Червонозаводський районний суд м. Харкова
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24.12.2012 року м. Харків
Справа №2035/8651/2012
Провадження №2/2035 /2565/2012
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs31459518) )
Червонозаводський районний суд м. Харкова у складі: головуючого - Сорока О.П., за участю секретаря - Барибіної О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дочірнього Підприємства "Воєнізована аварійно-рятувальна (газорятувальна) служби "ЛІКВО"нафтогазової промисловості"НАК "Нафтогаз України" про зобов'язання нарахувати та сплатити грошову допомогу,-
ВСТАНОВИВ:
25.09.2012 року позивач звернувся до суду з позовом до Дочірнього Підприємства "Воєнізована аварійно-рятувальна (газорятувальна) служба "ЛІКВО"нафтогазової промисловості"Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"(надалі -ДП "ЛІКВО"НАК "Нафтогаз України") про зобов'язання нарахувати та сплатити грошову допомогу.
В обгрунтування позовних вимог зазначив, що 05.05.1990 року він був прийнятий до Дочірнього Підприємства "Воєнізована аварійно-рятувальна (газорятувальна) служба "ЛІКВО"нафтогазової промисловості"НАК "Нафтогаз України"на посаду респіраторника з правом водіння автомобіля. Наказом № 72-П від 26.06.2012 року його було звільнено з роботи згідно п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв'язку із скороченням штату працівників.
Статтею 44 КЗпП України обумовлено, що при звільненні працівника у зв*язку із скороченням чисельності чи штату працівників, йому виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середньомісячного заробітку.
При звільненні йому було нараховано та виплачено вихідну допомогу у розмірі середнього місячного заробітку відповідно до ст. 44 КЗпП України і компенсацію за невикористану щорічну відпустку відповідно ст. 24 Закону України "Про відпустки".
Галузевою Угодою між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і Профспілкою працівників нафтової і газової промисловості України на 2012 -2014 роки, зареєстрованої у Міністерстві соціальної політики України 18 січня 2012 року вихідну допомогу збільшено, а саме, п. 2.6 Галузевої угоди на 2012-2014 рр. обумовлено, що працівникам, звільненим у зв*язку із скороченням штату працівників, крім вихідної допомоги, передбаченої чинним законодавством, за рахунок коштів підприємства виплачується допомога, що встановлюється колективним договором залежно від загального стажу роботи на підприємстві. Оскільки стаж роботи ОСОБА_1 в ДП "ЛІКВО"на момент звільнення становив двадцять два роки та один місяць, що підтверджується записами у трудовій книжці, то йому до виплати належить допомога у розмірі тримісячного середнього заробітку.
Статтею 9 Закону України "Про колективні договори та угоди" передбачено, що положення Галузевої угоди діють безпосередньо і є обов *язковими для всіх суб*єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали Угоду. Згідно п.1.5 Галузевої угоди на 2012 -2014 рр. норми Угоди є мінімальними гарантіями для укладення колективних договорів.
П. 2.10 Колективного договору між адміністрацією та трудовим договором ДП "ЛІКВО"НАК "Нафтогаз України" на 2012 -2014 рр., що зареєстрований в Управлінні праці та соціального захисту населення Адміністрації Червонозаводського району Харківської міської Ради від 09.02.2012 р № 30, також передбачено виплату допомоги залежно від загального стажу роботи на підприємствах галузі, яку передбачено при звільненні працівника у зв*язку із скороченням чисельності чи штату працівників.
Однак адміністрацією ДП "ЛІКВО"НАК "Нафтогаз України"позивачу було відмовлено у нарахуванні та виплаті зазначеної додаткової допомоги. Тому за захистом своїх прав та інтересів він змушений звернутись до суду.
У судовому засідання представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив задовольнити, надав аналогічні пояснення.
Представник відповідача у судовому засіданні позов не визнав. Надав суду заперечення проти позовної зави, в яких зазначив наступне. Відповідно ст. 14 Закону України "Про оплату праці", а також п.4.3.14 Колективного договору між адміністрацією та трудовим договором ДП "Воєнізованааварійно - рятувальна (газорятувальна) служба "ЛІКВО"нафтогазової промисловості "НАК "Нафтогаз України" на 2012- 2014 рр. у разі фінансових труднощів на підприємстві норми колективного договору допускають оплату праці нижче від норм, визначених Галузевою угодою, але не нижче державних норм і гарантій в оплаті праці, можуть застосовуватись лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства терміном не більше як шість місяців за погодженням з профкомом профспілкової організації та подальшим інформуванням трудового колективу. Дані вимоги ДП "ЛІКВО"НАК "Нафтогаз України"було дотримано. Виходячи з норм законодавства під час фінансових труднощів адміністрацією ДП "ЛІКВО"сумісно з профкомом профспілкової організації було прийнято рішення призупинити дію Колективного договору в частині здійснення виплат, які провадяться понад встановлені норми. Зазначене рішення було оформлено відповідним наказом, який на сьогоднішній день чинний. Окрім того, позаплановою перевіркою Територіальної державної інспекції з питань праці у Харківській області, проведеною з 04.09.2012 р по 14.09.2012 р, не встановлено жодних порушень щодо процедури скорочення та проведення розрахунків з працівниками щодо оплати праці. Таким чином, вважає, що ДП "ЛІКВО"не порушувало норм законодавства щодо внесення змін до Колективного договору та нарахування і виплати належних до сплати працівникам сум, на підставі чого просив відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.
Суд, вислухавши пояснення сторін, вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно і всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.
На підставі ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.
Згідно ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.
Відповідно вимог ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належить йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.
Судом встановлено, що ОСОБА_1 05 травня 1990 року був прийнятий до Дочірнього підприємства "Воєнізована аварійно-рятувальна (газорятувальна) служба "Л1КВО"нафтогазової промисловості"Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України"на посаду респіраторника з правом водіння автомобіля. (а.с.8).
Наказом № 72-П від 26.06.2012 року його було звільнено з роботи згідно п. 1 ст. 40 КЗпП України у зв'язку із скороченням штату працівників (а.с.5).
На час звільнення позивача з підприємства його стаж роботи становив двадцять два роки та один місяць, що підтверджується записами у трудовій книжці (а.с.8-9 ).
Статтею 44 КЗпП України обумовлено, що при вивільненні працівника у зв'язку із скороченням чисельності чи штату працівників, йому виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.
Встановлено, що при звільненні ОСОБА_1 було нараховано та виплачено вихідну допомогу у розмірі середнього місячного заробітку відповідно ст. 44 КЗпП України та компенсацію за невикористану щорічну відпустку відповідно ст. 24 Закону України "Про відпустки".
Відповідно до наданої копії Галузевої угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, НАК "Нафтогаз України" і профспілкою працівників нафтової і газової промисловості України на 2012-2014 рр., зареєстрованої у Міністерстві соціальної політики України 18 січня 2012 року встановлено, що вихідну допомогу збільшено, а саме, у п.2.6 Галузевої угоди на 2012-2012 рр. вказано, що працівникам, вивільненим у зв*язку із скороченням чисельності чи штату працівників, крім вихідної допомоги, передбаченої чинним законодавством, за рахунок коштів Підприємства виплачується допомога, що встановлюється колективиним договором, залежно від загального стажу роботи на Підприємствах галузі у розмірі чоловікам зі стажем роботи:
- до 10 років - місячного середнього заробітку;
- від 10 до 15 років - двомісячного середнього заробітку;
- понад 15 років тримісячного середнього заробітку. ( а.с.22-28).
З поданої позовної заяви встановлено, що адміністрація ДП "ЛІКВО"НАК "Нафтогаз України"відмовила у нарахуванні та виплаті ОСОБА_1 зазначеної додаткової допомоги. Мотивом відмови вказано зміни, що внесені до Колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом Дії "ЛІКВО"НАК "Нафтогаз України"на 2012-2014 роки, якими призупинено нарахування та виплату деяких видів надбавок, доплат та соціальних допомог, обумовлених Колективним договором між адміністрацією та трудовим колективом ДП "ЛІКВО"НАК "Нафтогаз України" на 2012-2014 рр., в тому числі й додаткової допомоги, залежно від загального стажу роботи на підприємстві, що передбачена при скороченні чисельності чи штату працівників. ( а.с.39-40).
Згідно п. 9 Положення "Про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів", затвердженого постановою "Кабінету Міністрів України від 05 квітня l994 р. № 225 (225-94-п) зміни і доповнення, що вносяться до угоди, колективного договору, підлягають повідомній реєстрації в порядку, встановленому цим положенням. В свою чергу, колективні договори, які подаються на реєстрацію, повинні не суперечити вимогам чинною законодавства і умовам угод більш високого рівня - п.3 Порядку повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів. Натомість, зміни, зазначені у наказі-постанові ДП "ЛІКВО" від 29.02.2012 р. .№ 32 та наказі-постапові ДП "ЛІКВО" від 29.05.2012 p. № 78/1, суперечать умовам n. 2.6 Галузевої угоди на 2012-2014 рр., що унеможливлює їх реєстрацію у відповідності до законодавства.
Крім того, відповідно до ст. 16 КЗпП України, п. 1.6 Галузевої Угоди на 2012-2014 роки, умови колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством і Угодою становище працівників, є недійсними. Вказані зміни погіршують умови угоди більш високого рівня, суперечать чинному законодавству, не можуть вважатися дійсними та не можуть бути підставою для відмови у виплаті додаткової допомоги.
Відповідно до статті 14 Закону України "Про оплату праці", п. 2.36 Галузевої угоди
на 2012-2014 роки. п. 1.3.14 та п. 4.1 Колективного договору між адміністрацією та трудовим
колективом ДП ІKBO"на 2012-2014 роки у разі настання фінансових труднощів на
підприємстві можуть тимчасово застосовуватися норми колективного договору, що
допускають оплату праці нижче від норм, визначених Галузевою Угодою. Тобто, ці норми можна застосовувати виключно до питань оплати праці. Проте ДП "ЛІКВО", ухвалюючи наказ -постанову від 29.05.2012 року № 32 та № 78/1, не звернув увагу на положення ст.ст. 1, 3 Закону України "Про оплату праці"про те, що передбачена п.2.10 Колективного договору додаткова допомога у розмірі тримісячного середнього заробітку не є винагородою, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу, тобто, не є заробітною платою
Таким чином, ОСОБА_1, враховуючи його стаж роботи в ДП "ЛІКВО"понад 15 років, мав право при звільненні, крім вихідної допомоги, передбаченої чинним законодавством, за рахунок коштів ДП "ЛІКВО"отримати додаткову допомогу у розмірі тримісячного середнього заробітку.
Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 1, 15, 60, 169, 213-215 ЦПК України (1618-15) , ст. ст. 44, 116 КзПП України, п. 2.10 Колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом ДП "ЛІКВО"на 2012-2014 роки та п. 2.6 Галузевої угоди на 2012-2014 роки, суд,-
ВИРІШИВ:
Позов ОСОБА_1 до ДП "Воєнізована аварійно-рятувальна (газорятувальна) служби "ЛІКВО"ПАК "Нафтогаз України"про зобов'язання нарахувати та сплатити додаткову грошову допомогу - задовольнити.
Зобов'язати Дочірнє підприємство "Воєнізована аварійно-рятувальна (газорятувальна) служба "ЛІКВО"нафтогазової промисловості Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", розташованого за адресою: м. Харків, вул. Сінна, 32, інд.61109, код ЄДРПОУ 32869691 нарахувати та сплатити додаткову допомогу, передбачену при скороченні чисельності чи штату працівників п. 2.10 Колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом ДП "ЛІКВО"НАК "Нафтогаз України"на 2012-2014 роки та п. 2.6 Галузевої угоди на 2012-2014 роки, у розмірі тримісячного середнього заробітку.
рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Харківської області через Червонозаводський районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення.
Суддя
Сорока О.П.