Ярмолинецький районний суд Хмельницької області
Р І Ш Е Н Н Я
Іменем України
04.10.2012 року Справа № 2221/1368/12 2/2221/379/12
Ярмолинецький районний суд Хмельницької області:
головуючий - суддя Баськов М.М.
за участю:
секретарів Кочмарської О.М.
Цмикайло Т.В.
позивача ОСОБА_2
представника позивача ОСОБА_3
представників відповідачів Волянського В.Г.
Бобика В.М.
представника третьої особи ОСОБА_6
розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Ярмолинці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Скаржинецької сільської ради Ярмолинецького району Хмельницької області, Приватне мале підприємство "Гранд" смт. Ярмолинці, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору -ОСОБА_7, про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради, визнання незаконною бездіяльність сільської ради, визнання права та зобов'язання вчинити дії,
встановив:
В червні 2009 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Скаржинецької сільської ради Ярмолинецького району Хмельницької області та просив визнати незаконним та скасувати рішення цієї ради за № 4 від 15.05.2012 р. про надання ОСОБА_7 дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,17 га, що розташована по АДРЕСА_1. Також, позивач просив визнати за ним право на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку площею 0,25 га, що знаходиться по АДРЕСА_2, а також просив визнати незаконною бездіяльність Скаржинецької сільської ради щодо виконання рішення Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 02.12.2011 р. та розгляду його заяви про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право власності на вказану земельну ділянку.
На обґрунтування позовних вимог ОСОБА_2 зазначив, що він є власником житлового будинку з надвірними спорудами по АДРЕСА_2, який він набув в порядку спадкування після смерті свого батька ОСОБА_8 У зв'язку з набуттям права власності на жилий будинок, 06.09.2011 р. він звернувся до Скаржинецької сільської ради з заявою про надання йому дозволу на виготовлення технічної документації на земельну ділянку для обслуговування жилого будинку площею 0,25 га.
рішенням №5 від 09.09.2011 р. 11 сесії VI скликання Скаржинецької сільської ради було відхилено його заяву про надання такого дозволу через відсутність згоди представників суміжних землекористувачів.
рішенням №2 від 21.10.2011 р. 12 сесії VI скликання Скаржинецької сільської ради було частково задоволено заяву позивача та надано дозвіл на виготовлення технічної документації на земельну ділянку площею 0,08 га по АДРЕСА_2, для будівництва та обслуговування жилого будинку і цим же рішенням земельну ділянку площею 0,17 га, на яку претендував позивач, залишено для подальшої приватизації ОСОБА_7, так як вона користується і обробляє дану земельну ділянку близько 25 років.
рішенням Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 02.12.2011 р. визнані незаконними рішення Скаржинецької сільської ради №5 від 09.09.2011 р. та №2 від 21.10.2011 р., а також зобов'язано Скаржинецьку сільську раду надати йому дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку площею 0,25 га по АДРЕСА_2.
Проте, рішення суду органом місцевого самоврядування не виконується, чим порушуються права позивача на отримання у власність земельної ділянки в розмірі, що визначений законодавством, що є підставою для звернення позивача до суду за захистом своїх прав.
В подальшому позивач доповнив позовні вимоги та просив зобов'язати Приватне мале підприємство "Гранд" розробити на його ім'я технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, площею 0,25 га по АДРЕСА_2, без надання дозволу Скаржинецької сільської ради.
В ході судового розгляду позивач та його представник підтримали заявлені вимоги, та пояснили, що земельна ділянка по АДРЕСА_2, на яку претендує позивач і земельна ділянка по АДРЕСА_1, яку хоче отримати у власність ОСОБА_7 є однією і тією ж земельною ділянкою і раніше нею користувався батько позивача - ОСОБА_8 Також представник позивача зазначив, що Скаржинецька сільська рада незаконно не виконує рішення суду, яким її зобов'язано надати ОСОБА_2 дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на вказану земельну ділянку площею 0,25 га. Крім того, представник позивача пояснив, що на момент постановлення рішення суду від 02.12.2011 р. ОСОБА_7 не зверталася до Скаржинецької сільської ради з відповідною заявою про надання їй у власність спірної земельної ділянки.
Представник Скаржинецької сільської ради Волянський В.Г. позов не визнав та пояснив, що домоволодіння по АДРЕСА_2, яке належить на праві власності ОСОБА_2 і домоволодіння по АДРЕСА_1, в цьому ж селі, яке належить на праві власності ОСОБА_7 межують між собою. Також пояснив, що господарство ОСОБА_8, який змінив в 1981 році місце проживання було виморочене (анульоване) зборами уповноважених членів колгоспу "Шлях Леніна" с. Скаржинці. Оскільки спірною земельною ділянкою площею 0,17 га користується ОСОБА_7, то вона не може бути передана у власність позивачу, тому сесією сільської ради від 21.10.2011 р. було прийнято рішення про надання дозволу ОСОБА_2 на виготовлення технічної документації лише на земельну ділянку під його будинком площею 0,08 га.
Представник ПМП "Гранд" не заперечував проти задоволення позову та пояснив, що для розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для подальшої передачі її у власність необхідно отримати дозвіл відповідного органу місцевого самоврядування, інакше, за відсутності такого дозволу виготовити таку документацію можливо тільки за рішенням суду.
Представник третьої особи позов не визнала та пояснила, що ОСОБА_7 є її матір'ю і спірну земельну ділянку вона обробляє майже 30 років, коли з села виїхав на інше місце проживання батько позивача.
Суд, заслухавши осіб, які беруть участь у справі, дослідивши докази по справі, вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.
Судом встановлено, що ОСОБА_2, як спадкоємцю за законом після смерті ОСОБА_8, на праві власності належить житловий будинок за АДРЕСА_2, що підтверджується рішенням Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 20.10.2010 р. та витягом про державну реєстрацію права власності на вказаний житловий будинок.
06.09.2011 р. ОСОБА_2 звернувся до Скаржинецької сільської ради з заявою про надання йому дозволу на виготовлення технічної документації на земельну ділянку площею 0,25 га для обслуговування вказаного житлового будинку, проте рішенням №5 від 09.09.2011 р. 11 сесії VI скликання Скаржинецької сільської ради було відхилено заяву позивача про надання такого дозволу через відсутність згоди представників суміжних землекористувачів.
рішенням №2 від 21.10.2011 р. 12 сесії VI скликання Скаржинецької сільської ради було частково задоволено заяву позивача та надано дозвіл на виготовлення технічної документації на земельну ділянку площею 0,08 га по АДРЕСА_2, для будівництва та обслуговування жилого будинку і цим же рішенням земельну ділянку площею 0,17 га, на яку претендував позивач, залишено для подальшої приватизації ОСОБА_7, так як вона користується і обробляє дану земельну ділянку близько 25 років.
В судовому засіданні сторони визнали, що земельна ділянка по АДРЕСА_2, і по АДРЕСА_1, є однією і тією ж земельною ділянкою.
рішенням Ярмолинецького районного суду Хмельницької області визнані незаконними рішення Скаржинецької сільської ради №5 від 09.09.2011 р. та №2 від 21.10.2011 р., а також зобов'язано Скаржинецьку сільську раду надати йому дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку площею 0,25 га по АДРЕСА_2.
Вказаним рішенням фактично визнано право ОСОБА_2 на приватизацію вказаної земельної ділянки, а також встановлений факт, що на час звернення ОСОБА_2 до сільської ради з заявою про надання йому у власність спірної земельної ділянки була відсутня заява ОСОБА_7 про передачу їй у власність цієї ж земельної ділянки, та не встановлений факт правомірного володіння чи користування ОСОБА_7 даною земельною ділянкою.
Дане рішення суду сільською радою не було виконано, що підтверджується відповідними актами державного виконавця від 22.02.2012 р. та 17.04.2012р.
Згідно досліджених в судовому засіданні погосподарських книг по с. Лехнівка встановлено, що батько позивача ОСОБА_8 з 1967 р. по 1976 р. володів земельною ділянкою площею 0,32 га, в тому числі під будівлями 0,01га, з 1977 р. по 1981 р. - земельною ділянкою площею 0,40 га, в тому числі під будівлями 0,01га.
ОСОБА_7 з 1967 р. по 1971 р. володіла земельною ділянкою площею 0,40 га, з 1972 р. по 1991 р. вона володіла земельною ділянкою площею 0,47 га, в тому числі під будівлями 0,08 га, а в подальшому земельна ділянка ОСОБА_7 була збільшена до 1,24 га за рахунок земель для ведення особистого селянського господарства, в тому числі під будівлями за нею рахується 0,25 га землі.
Підстави набуття громадянами права власності не землю передбачені в ст. 116 ЗК України, відповідно до частини 1 якої громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого
самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.
Пунктом "в" ч. 2 ст. 116 ЗК України встановлено, що безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом (2768-14) .
Частиною 1 ст. 121 ЗК України визначено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, зокрема, для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, а згідно частини 3 цієї статті розмір земельної ділянки, що передається безоплатно громадянину у власність у зв'язку з набуттям ним права власності на жилий будинок, не може бути меншим, ніж максимальний розмір земельної ділянки відповідного цільового призначення, встановлений частиною першою цієї статті (крім випадків, якщо розмір земельної ділянки, на якій розташований будинок, є меншим).
Процедура приватизації земельних ділянок визначена ст. 118 ЗК України, відповідно до частини сьомої якої, етапами такої приватизації є отримання громадянином, зацікавленим у приватизації земельної ділянки, дозволу відповідного органу місцевого самоврядування на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а також розроблення такого проекту землеустрою. Цією ж статтею (абз. 2) передбачено, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян особами, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.
Виготовлення проекту відведення земельної ділянки врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок" від 26.05.2004 № 677 (677-2004-п) , згідно п. 3 якого, проект відведення земельної ділянки розробляється, в тому числі, на підставі судового рішення.
Статтею 125 ЗК України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав, а ч. 1 та ч. 3 ст. 126 ЗК України передбачено, що право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом.
В силу ч. 3 ст. 152 ЗК України захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється в тому числі, шляхом визнання прав, відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав, визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.
Згідно ч. 2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, в тому числі, визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.
Враховуючи те, що рішенням Ярмолинецького районного суду від 02.12.2011 р. фактично визнано право ОСОБА_2 на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право власності на земельну площею 0,25 га по АДРЕСА_2, то відсутні підстави для повторного визнання за позивачем такого права.
Оцінюючи встановлене та враховуючи те, що у ОСОБА_7 відсутні відповідні правові підстави для володіння та користування спірною земельною ділянкою площею 0,17 га, суд вважає незаконним рішення Скаржинецької сільської ради про надання їй дозволу на розробку проекту землеустрою щодо цієї земельної ділянки, адже таке право визнано за позивачем за рішенням суду, а законодавством не передбачено
можливість отримання права на приватизацію однієї і тієї ж земельної ділянки декількома громадянами, які бажають її приватизувати.
Також слід визнати незаконною бездіяльність Скаржинецької сільської ради щодо надання дозволу ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,25 га, що знаходиться по АДРЕСА_2 та зобов'язати ПМП "Гранд" розробити на ім'я ОСОБА_2 таку технічну документацію із землеустрою.
На підставі ст. 116, 118, 121, 125, 152 ЗК України, ст. 16 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 88, 212- 215 ЦПК України, суд,
вирішив:
Позов задовольнити частково.
Визнати незаконним рішення Скаржинецької сільської ради Ярмолинецького району Хмельницької області №4 від 15.05.2012 р. про надання дозволу ОСОБА_7 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,17 га, що знаходиться по АДРЕСА_2.
Визнати незаконною бездіяльність Скаржинецької сільської ради Ярмолинецького району Хмельницької області щодо надання дозволу ОСОБА_2 на розробку проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки площею 0,25 га, що знаходиться по АДРЕСА_2.
Зобов'язати Приватне мале підприємство "Гранд" розробити на ім'я ОСОБА_2 технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, площею 0,25 га по АДРЕСА_2, без надання дозволу Скаржинецької сільської ради Ярмолинецького району Хмельницької області.
В решті позовних вимог відмовити.
Стягнути на користь ОСОБА_2 з Скаржинецької сільської ради Ярмолинецького району Хмельницької області та Приватного малого підприємства "Гранд" судові витрати по справі в сумі 107,30 грн. - по 53,65 грн. з кожного.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Хмельницької області через суд першої інстанції шляхом подання протягом десяти днів з дня його проголошення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.
Суддя підпис