Чернігівський районний суд
Р І Ш Е Н Н Я
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 листопада 2012 року
Справа № 2523/2343/2012
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs29685447) ) ( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Чернігівської області (rs28405201) )
Чернігівський районний суд Чернігівської області у складі : головуючої - судді Майбороди С.М.,
при секретарі Головач О.М.,
за участю позивача - ОСОБА_1,
представника позивача ОСОБА_2,
представників відповідача Буряк О.М., Довгаль М.С.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові справу за позовом ОСОБА_1 до Дніпровської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди, -
В С Т А Н О В И В:
ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 6380 грн. за період з 21 березня 2012 року по 14 вересня 2012 року, 1000 грн. моральної шкоди та 2236 грн. витрат на правову допомогу, мотивуючи свої вимоги тим, що в день звільнення з нею не проведено повного розрахунку, у зв»язку з чим вона отримала моральні страждання, докладала додаткових зусиль для організації свого життя, оскільки сама виховує дитину, вимушена була позичати кошти та змушена звернутись за правовою допомогою.
В судовому засіданні позивач та її представник позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві. Позивачка пояснила, що у відділенні банку відкритий рахунок, на який надходять кошти, але що це саме за кошти їй невідомо.
Представники відповідача позов не визнали та просили відмовити в його задоволенні, оскільки розрахунково- платіжна відомість та платіжне доручення до казначейства були подані своєчасно 20 березня 2012 року, але з-за помилки документи були повернуті, у зв»язку з чим подані тільки 28 березня 2012 року, зазначили, що з позивачкою проведено повний розрахунок по заробітній платі. Інші суми, що надходили це не була заробітна плата, а стосувалось коштів по соціальним виплатам та на виконання акту інспекції праці.
Вислухавши сторін, дослідивши письмові докази у справі, судом встановлено наступне.
Відповідно до наданої копії трудової книжки позивач працювала на посаді директора Дніпровського будинку культури та звільнена 20 березня 2012 року згідно п.4 ст. 40 КЗпП України. За наданим актом в день звільнення відмовилась від отримання трудової книжки.
Як вбачається з пояснень сторін та наданої довідки, у відділенні АТ «Ощадбанк» відкритий особовий рахунок ОСОБА_1, на який надходять кошти, в тому числі і на відшкодування Чорнобильських виплат.
Згідно наданих довідок Дніпровської сільської ради Чернігівського району та області за розрахунково-платіжною відомістю ОСОБА_1 була нарахована заробітна плата в розмірі 619 грн.14 коп., яка перерахована відповідно до платіжного доручення № 119 від 28 березня 2012 року. Отже остаточний розрахунок з ОСОБА_1 проведено в день подачі платіжного доручення до Управління Державної казначейської служби України в Чернігівській області. Проведення зарахування заробітної плати та надходження на особовий рахунок працівника коштів в подальшому не залежить від підприємства, що нараховує заробітну плату.
Відповідно до наданих довідок № 911,912 від 16.11.2012 року Дніпровською сільською радою Чернігівського району на рахунок ОСОБА_1 були зараховані суми за лютий 2012 року - 6,46 грн. та березень 2012 року - 4,13 грн., що є соціальними виплатами та не належать до основної заробітної плати.
У відповідності до положень ст. 116, ст. 117 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належить йому від підприємства, установи, організації провадиться в день звільнення. У разі невиплати з вини власника належних звільненому працівнику сум, підприємство, установа, організація повинно виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.
Як встановлено по справі в день звільнення ОСОБА_1 була нарахована до виплати належна їй сума заробітної плати в розмірі 619 грн.14 коп., але перерахована тільки 28 березня 2012 року. Отже, затримка суми належної заробітної плати відбулась за 8 днів з 21 березня 2012 року по 28 березня 2012 року в сумі 391 грн. 36 коп. ( 8 днів х 48,92 грн. середньоденний заробіток, відповідно до наданої довідки).
Виплата сум у вересні 2012 року проведено на підставі складеного акту перевірки за дотриманням законодавства про працю та загальнообов»язкове державне соціальне страхування від 17 серпня 2012 року. Виплата нічних, святкових та індексації є доплатами понад встановлену заробітну плату. На момент звільнення ОСОБА_1, спору щодо нарахування суми заробітної плати не виникало, а Дніпровська сільська рада беззаперечно усунула порушення трудового законодавства та провела виплату відповідних доплат ОСОБА_1. За таких підстав нарахування та отримання сум у вересні ОСОБА_1, як реагування на виявлені порушення, відповідно до складеного акту, не може вважатись затримкою у виплаті належної заробітної плати при звільненні. В судовому засіданні представник відповідача пояснював, що такі суми не нараховувались та за згодою працівника йому надавався інший день відпочинку.
Відповідно до ст. 237-1 КЗпП України, відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв'язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.
Позивачем не надано доказів, що порушення відповідача призвели до втрати нормальних життєвих зв»язків і вимагають додаткових зусиль для організації свого життя. Крім того, затримка у виплаті заробітної плати відбулась за незначний час та в судовому засіданні не встановлено, що у зв»язку з цим позивачка докладала додаткових зусиль для організації свого життя та дійсно перебувала у скрутному матеріальному становищі.
Отже, заявлені позовні вимоги підлягають частковому задоволенню та з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 391 ( триста дев'яносто одна ) грн. 36 коп. середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. В задоволенні позовних вимог щодо стягнення моральної шкоди слід відмовити.
Визначаючи розмір витрат на правову допомогу, суд вважає, що у відповідності до положень ст. 84 ЦПК України та Закону України "Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах" (4191-17) від 20 грудня 2011 року, такі витрати як вивчення судової практики по даній категорії справ, юридична консультація, правовий аналіз та надання переліку документів та доказів, не перебувають у безпосередньому причинному зв'язку із наданням допомоги у конкретній справі. Крім того, суд виходячи із конкретних обставин справи, наданих документів, враховуючи те, що адвокатом не вчинялись заходи щодо підготовки документів поза судовим засіданням, суті спору, який не є новим в юридичній практиці, вважає також завищеним обсяг часу необхідного адвокату для складання позовної заяви та ознайомлення з матеріалами справи, вважаючи, що для цього достатньо і 30 хв.. На участь в даному судовому засіданні адвокатом затрачено 1 год.. З урахуванням того, що розмір компенсації витрат на правову допомогу не може перевищувати 40 відсотків встановленої законом мінімальної заробітної плати у місячному розмірі за годину участі особи, яка надавала правову допомогу, у судовому засіданні, під час вчинення окремих процесуальних дій поза судовим засіданням та під час ознайомлення з матеріалами справи в суді, розрахунок компенсації проводиться наступним чином: 1118 х 40%/60 хв. х 1 год. 30 хв. = 670 грн. 80 коп. Враховуючи, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, то розмір компенсації витрат на правову допомогу буде складати 41 грн. 15 коп..
Враховуючи те, що позов підлягає частковому задоволенню, з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 13 грн. 16 коп..
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 84, 88, 209, 212, 213- 215 ЦПК України, ст.ст. 116, 117 КЗпП України, -
В И Р І Ш И В :
Позов ОСОБА_1 до Дніпровської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди - задовольнити частково.
Стягнути з Дніпровської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області на користь ОСОБА_1 391 ( триста дев'яносто одна ) грн. 36 коп. середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.
В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.
Стягнути з Дніпровської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області на користь ОСОБА_1 41 грн. 15 коп. витрат на правову допомогу.
Стягнути з Дніпровської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області на користь держави 13 грн. 16 коп. судового збору.
Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Чернігівської області через Чернігівський районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, протягом десяти днів з дня отримання його копії.
Суддя
С.М. Майборода