Цюрупинський районний суд Херсонської області
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 травня 2012 року
Справа № 2121/820/2012
( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Херсонської області (rs26810614) ) ( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs29685991) )
Цюрупинський районний суд Херсонської області
в складі: судді Яценко О.М.,
при секретарі Брустман О.М.
за участю
позивача ОСОБА_1
представника відповідача 1 Васильєвої А.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Цюрупинську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної податкової інспекції у Цюрупинському районі Херсонської області Державної податкової служби, ОСОБА_3 про визнання права власності на майно та виключення його з акту опису та арешту, -
ВСТАНОВИВ:
Позивач звернулася до суду із зазначеним позовом, в якому просить виключити з акту опису майна та звільнити з-під арешту 1/2 частину квартири за адресою: АДРЕСА_1, право власності на яку визнано за позивачем відповідно рішення Цюрупинського районного суду Херсонської області від 24.03.2009 року.
Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила суд їх задовольнити, пояснила суду, що 08 жовтня 1992 року вона уклала шлюб з ОСОБА_3. Після реєстрації шлюбу вона з ОСОБА_3, за спільні кошти придбали АДРЕСА_1. Від шлюбу у них народилось двоє дітей: дочка ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 та син ОСОБА_5,ІНФОРМАЦІЯ_2. 25.11.2008 року вона розірвала шлюб з ОСОБА_3 та 24 березня 2009 року згідно рішення Цюрупинського районного суду вони розділили вищевказану квартиру. Вона отримала у власність 1\2 частини квартири, а ОСОБА_3, у власність залишилась решта, тобто 1\2 частини квартири за адресою: АДРЕСА_1. Так через грошову скруту, пов'язану з відсутністю доходів та хворобою дітей вона вказану частку квартири вчасно не оформила. Коли вона все ж таки оформила належним чином всі документи та звернулась до Цюрупинського БТІ, дізналася, що на вказану квартиру слідчим накладено арешт. Через те, що квітні 2011 року ОСОБА_3 скоїв злочин, передбачений ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України, за що Цюрупинський районний суд Херсонської області 22 квітня 2011 року вибрав відносно нього міру запобіжного заходу - арешт. На виконання вироку суду в частині конфіскації майна слідча СВ Цюрупинського РВ Хомячук О.І. 19 травня 2011 року описала двокімнатну квартиру АДРЕСА_1 вартістю 99 000 грн. та наклала на неї арешт. Вважає, що арешт її частки квартири позбавляє її можливості вільно розпоряджатися нею, що порушує її право власності
Представник відповідача Державної податкової інспекції у Цюрупинському районі Херсонської області Державної податкової служби в судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала, вважає, що в задоволенні позову необхідно відмовити в частині визнання права власності позивача на вказану частину квартири через те, що є рішення суду, що набрало законної сили з приводу спору про той самий предмет і з тих самих підстав.
Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, знаходиться під вартою, був повідомлений належним чином, що підтверджується розписками про отримання судових повісток.
Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, на підставі фактів встановлених в судовому засіданні.
Судом встановлено, що відповідно рішення Цюрупинського районного суду Херсонської області від 24.03.2009 року за позивачем ОСОБА_1 визнано право власності на 1/2 частину квартири за адресою: АДРЕСА_1. 08.10.1992 року позивач уклала шлюб з відповідачем ОСОБА_3 Під час шлюбу за спільні кошти вони придбали АДРЕСА_1. 25.11. 2008 року вона розірвала з ОСОБА_3 шлюб і 24 березня 2009 року згідно рішенню Цюрупинського районного суду. Сторони розділили вищевказану квартиру і позивач отримала у власність 1\2 частини квартири, а ОСОБА_3, у власність залишилась решта, тобто 1\2 частини квартири за адресою: АДРЕСА_1. В квітні 2011 року ОСОБА_7,, скоїв злочин, передбачений ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України, за що Цюрупинський районний суд Херсонської області 22 квітня 2011 року вибрав відносно нього міру запобіжного заходу - арешт. На виконання вироку суду в частині конфіскації майна слідча СВ Цюрупинського РВ Хомячук О.І. 19 травня 2011 року описала двокімнатну квартиру АДРЕСА_1 вартістю 99 000 грн. та наклала на неї арешт.
Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
Згідно до положень ч. 4 ст. 41 Конституції України, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.
Частина 1 статті 321 ЦК України наголошує на тому, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.
Ст. 41 Конституції України та ст. 1 Першого протоколу до «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», до якої Україна приєдналася 17 липня 1997 р. відповідно до ЗУ «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод»від 17.07.1997 р. (475/97-ВР) , закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися та розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд вчиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.
Згідно ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.
Відповідно до ч.1 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.
Згідно ч.1 ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.
Відповідно до положень ч. 2 ст. 114 ЦПК України, позов про зняття арешту з майна пред'являється за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.
З огляду на викладене, суд вважає за необхідне, позов ОСОБА_1 до Державної податкової інспекції у Цюрупинському районі Херсонської області Державної податкової служби, ОСОБА_3 про визнання права власності на майно та виключення його з акту опису та арешту задовольнити частково.
Судові витрати підлягають стягнення з позивача.
На підставі викладеного, керуючись ст. 41 Конституції України, ст.ст. 321, 392 ЦК України, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження», ст.ст. 10, 11, 58, 60, 64, 114, 169, 209, 212- 215, 218, 224- 226 ЦПК України суд -
ВИРІШИВ:
Позовні вимоги ОСОБА_1 до Державної податкової інспекції у Цюрупинському районі Херсонської області Державної податкової служби, ОСОБА_3 про визнання права власності на майно та виключення його з акту опису та арешту - задовольнити частково.
Відмінити арешт на 1/2 частину квартири за адресою: АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_1 на підставі рішення Цюрупинського районного суду від 24 березня 2009 року накладений постановою старшого слідчого СВ Цюрупинського РВ УМВС України в Херсонській області Хомячук О.І. від 19 травня 2011 року.
Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 214,60 грн.
На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Херсонської області через Цюрупинський районний суд Херсонської області, а відповідачем ОСОБА_3 з моменту отримання.
Суддя:
Яценко О.М.