Центрально-Міський районний суд м. Горлівки
Р І Ш Е Н Н Я
І м е н е м У к р а ї н и
20 вересня 2012 року
Справа № 0551/1292/2012
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs31459463) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Донецької області (rs29073565) )
Центрально-Міський районний суд м. Горлівки Донецької області у складі : Головуючого - судді Румілової Н.М.
при секретарі - Цибуліній С.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Горлівці цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства "Горлівсктепломережа" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого опалення, -
ВСТАНОВИВ:
Позивач ПАТ "Горлівськтепломережа" звернувся до суду з заявою за даним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі оплачує вартість послуг з централізованого опалення квартири АДРЕСА_1, в результаті чого за період з липня 2000 року по лютий 2003 року утворилась заборгованість в сумі 872, 89 грн. Просить стягнути з відповідача на свою користь вказану суму заборгованості та у відповідності до ч.2 ст. 625 ЦК України 3% річних у розмірі 269, 07 грн., інфляційні нарахування у розмірі 5, 03 грн. та витрати зі сплати судового збору в сумі 214, 60 грн. .
Представник позивача за довіреністю Кузьміна Ю.М. до судового засідання не з"явилась. Про час, дату та місце розгляду справи була повідомлена належним чином. Заздалегідь надала суду письмове клопотання про розгляд справи без її участі, позовні вимоги просила задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала.
В силу ч.4 ст. 169 ЦПК України суд, зі згоди представника позивача, ухвалив розглянути справу без участі відповідача, який про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причину неявки суд не повідомив, своїх заперечень щодо позову не надав, з винесенням заочного рішення відповідно до вимог ст. 224 ЦПК України.
Суд, дослідивши письмові матеріали справи і давши їм оцінку, доходить висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню за наступних підстав.
Відповідач на праві приватної власності має квартиру за вищезазначеною адресою, що підтверджується довідками КП «Горлівське міське БТІ» та КП «Велікан», таким чином споживав теплову енергію, яка надавалась позивачем.
Обов'язком споживачів є оплата житлово-комунальної послуги у строк, встановлений законом, передбачений п.3 ч.3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги".
Згідно ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими у встановленому порядку тарифами.
Згідно ст. 68 ЖК України, п.10 Правил надання послуг по водо-теплопостачанню та водовідведенню, затверджених ПКМУ від 30.12.1997 року (1497-97-п) , п.п.17, 35 Правил користування приміщенням житлових будинків та прибудинковими територіями, затверджених ПКМУ від 08.10.1992 року (572-92-п) , відповідач був зобов"язаний щомісячно, не пізніше 10 числа наступного місяця, по встановленим нормам та тарифам вносити комунальні платежі за послуги по теплопостачанню, чого ним зроблено не було.
У судовому засіданні встановлено, що фактично між сторонами існували правовідносини по наданню послуг по теплопостачанню і користування такими послугами. Позивач виконував свої обов"язки по наданню послуг, а відповідач, будучі споживачем цих послуг, свої зобов'язання по їх оплаті не виконував, внаслідок чого виникла заборгованість, у зазначеній позивачем сумі, що підтверджується розрахунком боргу.
Відповідно ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
Таким чином, відповідно до наданого позивачем розрахунку, з відповідача слід стягнути три відсотки річних у сумі 269, 07 грн. та інфляційні нарахування в сумі 5, 03 грн. за порушення виконання грошового зобов'язання по сплаті послуг з теплопостачання.
За таких обставин позовні вимоги являються обгрунтованими і підлягають задоволенню.
Питання про стягнення судових витрат вирішити у відповідності до ст. 88 ЦПК України та Закону України N 3674-VI від 08.07.2011 року (3674-17) , який набрав чинності 01.11.2011 року.
Керуючись ст. ст. 67, 68 ЖК України, ст. ст. 10, 11, 60, 212- 215, 218, 223, 224- 226 ЦПК України, суд -
ВИРІШИВ:
Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "Горлівсктепломережа" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого опалення задовольнити.
Стягнути з ОСОБА_1:
на користь Публічного акціонерного товариства "Горлівськтепломережа":
- заборгованість за послуги з централізованого опалення за період з липня 2000 року по лютий 2003 року в сумі 872 (вісімсот сімдесят дві) грн.. 89 коп.;
- 3% річних в сумі 269 (двісті шістдесят дев'ять ) грн.. 07 коп.;
- інфляційні нарахування в сумі 5 (п'ять) грн.. 03 коп.;
- витрати зі сплати судового збору в сумі 214 (двісті чотирнадцять) грн. 60 коп.
рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Донецької області через Центрально-Міський районний суд м. Горлівки протягом десяти днів, з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення -протягом десяти днів з дня отримання копії цого рішення.
рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.
Заочне рішення може бути переглянуте Центрально-Міським районним судом м. Горлівкн Донецької області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.
Суддя
Н. М. Румілова