Балаклавський районний суд м. Севастополя
Р І Ш Е Н Н Я
Іменем України
(заочне)
"12" грудня 2012 р. справа № 2-820/2011
Балаклавський районний суд м. Севастополя
у складі головуючого по справі судді - Шкірай М.І.
за участю секретаря -Басс С.А.
розглянувши судовому засіданні цивільну справу за позовом Прокурора Балаклавського району м. Севастополя в інтересах держави в особі Севастопольської міської ради до ОСОБА_1, третя особа -обслуговуючий кооператив "Дачно-будівельний кооператив "Горний-2", про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування з незаконного володіння земельної ділянки
Вирішив
27 жовтня 2010 року прокурор Балаклавського району м. Севастополя звернувся до суду з вказаним позовом, в якому просив:
- визнати недійсним виданий відповідачу державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,1000 га, розташовану в АДРЕСА_1 серії ЯИ №067109, виданий головним управлінням Держкомзему у м. Севастополі 07.05.2010 року та зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011088901409.
- витребувати на користь держави в особі Севастопольської міської ради з незаконного володіння відповідача земельну ділянку площею 0,1000 га, розташовану в АДРЕСА_1, кадастровий номер 8536300000:58:002:0581, нормативно-грошовою вартістю 94000 грн.
- стягнути з відповідача на користь держави судові витрати.
В обґрунтування позову прокурор вказував, що відповідачу, на підставі розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації від 29.03.2010 року за № 825-р, видано державний акт серії ЯИ № 067109 від 07.05.2010 року на право власності на земельну ділянку, кадастровий № 8536300000:58:002:0581, площею 0,1000 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 для індивідуального дачного будівництва. Однак, вказаним розпорядження -Севастопольської міської державної адміністрації передано Обслуговуючому кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Горний-2"земельну ділянку, розташовану за адресою: Севастопольська зона ПБК 44/1-143, для індивідуального дачного будівництва. Рішень щодо передачі відповідачу земельної ділянки на яку видано державний акт, зазначеним розпорядженням не приймалося заяв з цих питань відповідачем до адміністрації не подавалося.
Також прокурор зазначив, що розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації зазначене у держаному акті, як підстава набуття ОСОБА_1 права власності на земельну ділянку 20.08.2010 року опротестовано прокуратурою м. Севастополя, на підставі чого скасовано адміністрацією з підстав відсутності у неї компетенції на розпорядження землями у межах м. Севастополя.
Прокурор в судове засідання не з'явився, надав до суду заяву, про слухання справи без його участі, зазначив, що вимоги позову підтримає у повному обсязі.
Відповідач в судове засідання не з'явився, про час і місце судового засідання повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань не надав.
Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, про час і місце судового засідання повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань не надав.
Враховуючи, що прокурор не заперечував проти вирішення справи на підставі наявних доказів за відсутності відповідача та третьої особи, суд вважає за можливе розглянути справу в заочному порядку відповідно до ст.ст. 169 ч. 4, 224 - 226 ЦПК України.
Суд, дослідивши матеріали справи дійшов висновку про задоволення позову оскільки відповідно до вимог ч. 1 ст. 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.
Судом встановлено, що на відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ №067109 ОСОБА_1 належить земельна ділянка площею, 0,1000 га., яка розташована в АДРЕСА_1 на підставі розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації від 29 березня 2010 року за № 825-р.
13 вересня 2010 року Севастопольська міська державна адміністрація винесла розпорядження на підставі протесту прокурора м. Севастополя від 20 серпня 2010 року №07-1232-10, яким скасувала розпорядження голови Севастопольської міської державної адміністрації від 29 березня 2010 року за № 825-р "Про передачу у власність громадянам -членам обслуговуючого кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Горний-2"земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва, розташованих за адресою Севастопольська зона ПБК №44/1-143".
Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України.
Згідно вимог абзацу першого пункту 12 Розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України (2768-14) до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзацах другому та четвертому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту, а за межами населених пунктів -відповідні органи виконавчої влади.
У разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним (стаття 155 ЗК України).
Відповідно до позиції Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України викладеної у постанові від 26 вересня 2012 року, аналіз наведених норм дає підстави для висновку про те, що державний акт на право власності на земельну ділянку, виданий органом, який не мав на це законних повноважень, визнається недійсним.
Також судом встановлено, що ОСОБА_1 до Севастопольської міської ради із заявами про передачу земельної ділянки у власність, у тому числі про надання згоди на розробку проекту відведення на земельну ділянку не зверталась, проектно-технічної документації не розробляла та на розгляд Раді не надавала, та відповідно, рішень, пов'язаних з передачею йому земельних ділянок Севастопольською міською Радою не приймалось.
Вказані обставини свідчать про те, що земельна ділянка, розташована за адресою: АДРЕСА_1 та державний акт на право власності на вказану земельну ділянку видані без рішення уповноваженої установи, з порушенням вимог земельного законодавства.
Відповідно до ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України, власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю.
У відповідності до ст. 16 Цивільного кодексу України, ст. 152 Земельного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, способами визнання правочину недійсним, відновлення становища, яке існувало до порушення.
Згідно ст. 387 Цивільного кодексу України, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.
Встановлені судом обставини і визначені відповідно до них правовідносини, якими обґрунтовуються вимоги прокурора підтверджуються дослідженими в судовому засіданні матеріалами справи, копіями: державного акту, розпорядження, протесту, листа, свідоцтва; та іншим (а.с. 6, 7, 8, 9).
Так, суд, виходячи із засад цивільного судочинства - справедливості, добросовісності та розумності і з урахуванням балансу інтересів, вважає за необхідне задовольнити позов.
Задовольняючи позов суд враховував вимоги діючих законів України, а також Цивільного кодексу України (435-15) .
Крім того, суд керувався принципами справедливості, добросовісності та розумності відповідно ст. 3 ЦК України.
Керуючись ст. ст. 10-11; 28-29; 57-60; 158; 179; 185; 208-209; 212; 214-215 ЦПК України (1618-15) , суд -
Вирішив
Позов Прокурора Балаклавського району м. Севастополя в інтересах держави в особі Севастопольської міської Ради до ОСОБА_1, третя особа -Обслуговуючий кооператив "Дачно-будівельний кооператив "Горний-2", про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування з незаконного володіння земельної ділянки -задовольнити.
Визнати недійсним виданий ОСОБА_1 державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,1000 га, розташовану в АДРЕСА_1 серії ЯИ №067109, виданий головним управлінням Держкомзему у м. Севастополі 07.05.2010 року та зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011088901409.
Витребувати на користь держави в особі Севастопольської міської ради з незаконного володіння ОСОБА_1 земельну ділянку площею 0,1000 га, розташовану в АДРЕСА_1.
Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судові витрати у розмірі 940 грн.
Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.
На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Апеляційна скарга подається до Апеляційного суду м. Севастополя через Балаклавський районний суд м. Севастополя.
Суддя