Деснянський районний суд міста Чернігова
З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
26.06.2012 року м. Чернігів
Справа № 2506/2841/2012
( Додатково див. ухвалу Апеляційного суду Чернігівської області (rs27275803) ) ( Додатково див. рішення Апеляційного суду Чернігівської області (rs33397119) )
Деснянський районний суд міста Чернігова в складі:
головуючого-судді Григор'єва Р.Г.,
при секретарі Чернобай Н.О.,
за участю представника позивача -ОСОБА_1,
представника третьої особи -Титарчука М.О.
розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до фізичної особи -підприємця ОСОБА_4, треті особи: Деснянський відділ державної виконавчої служби Чернігівського міського управління юстиції, Приватне підприємство «Спеціалізоване підприємство Юстиція»про визнання звіту про незалежну оцінку нерухомого майна недійсним,
в с т а н о в и в :
У квітні 2012 року позивач звернувся до суду з даним позовом, в якому просить визнати недійсним звіт про незалежну оцінку двокімнатної квартири АДРЕСА_1, складеного суб'єктом оціночної діяльності фізичною особою -підприємцем ОСОБА_4 13 лютого 2012 року, посилаючись на те, що визначена звітом вартість вказаної квартири в розмірі 174335 грн є безпідставно заниженою.
В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити, з наведених у позові підстав.
Представник третьої особи -державний виконавець Титарчук М.О. в судовому засіданні при вирішенні спору, поклався на розсуд суду.
Представник третьої особи ПП «Спеціалізоване підприємство Юстиція»в судове засідання не з'явився.
26.06.2012 року відповідач повторно до суду не з'явився. Про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку, про причини неявки суд не повідомив. Суд вважає можливим провести судове засідання у відсутність відповідача. Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст. 224 ЦПК України.
Заслухавши пояснення представників позивача, третьої особи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.
Судом встановлено, що на виконанні Деснянського відділу державної виконавчої служби Чернігівського міського управління юстиції знаходиться виконавчий лист № 2-6658\10 від 29.09.2010 року про стягнення з ОСОБА_3 на користь ВАТ «Всеукраїнський акціонерний банк»- 223427 грн 60 коп заборгованості за кредитним договором № 08\2402\08 від 28.01.2008 року, 1700 грн у відшкодування судового збору та 120 грн у відшкодування витрат на ІТЗ, а всього 225247 грн 60 коп.
07.09.2011 року державним виконавцем ДВС накладено арешт на заставне майно боржника -квартиру АДРЕСА_1 та 08.09.2011 року для проведення оцінки належного боржнику майна, державний виконавець своєю постановою призначив суб'єкта оціночної діяльності ОСОБА_4. Копія акту опису й арешту майна боржника та постанова про призначення суб'єкта оціночної діяльності направлені боржнику.
16.02.2012 року державним виконавцем на адресу боржника направлено повідомлення про можливість ознайомлення зі звітом про оцінку майна від 13.02.2012 року, в відповідно до якого вартість квартири АДРЕСА_1 становить 174335 грн. Даний лист отриманий 23.02.2012 року, про що свідчить зворотнє поштове повідомлення, наявне в матеріалах виконавчого провадження.
Державний виконавець повідомляє про результати визначення вартості чи оцінки майна сторонам. У разі якщо сторони не згодні з результатами визначення вартості чи оцінки, вони мають право подати державному виконавцю заперечення в десятиденний строк з дня надходження повідомлення. Сторона вважається ознайомленою з результатами визначення вартості чи оцінки арештованого майна, якщо їй надіслано повідомлення про результати визначення вартості чи оцінки майна рекомендованим листом за адресою, зазначеною у виконавчому листі, або за місцем фактичного проживання чи перебування такої сторони, достовірно встановленим державним виконавцем. У разі заперечення однією із сторін проти результатів оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності -суб'єктом господарювання, державний виконавець призначає рецензування звіту про оцінку майна. Витрати, пов'язані з рецензуванням звіту, несе сторона, яка заперечує проти результатів оцінки. У разі незгоди з оцінкою, визначеною за результатами рецензування, сторони мають право оскаржити її в судовому порядку в десятиденний строк з дня отримання відповідного повідомлення (ч.ч.3,4 ст. 58 Закону України «Про виконавче провадження»).
Статтею 13 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» передбачено, що рецензування звіту про оцінку майна здійснюється на вимогу особи, яка використовує оцінку майна та її результати для прийняття рішень, у тому числі на вимогу замовників, платників оцінки майна, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, судів та інших осіб, які мають заінтересованість у неупередженому критичному розгляді оцінки майна, а також за власною ініціативою субєкта оціночної діяльності. Підставою для проведення рецензування є письмовий запит до осіб, які відповідно до цієї статті мають право здійснювати рецензування звіту про оцінку майна. Рецензування звіту про оцінку майна (акта оцінки майна), якщо зазначена оцінка погоджується,затверджується або приймається органом державної влади або органом місцевого самоврядування, є обов'язковим.
Тобто, законодавцем визначений відповідний порядок оскарження проведеної оцінки та звернення до суду, яке можливе лише після результатів рецензування за участю учасників виконавчого провадження.
Судом встановлено, що протягом встановленого законом десятиденного строку, позивач із заявою про рецензування звіту про оцінку майна, складеного 13.02.2012 року суб'єктом оціночної діяльності ОСОБА_4 до державного виконавця не звертався, як і не звертався до суду з вимогами про визнання дій державного виконавця неправомірними у зв'язку з відмовою у призначенні рецензування.
Отже, звертаючись до суду з позовом, ОСОБА_3 не дотриманий порядок оскарження оцінки майна, встановлений ст. 58 Закону України «Про виконавче провадження», у зв'язку з чим у позові слід відмовити.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 60, 209, 212 - 215, 224- 226, 294 ЦПК України, суд -
в и р і ш и в :
У позові ОСОБА_3 до фізичної особи -підприємця ОСОБА_4, треті особи: Деснянський відділ державної виконавчої служби Чернігівського міського управління юстиції, Приватне підприємство «Спеціалізоване підприємство Юстиція»про визнання звіту про незалежну оцінку нерухомого майна недійсним - відмовити.
Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 10 днів з дня отримання його копії.
Позивач має право оскаржити заочне рішення до апеляційного суду Чернігівської області.
Апеляційна скарга може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення.
Суддя:
Р.Г. Григор'єв