Голопристанський районний суд Херсонської області
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
05.06.2012 м. Гола Пристань
2108/2-1385/2011
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs29692319) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Херсонської області (rs27717974) )
Голопристанський районний суд Херсонської області,
в складі головуючого судді Францішко Ю.В.,
при секретарі Вершина Н.А.
розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Гопри Сервіс-Груп ЛТД» про стягнення заборгованості за договором оренди земельної ділянки, -
ВСТАНОВИВ:
ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Гопри Сервіс-Груп ЛТД»про стягнення заборгованості за договором оренди земельної ділянки.
У судовому засіданні представник позивач позовні вимоги підтримав і пояснив, що 01.04.2010 року між ним та СГ ТОВ «Гопри Сервіс-Груп ЛТД»був укладений договір оренди земельної ділянки загальною площею 9,52 га, розташованої на території Нововолодимирівької сільської ради Голопристанського району. Даний договір було укладено строком на п'ять років, протягом дії якого відповідач зобов'язувався сплачувати орендну плату за користування земельною ділянкою в розмірі 3500 грн. на рік. Відповідач умови договору в частині своєчасної сплати кошів за користування землею виконував не належним чином, внаслідок чого має заборгованість за 2011 рік в розмірі 3500 грн. Крім того, договором було передбачено відповідальність за прострочення термінів сплати орендної плати у вигляді пені в розмірі 1% від суми орендної плати за кожен день прострочення, що за 2011 рік становить 5320 грн. Тому, представник позивача просить стягнути з товариства заборгованість по сплаті орендної плати в розмірі 3500 грн., пеню за прострочення виконання зобов'язання в розмірі 5320 грн., витрати по сплаті судового збору в розмірі 36 грн., витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 120 грн. та витрати на правову допомогу в розмірі 1000 грн.
Представник відповідача в судове засіданні з'явилася, позовні вимоги визнала частково, до суду надала заперечення та пояснила, що дійсно підприємство має заборгованість перед позивачем в розмірі 3500 грн. за 2011 рік, однак з розміром пені частково не згодна вважає, що необхідно застосовувати подвійну ставку НБУ на день сплати у випадку, якщо вона менше 1% від суми заборгованості орендної плати, але не за кожен день прострочення, а за рік, що в перерахунку за 152 дні прострочення становить 160,36 грн. В решті позову просила відмовити.
Заслухавши пояснення сторін, проаналізувавши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає повному задоволенню з таких підстав.
Судом встановлено такі факти і відповідні їм правовідносини.
Правовідносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (2768-14) , Цивільним кодексом України (435-15) , Законом України «Про оренду землі» (161-14) , законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також Договором оренди землі.
Відповідно до ст. 93 ЗК України, право оренди земельної ділянки -це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.
У відповідності до ст. 13 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що договір оренди земельної ділянки -це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку у відповідності до умов договору та вимог земельного законодавства.
Як вбачається з матеріалів справи, 01 квітня 2010 року між ОСОБА_1 та сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «Гопри Сервіс-Груп ЛТД»був укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого останньому було передано земельну ділянку загальною площею 9,52 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Нововолодимирівької сільської ради Голопристанського району, Херсонської області.
Даний договір було зареєстровано у Голопристанському відділі Херсонської регіональної філії центру ДЗК, про що у книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис від 14.12.2010 року за №4АА 002203-040772100046.
Договір оренди земельної ділянки був укладений строком на п'ять років, протягом цього часу відповідач, повинен був належним чином виконувати умови договору.
Відповідно до п.3 ст. 3 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є свобода договору.
Отже, виходячи з вимог Закону та змісту укладеного між сторонами договору оренди землі, останній набрав чинності з 14 грудня 2010 року.
Відповідно до ч.1 ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.
Так, згідно пунктів 2.3 договору оренди земельної ділянки, передбачено, що оренда плата вноситься орендарем в готівковій формі раз на рік у розмірі 3500 грн. у період часу з 01 серпня по 31 грудня кожного року.
У відповідності до ст. 32 Закону України «Про оренду землі», орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.
Відповідач умови договору оренди земельної ділянки в частині своєчасної сплати оренди порушив, внаслідок чого виникла заборгованість.
Відповідно до розрахунку, які надані позивачем, заборгованість по договору оренди земельної ділянки за 2011 рік становить 3500 гривень.
Пунктом 5 вказаних договір оренди земельних ділянок передбачено, що за прострочку термінів сплати орендної плати або передачі земельної ділянки в оренду, винна сторона сплачує іншій стороні пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на день сплати за кожен день прострочки, але не більше ніж 1% відсоток від суми орендної плати, вказаної у п.2.3 даного договору.
В судовому засіданні представник відповідача визнала заборгованість перед позивачем за 2011 рік в розмірі 3500 грн., також визнала, що прострочка сплати вказаної суми становить 152 дні, а також те, що необхідно застосовувати під час розрахунку пені величину яка дорівнює 1% відсоток від суми орендної плати, оскільки остання є меншою від подвійної ставки НБУ.
Відповідно до ст. 57 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, тощо.
У відповідності до ч.1 ст. 61 ЦПК України обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.
Таким чином, суд вважає, що в судовому засіданні було достовірно встановлено факт не виконання відповідачем умов договору пов'язаних зі сплатою орендної плати в розмірі 3500 грн. за 2011 рік, прострочка сплати якої становить 152 дні.
Згідно розрахунку відповідач зобов'язаний сплатити позивачу пеню за не своєчасну сплату орендної плати в розмірі 5320 грн. (35 грн. (1% від орендної плати на рік) Х 152 днів прострочення (з 01.01.2012 року по 01.06.2012 рік) = 5320 грн.).
Під час здійснення розрахунку судом було застосовано величину 1% від суми орендної плати за кожен день прострочення, так як, одна ставка НБУ на час сплати становила 7,75 %, а п.5 договору зазначено, що вина сторона сплачує пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на день сплати за кожен день прострочки, але не більше ніж 1% відсоток від суми орендної плати, тобто вданому випадку 1% від суми оренди є меншим ніж подвійна ставка НБУ.
Твердження представника відповідача, що піню необхідно стягувати з розрахунку за рік, а не за кожен день прострочення, суд до уваги взяти не може, оскільки це спростовується умовами договору та ч.3 ст. 549 ЦК України, відповідно до якої пеня є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.
Статтею 623 ЦК України передбачено, що боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.
Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.
Заперечення представника відповідач, щодо необхідності виключення із суми заборгованості 15% податку на доходи фізичних осіб, є безпідставним, оскільки умовами договором передбачено, що сума орендної плати на рік становить 3500 грн. та не передбачено вираховування з нею суми податку, крім того, податок нараховується на суму орендної плати, а не з орендної плати.
Відповідно до ст. 88 ЦПК України, також підлягають задоволенню вимоги позивача, щодо відшкодування судових витрати у розмірі 1156 грн., що підтверджуються квитанціями.
Керуючись ст.ст. 11, 60, 179, 213, 215, 224, 226 ЦПК України, ст. ст. 526, 553, 554, 555, 559, 623, 1048- 1052, 1054 ЦК України, суд -
В И Р І Ш И В:
заяву задоволено повністю
Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.
Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Гопри Сервіс-Груп ЛТД» на користь ОСОБА_1 заборгованість за договором оренди земельної ділянки в розмірі 3500 грн., пені за прострочення термінів сплати орендної плати в розмірі 5320 грн., а також сплачені судові витрати у розмірі 1156 грн., а всього 9976 (дев'ять тисяч дев'ятсот сімдесят шість) гривень.
рішення може бути оскаржено в апеляційний суд Херсонської області через Голопристанський шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.
Суддя:
Ю. В. Францішко