Дарницький районний суд м.Києва
Р І Ш Е Н Н Я
Іменем України
"23" травня 2012 р.
Справа № 2-1000/12
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs30810462) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду м. Києва (rs28596675) )
Дарницький районний суд м.Києва в складі судді Вовка Є.І., при секретарі Пінчук А.С., в приміщенні Дарницького районного суду м.Києва, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 про захист прав споживачів,
ВСТАНОВИВ:
Позивач звернулася до Дарницького районного суду м. Києва з позовом (з уточненнями а.с.30), в якому просила: стягнути на користь ОСОБА_1 з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, сплачені грошові кошти в сумі 41500 грн.; стягнути на користь ОСОБА_1 з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, неустойку за прострочення виконання зобов"язань в сумі 28337 грн. 82 коп. та моральну шкоду в сумі 5000 грн.
В обґрунтування позовних вимог, позивач вказав, що 14.04.2010 року між позивачем та відповідачем був укладений договір на виготовлення кухонних меблів на суму 45780 грн., зобов'язання за яким позивач виконав належним чином - сплатив відповідачу передоплату в сумі 41500 грн., а відповідач, свої зобов'язання за вказаними договором не виконав належним чином, всупереч його умовам, а саме: як до, так і після 21.06.2010 року - закінчення терміну виконання відповідачем своїх зобов"язань за вказаним договором, не виготовив та не доставив позивачу кухонні меблі, а також не сплатив позивачу неустойку за прострочення виконання вказаних зобов"язань за вказаним договором в розмірі 0,10% від вартості товару за кожен день прострочення, яка станом на 01.03.2012 року складає суму 28337 грн. 82 коп. Вказаними протиправними діями позивачу було заподіяно моральну шкоду у сумі 5000 грн., яку відповідач зазнав внаслідок обмеження себе у використанні вказаної продукції за призначенням.
У судовому засіданні позивач просив позов задовольнити. Позовні вимоги підтримав.
Проаналізувавши наведені дані, всі інші матеріали справи, в тому числі, копії: договору на виготовлення кухонних меблів на суму 45780 грн. між позивачем та відповідачем з додатками (а.с.5-8), суд встановив наступні факти:
- 14.04.2010 року між позивачем та відповідачем був укладений договір на виготовлення кухонних меблів на суму 45780 грн., зобов'язання за яким позивач виконав належним чином - сплатив відповідачу передоплату в сумі 41500 грн., а відповідач, свої зобов'язання за вказаними договором не виконав належним чином, всупереч його умовам, а саме: як до, так і після 21.06.2010 року - закінчення терміну виконання відповідачем своїх зобов"язань за вказаним договором, не виготовив та не доставив позивачу кухонні меблі, а також не сплатив позивачу неустойку за прострочення виконання вказаних зобов"язань за вказаним договором в розмірі 0,10% від вартості товару за кожен день прострочення, яка станом на 01.03.2012 року складає суму 28337 грн. 82 коп.
Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов»язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу, відповідно до якої, цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.
Відповідно до положень ст. 526, п.1 ст. 530 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, в тому числі, у встановлений в ньому строк.
Відповідно до положень ст.ст. 549, 550 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов"язання, при цьому, право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов"язання.
Враховуючи викладене, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню, а саме належить: стягнути на користь ОСОБА_1 з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, сплачені грошові кошти в сумі 41500 грн.; стягнути на користь ОСОБА_1 з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, неустойку за прострочення виконання зобов"язань в сумі 28337 грн. 82 коп.
Відповідно до положень ст. 60 ЦПК України: кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу; докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть
участь у справі; доказуванню підлягають обставини, які мають значення для
ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які
беруть участь у справі, виникає спір; доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.
Відповідно до положень ст. 61 ЦПК України: обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню; обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування.
Враховуючи викладене, суд вважає, що у задоволенні решти позовних вимог, а саме щодо стягнення моральної шкоди належить відмовити, оскільки доказів її заподіяння позивачем до суду не надано.
Відповідно до ст. 88 ЦПК України: судові витрати у виді витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 120 грн. стягнути на користь ОСОБА_1 з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1; судові витрати у виді судового збору в сумі 698 грн. 38 коп. стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, в доход держави.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 208, 209, 214, 215 ЦПК України, суд -
ВИРІШИВ:
Задовольнити позов частково.
Стягнути на користь ОСОБА_1 з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, сплачені грошові кошти в сумі 41500 грн.
Стягнути на користь ОСОБА_1 з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, неустойку за прострочення виконання зобов"язань в сумі 28337 грн. 82 коп.
Судові витрати у виді витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 120 грн. стягнути на користь ОСОБА_1 з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.
У задоволенні решти позовних вимог відмовити.
Судові витрати у виді судового збору в сумі 698 грн. 38 коп. стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, в доход держави.
Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.
Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом 10 днів з дня його проголошення.
СУДДЯ: