донецьктеплокомуненерго» (а.с.18), вбачається, що ОСОБА_1 в квартирі АДРЕСА_1 проведено самовільне переобладнання системи опалення.
Доводи відповідача ОСОБА_1 про те, що вони не повинні проводити оплату за надані позивачем послуги з теплопостачання, оскільки не користуються ними через те, що квартира відключена від системи централізованого опалення та в квартирі встановлені альтернативні системи опалення,суд при винесенні рішення по справі не приймає до уваги з наступних підстав.
Питання відключення от мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в багатоквартирних житлових будинках регулюється Законом України "Про теплопостачання" (2633-15) , Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води та водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630 (630-2005-п) (далі-Правила),та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва,архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року (далі-Порядок),в редакціях,які діяли на час спірних правовідносин.
Так, відповідно до ст. 24 Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) споживачам теплової енергії надана можливість вибору одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачальних організацій, якщо це можливо за існуючими технічними умовами.
Пунктом 24 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води та водовідведення (зі змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1268 від 31.10.2007 року (1268-2007-п) ) дійсно передбачено, що споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.
Проте зазначене положення повинно застосовуватися в контексті з положеннями пунктів 25-27 цих Правил.
Так, згідно п.25 Правил відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку,що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.
Пункт 26 Правил передбачає, що відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" (2633-15) схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків,опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки;державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва,а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.
Згідно п.27 Правил, витрати, пов'язані з відключенням від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води,відшкодовуються споживачем відповідно до калькуляції, складеної виконавцем . Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року №4 (z1478-05) був затверджений Порядок відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого постачання ( із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства №169 від 6 листопада 2007 року (z1320-07) ) (далі-Порядок).
Згідно до п.1.1 вищевказаного Порядку для реалізації права споживачів на відмову від отримання послуг ЦО і ГВП орган місцевого самоврядування або місцевий орган виконавчої влади створює своїм рішенням постійно діючу міжвідомчу Комісію для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж ЦО і ГВП.
Пункт 2.1 вищевказаного Порядку передбачає, що для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутися до Комісії з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП.У заяві про відключення від мереж ЦО і ГВП власник (власники) будинку зазначає причини відключення. До заяви додається копія протоколу загальних зборів мешканців будинку щодо створення ініціативної групи з вирішення питання відключення від мереж ЦО і ГВП та прийняття рішення про влаштування у будинку системи індивідуального опалення або автономного опалення. рішення про відключення будинку від системи централізованого опалення з улаштуванням індивідуального опалення повинно бути підтримане всіма власниками (уповноваженими особами власників) приміщень у житловому будинку.
У відповідності до п.2.2 вищевказаного Порядку Комісія розглядає надані документи лише за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування в установленому порядку оптимізованої схеми перспективного розвитку систем теплопостачання населеного пункту та у відповідності до неї. Комісія після вивчення наданих власником (власниками) документів,у місячний строк приймає рішення щодо відключення від мереж ЦО і ГВП, улаштування індивідуальної (автономної) системи теплопостачання та збір вихідних даних і технічних умов для виготовлення проектної документації.
Згідно п.2.2.1 вищевказаного Порядку при позитивному рішенні Комісії заявнику надається перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж ЦО і ГВП.
Пункт 2.2.2 Порядку передбачає,що підставою для відмови у наданні дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП є невиконання умов, визначених в п.2.1 та 2.2 цього Порядку.
Відповідно до п.2.5 вищевказаного Порядку відключення приміщень від внутрішньо будинкових мереж ЦО і ГВП виконується монтажною організацією, яка реалізує проект за участю представника власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, представника виконавця послуг з ЦО і ГВП та власника, наймача (орендаря) квартири (нежитлового приміщення) або уповноваженої ним особи.
Пункт 2.6 Порядку передбачає,що по закінченні робіт складається акт про відключення будинку від мереж ЦО і ГВП і в десятиденний термін подається заявником до Комісії на затвердження.
Встановлені судом вищевказані докази свідчать про те, що відповідачі відключили у жовтні 2008 році квартиру від системи централізованого опалення самовільно,без дотримання Порядку відключення,у той час як позивач надання послуг з теплопостачання по житловому будинку відповідачів не припиняв,та таке відключення не є підставою для зменшення розміру плати або звільнення їх від оплати фактично наданих позивачем послуг з теплопостачання.
Відповідачами не надано суду об'єктивних, беззаперечних доказів того, що відключення системи опалення ними в квартирі зроблено в установленому законом порядку.
Судом встановлено, що між сторонами не укладений письмовий договір на постачання теплової енергії, але суд при винесенні рішення не бере до уваги доводи відповідача ОСОБА_1 про те, що вони не зобов'язані у зв'язку з цим вносити плату за послуги з теплопостачання, оскільки, незважаючи на відсутність договору, між сторонами фактично виникли договірні обов'язки, відповідачі фактично користуються послугою теплопостачання, яку надає позивач. Факт ненадання позивачем відповідачам послуги теплопостачання або надання її неналежної якості в судовому засіданні не знайшов свого підтвердження.
Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України (435-15) , інших актів цивільного законодавства.
Таким чином, відповідачі в силу фактично існуючого договору зобов'язані проводити оплату за послуги теплопостачання.
Встановлені судом обставини в їх сукупності свідчать про те, що відповідачі ОСОБА_1,ОСОБА_2 мають перед позивачем заборгованість за надані послуги з теплопостачання,яка виникла за період з жовтня 2006 року по жовтень 2012 року та складає 12420 грн.93 коп. ; за прострочення виконання зобов'язань по сплаті послуг з теплопостачання сума індексу інфляції та трьох процентів річних складає за період з жовтня 2006 року по жовтень 2012 року-відповідно 2116 грн.05 коп. та 980 гривень 87 коп.
Відповідно до вимог ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.
Стаття 261 ч.1 ЦК України передбачає, що перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.
Відповідно до ст. 264 ч.1,3 ЦК України (435-15) перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку . Після переривання перебіг позовної давності починається заново. Час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується.
Судом встановлено, що відповідачами за період часу з жовтня 2006 року по жовтень 2012 року сплачувалися частково позивачу послуги з теплопостачання,а саме сплачено :в грудні 2007 року-332 грн.99 коп.,в січні 2008 року-376 грн.46 коп.,в березні 2008 року-200 грн.,з липня 2008 року по червень 2010 року по 150 гривен щомісяця, що підтверджується особовим рахунком НОМЕР_2 по квартирі АДРЕСА_1, довідкою з місця роботи відповідача ОСОБА_2 від 23 січня 2013 року №07/01-131 та свідчить про визнання відповідачами боргу за послуги з теплопостачання перед позивачем та про переривання перебігу позовної давності .
Таким чином,позивачем не пропущено строку позовної давності для звернення до суду з даним позовом про стягнення з відповідачів заборгованості за послуги з теплопостачання за період часу з 1 жовтня 2006 року по 31 жовтня 2012 року.
В зв'язку з чим суд вважає за необхідне стягнути солідарно з відповідачів ОСОБА_1,ОСОБА_2 на користь позивача заборгованість за послуги з теплопостачання, яка утворилась за період з 1 жовтня 2006 року по 31 жовтня 2012 року в сумі 12420 гривен 93 копійки,суму індексу інфляції в розмірі 2116 гривен 05 копійок, три процента річних в сумі 980 гривен 87 копійок,які утворилися за вищевказаний період,а всього у загальній сумі 15517 гривен 85 копійок.
На підставі ст. 88 ЦПК України (1618-15) , суд вважає також необхідним стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати у вигляді судового збору .
При таких обставинах позов слід задовольнити .
Керуючись ст.ст. 64, 67, 68 Житлового кодексу України, ст.1, 20 Закону України від 24 червня 2004 року №1875-1У "Про житлово-комунальні послуги", Законом України від 2 червня 2005 року №2366-1У «Про теплопостачання» (2633-15) , п.5, 25, 26, 27, 29 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України №630 від 21 липня 2005 року (630-2005-п) ,ст. 267, 526 ЦК України,ст.ст. 10, 11, 60, 88, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд,
ВИРІШИВ :
Позов Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» в особі виробничої одиниці «Харцизьктепломережа»до ОСОБА_1,ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання - задовольнити.
Стягнути солідарно з ОСОБА_1,ІНФОРМАЦІЯ_2,яка народилася в м.Іловайську Донецької області,ІПН НОМЕР_3, ОСОБА_2-ІНФОРМАЦІЯ_3,який народився у м.Іловайську Донецької області, ІПН НОМЕР_1, на користь Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго»в особі виробничої одиниці «Харцизьктепломережа» заборгованість за послуги з теплопостачання, яка утворилась за період з 1 жовтня 2006 року по 31 жовтня 2012 року в сумі 12420 гривень 93 копійки (на р/рахунок № 26001969969237 в філії ПАТ "ПУМБ" у м.Донецьку,МФО 335537,код ЄДРПОУ 26221744),суму індексу інфляції в розмірі 2116 гривен 05 копійок (на р/рахунок №26007000106272 в ПАТ "Укрсоцбанк",МФО 300023,код ЄДРПОУ 05540882), три процента річних в сумі 980 гривен 87 копійок (на р/рахунок 26007000106272 в ПАТ "Укрсоцбанк",МФО 300023,код ЄДРПОУ 05540882),а всього у загальній сумі 15517 гривен 85 копійок.
Стягнути з ОСОБА_1,ОСОБА_2 на користь Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго»в особі виробничої одиниці «Харцизьктепломережа» судовий збір в розмірі по 107 гривень 30 копійок з кожного (на р/рахунок 26007000106272 в ПАТ "Укрсоцбанк",МФО 300023,код ЄДРПОУ 05540882).
На рішення може бути подана апеляційна скарга в Апеляційний суд Донецької області через Харцизький міський суд Донецької області протягом 10-ти днів з дня його проголошення.
Суддя :