Справа№1806/8348/12
Провадження №2/1806/2408/12
Ковпаківський районний суд м. Суми
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19.11.2012 року м.Суми
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Сумської області (rs28886861) )
Ковпаківський районний суд м. Суми в складі:
головуючого судді - Литовченка О.В.,
при секретарі - Лесняк В.О.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1, яка діє як законний представник в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 до Сумської міської ради в особі Управління обліку, розподілу та приватизації житла Сумської міської ради, треті особи: Комунальне підприємство «Сумське міське бюро технічної інвентаризації», Служба у справах дітей Сумської міської ради, ОСОБА_3 про зобов'язання вчинити дії по приватизації кімнати в гуртожитку,
встановив:
Позивачка звернулася до суду з вищевказаним позовом і свої уточнені позовні вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_3, як працівнику ВАТ «Селмі», на сім'ю з трьох осіб: вона, дочка - ОСОБА_1, онук - ОСОБА_2, 2004 р.н., був виданий ордер від 19.01.2007 р. на вселення в кімнату АДРЕСА_2. На підставі вказаного ордеру вони вселились і були зареєстровані з 24.01.2007 р. в зазначеній кімнаті № 11, площею 14,0 кв.м., гуртожитку по АДРЕСА_2. Неповнолітній ОСОБА_2, 2004 р.н. взагалі не брав участі в приватизації. Реалізуючи право на приватизацію займаної кімнати в гуртожитку, вона звернулись в орган приватизації - управління обліку, розподілу та приватизації житла Сумської міської ради, але їй було відмовлено в зв'язку з тим, що ОСОБА_2 є неповнолітнім та не має повної цивільної дієздатності і приватизувати кімнату в гуртожитку виключно на нього не має законних підстав. Просить ухвалити рішення, яким Зобов'язати Сумську міську раду в особі Управління обліку, розподілу та приватизації житла Сумської міської ради передати у власність ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, в особі законного представника ОСОБА_1, кімнату АДРЕСА_2, площею 14,0 кв. м. та у місячний строк з дня отримання рішення суду оформити необхідні документи і видати свідоцтво про право власності.
В судовому засіданні Позивачка позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просить їх задовольнити.
Представник відповідача, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив.
Представник третьої особи ОСОБА_3 ОСОБА_4 вважає, що позовні вимоги позивачки обґрунтовані та підлягають задоволенню.
Представник третьої особи, Служби у справах дітей Сумської міської ради, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з'явився, надано клопотання про розгляд справи без участі представника.
Представник третьої особи, Комунального підприємства «Сумське міське бюро технічної інвентаризації», повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив.
Заслухавши пояснення позивача, представника третьої особи, дослідивши письмові докази по справі, надані сторонами на засадах змагальності і диспозитивності, оглянувши оригінали окремих документів та проаналізувавши всі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку про те, що заявлений позов підлягає задоволенню з наступних обґрунтувань.
Судом встановлено, що ОСОБА_3, її дочка - ОСОБА_1 - позивачка, онук - ОСОБА_2, 2004 р.н. зареєстровані та мешкають в кімнаті АДРЕСА_2 з 2007 року. На підставі розпорядження ВАТ «Селмі» від 29.01.2001 р. № 459, згідно із Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду» (2482-12) ОСОБА_3 і ОСОБА_1, разом з ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 і ОСОБА_10 було передано у спільну сумісну власність квартира АДРЕСА_1 загальною площею 60,9 кв.м., що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло від 29.01.2001 р.(а.с.9-11).
ОСОБА_3, як працівнику ВАТ «Селмі», на сім'ю з трьох осіб: вона, дочка - ОСОБА_1, онук - ОСОБА_2, 2004 р.н., був виданий ордер від 19.01.2007 р. на вселення в кімнату АДРЕСА_2.
На підставі вказаного ордеру вони на законних підставах вселились і були зареєстровані з 24.01.2007 р. в зазначеній кімнаті № 11, площею 14,0 кв.м., гуртожитку по АДРЕСА_2./а.с.12/.
Гуртожиток по АДРЕСА_2 являється об'єктом права комунальної власності територіальної громади міста Суми (а.с. 30, 37).
Балансоутримувачем та виконавцем послуг з утримання будників, споруд та прибудинкових територій в гуртожитку по АДРЕСА_2 було визначено КП «Сумижитло» Сумської міської ради /а.с.12/.
Згідно ст. 345 ЦК України фізична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності.
Відповідно до ч.ч. 1, 3, 10 ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, установами, організаціями, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд. Передача квартир у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина. Органи приватизації, органи місцевого самоврядування не мають права відмовити мешканцям квартир, житлових приміщень у гуртожитках у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.
Згідно з п.1 ст.2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» до об'єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати) кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів. Відповідно до п.п.4, 5 ст.5 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах. Право на приватизацію кімнат у гуртожитках державного житлового фонду з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які постійно проживають у цих гуртожитках ( другий абзац п.4 ст.5 Закону в редакції, яка діяла до 30.09.2011 року ). Згідно з абз.2 п.4 ст.5 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» в редакції, яка діє з 30.09.2011 року право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них.
Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затверджене наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 року №396 (z0109-10) передбачає подання серед інших документів і копії ордеру про надання жилої площі у гуртожитку.
Реалізуючи право на приватизацію займаної кімнати, позивач ОСОБА_1 в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 звернулася з заявою до органу приватизації Управління обліку, розподілу та приватизації житла. На своє звернення щодо приватизації кімнати АДРЕСА_2 ОСОБА_3 отримала відповідь Управління обліку, розподілу та приватизації житла від 05.11.2012 року № 590/17.04-10, з якого вбачається, що у відповідь на дане звернення було відмовлено в приватизації кімнати в зв'язку з тим, що ОСОБА_2 є неповнолітнім та не має повної цивільної дієздатності і приватизувати кімнату в гуртожитку виключно на нього не має законних підстав.
Згідно з п.п.10, 11 ст.8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» органи приватизації не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків), кімнат (гуртожитків) у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.
Відповідно до ст. 25 ЦК України здатність мати цивільні права та обов'язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження.
Відповідно до ст. 26 ЦК України усі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов'язки. Фізична особа має усі особисті немайнові права, встановлені Конституцією України (254к/96-ВР) та цим Кодексом.
Відповідно до ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає.
Ст. 34 ЦК України регулює інституту повної цивільної дієздатності, що передбачає максимальні можливості фізичної особи щодо здійснення цивільних прав, виконання цивільних обов'язків та несення цивільної відповідальності за їх невиконання. За загальним правилом повна цивільна дієздатність виникає з досягненням фізичною особою повноліття, тобто 18 років.
Відповідно до ст. 242 ЦК України батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. Характерною особливістю даного виду представництва є його спрямованість на захист прав і законних інтересів недієздатних осіб, які внаслідок малоліття не можуть піклуватися про себе самі.
Права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом.
Згідно Сімейного Кодексу України (2947-14) захист житлових та майнових прав дітей покладається на батьків.
Відповідно до ст. 39 ЦПК України законні представники можуть доручати ведення справи в суді іншим особам.
Конституційним правом кожної дитини є право на житло. Зокрема стаття 18 Закону України "Про охорону дитинства" забезпечує право дитини на проживання в житлових умовах, що не завдають шкоди її фізичному та розумовому розвитку. При приватизації житлового приміщення прописані в ньому діти в обов'язковому порядку повинні брати участь у приватизації, будь-яке обмеження, відмова в даному випадку не допускається.
Відповідно до Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16 грудня 2009 року N 396 (z0109-10) - за неповнолітніх членів сім'ї наймача рішення щодо приватизації житла приймають батьки (усиновлювачі) або піклувальники. Згоду на участь у приватизації дітей вони засвідчують своїми підписами у заяві біля прізвища дитини.
Пунктом 4 Декларації прав дитини (995_384) (проголошена Генеральною Асамблеєю ООН 20.11.1959 року) передбачено, що дитині належить право на відповідне житло, а ст. 3 Конвенції про права дитини (ратифікована постановою Верховної Ради України 27.02.1991 року (789-12) ) зобов'язує в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, судами, першочергову увагу приділяти забезпеченню інтересів дитини.
Статтею 12 Закону України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" передбачено, що держава охороняє і захищає права та інтереси дітей при вчиненні правочинів щодо нерухомого майна. Неприпустимо зменшення або обмеження прав і охоронюваних законом інтересів дітей при вчиненні будь-яких правочинів стосовно жилих приміщень.
Відповідно до ст. 25 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» - спори, пов'язані з порушенням житлових прав громадян, які вимушені проживати в гуртожитках, на які поширюється дія цього Закону, незалежно від форми власності, розглядаються та вирішуються в судовому порядку, якому може передувати досудовий розгляд, що здійснюється відповідно до статті 26 цього Закону. Громадяни, які вважають, що їх житлові права чи житлові права членів їх сімей порушені, мають право для вирішення спорів звертатися безпосередньо до суду.
З врахуванням викладеного, відмова Сумської міської ради в особі Управління обліку, розподілу та приватизації житла в приватизації кімнати АДРЕСА_2, є неправомірною. Суд вважає необхідним зобов'язати Сумську міську раду в особі Управління обліку, розподілу та приватизації житла Сумської міської ради передати у власність ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, в особі законного представника ОСОБА_1, кімнату АДРЕСА_2, площею 14,0 кв. м. та у місячний строк з дня отримання рішення суду оформити необхідні документи і видати свідоцтво про право власності.
Керуючись Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду» (2482-12) , ст. 59 ЖК України, Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (500-17) , Положенням про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 року №396 (z0109-10) , ст.ст. 10, 11, 60, 88, 208, 213- 215, 218 ЦПК України, суд,
вирішив:
Позовні вимоги ОСОБА_1, яка діє як законний представник в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 до Сумської міської ради в особі Управління обліку, розподілу та приватизації житла Сумської міської ради, треті особи: Комунальне підприємство «Сумське міське бюро технічної інвентаризації», Служба у справах дітей Сумської міської ради, ОСОБА_3 про зобов'язання вчинити дії по приватизації кімнати в гуртожитку задовольнити.
Зобов'язати Сумську міську раду в особі Управління обліку, розподілу та приватизації житла Сумської міської ради передати у власність ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, в особі законного представника ОСОБА_1, кімнату АДРЕСА_2, площею 14,0 кв. м. та у місячний строк з дня отримання рішення суду оформити необхідні документи і видати свідоцтво про право власності.
рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Ковпаківський районний суд м. Суми шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.
Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційної скарги подано не було.
Суддя
О.В. Литовченко