Луцький міськрайонний суд Волинської області
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
11 травня 2012 року Справа 2-6228/11 Номер провадження 2/0308/1119/2012
Луцький міськрайонний суд Волинської області В складі:головуючогосудді Івасюті Л.В. при секретарі Зінчук А.О. з участю відповідача його представника ОСОБА_2 ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2, закритого акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія «АСКА»про відшкодування шкоди, завданої пошкодженням майна, -
ВСТАНОВИВ:
Позивач ОСОБА_4 14.09.2011р. звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 про відшкодування шкоди, завданої пошкодженням майна.
Свій позов мотивує тим, що 12 червня 2011 року ОСОБА_2, керуючи автомобілем марки «Дачія Логан», д.н.з. ОСОБА_1, рухаючись заднім ходом по вул.Г.Артемовського в м. Луцьку, не переконавшись, що це буде безпечно, в результаті чого скоїв зіткнення з автомобілем марки «Шевроле Каптіва», д.н.з. НОМЕР_3 під його керуванням, чим порушив вимоги п. 10.9 Правил дорожнього руху України (1306-2001-п) . Внаслідок зіткнення автомобілі отримали механічні пошкодження.
Постановою Луцького міськрайонного суду відповідача, ОСОБА_2, було визнано винним у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди (надалі -ДТП) та на нього накладено адміністративне стягнення за ст. 124 КУпАП в сумі 350 грн.
Внаслідок ДТП його автомобіль отримав механічні ушкодження. Згідно висновку №309 експертного автотоварознавчого дослідження автомобіля «Шевроле Каптіва», д.н.з. НОМЕР_3, проведеного 15 червня 2011 року спеціалістом автотоварознавцем ОСОБА_5 вартість відновлювального ремонту складає 20533,50 грн.
Відповідно до даного висновку, сума вартості відновлювального ремонту з урахуванням значення коефіцієнту фізичного зносу складових колісних транспортних засобів становить 15484,60 грн. Страховою компанією були виділені кошти на ремонт автомобіля, однак без ПДВ, і тому остаточна сума, яка йому була виплачена становить 12893,83 грн. Згідно даної експертизи втрата товарної вартості автомобіля складає 5048,90грн, що не відшкодовується страховою компанією, так як не входить до ремонтних робіт.
Крім того, йому була спричинена моральна шкода, так як він не міг користуватись своїм транспортним засобом, був вимушений нести не передбачені витрати, пов'язані з пересуванням, що також забирало в нього вільний час і створювало незручності. Він постійно відчуває хвилювання через пошкодження автомобіля. Моральну шкоду оцінює в сумі 5000 (п'ять тисяч) грн. В зв'язку з тим, що відповідач в добровільному порядку шкоду не відшкодував, він був вимушений звернутись за правовою допомогою і витрати пов'язані з оплатою правової допомоги адвоката становлять 1000(одну тисячу) грн.
Посилаючись на наведене, позивач просив суд стягнути з відповідача ОСОБА_2 на його користь на відшкодування матеріальної шкоди (суми втрати товарної вартості) 5048,90 грн.; на відшкодування моральної шкоди 5000 (п'ять тисяч) грн.; на відшкодування витрат, пов'язаних з наданням правової допомоги адвоката в сумі 1000 (одну тисячу) грн..
Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27 лютого 2012 року в якості співвідповідача залучено по справі публічне акціонерне товариство «Українська страхова компанія «АСКА».
Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 11 травня 2012 року позовні вимоги ОСОБА_4 до ОСОБА_2, закритого акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія «АСКА» про стягнення витрат на правову допомогу за заявою позивача залишено без розгляду.
В судове засідання позивач не з'явився, подав на адресу суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій зазначив, що позов підтримує з наведених у позовній заяві мотивів, уточнив позовні вимоги та просив стягнути з ОСОБА_2 в його користь 5048,90 грн. (п'ять тисяч сорок вісім гривень дев'яносто копійок) матеріальної шкоди та 2000 грн. (дві тисячі гривень) моральної шкоди із публічного акціонерного товариства «Українська страхова компанія «АСКА», яку було залучено як співвідповідача .
Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позову не визнав та пояснив, що позивач просить стягнути 5048,90 грн. (п'ять тисяч сорок вісім гривень дев'яносто копійок) матеріальної шкоди, що становить втрати товарної вартості автомобіля, яка визначена висновком експерта № 309 експертного товарознавчого дослідження автомобіля «Шевроле Каптіва», реєстраційний номер НОМЕР_3 від 15.07.2011р. Згідно цивільного законодавства України втрата товарної вартості автомобіля не відноситься до матеріальних збитків, а тому в задоволенні позову просить відмовити.
Представник відповідача публічного акціонерного товариства «Українська страхова компанія «АСКА» в судове засідання не з'явився, однак суд вважає за можливе розглядати справу за його відсутності.
Заслухавши пояснення відповідача, дослідивши письмові докази по справі в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.
З матеріалів справи вбачається, що відповідач ОСОБА_2 є власником автомобіля марки «Дачія Логан», д.н.з. ОСОБА_1.
Згідно ч.ч. 1, 2, 5 ст. 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку. Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.
В судовому засіданні встановлено, що постановою Луцького міськрайонного суду Волинської області 20 червня 2011 року ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП та застосовано до нього адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 350 грн. (триста п'ятдесят гривень). (а.с.6).
У відповідності до висновку № 309 експертного товарознавчого дослідження від 15.07.2011р. автомобіля «Шевроле Каптіва», реєстраційний номер НОМЕР_3 (а.с.7-11) спричинена позивачу внаслідок ДТП матеріальна шкода складає 20533,50 грн., у тому числі втрата товарної вартості 5048,90 грн.
Згідно договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, укладеного між ОСОБА_2 та публічним акціонерним товариством «Українська страхова компанія «АСКА»від 28.07.2010р. страховим випадком є подія, внаслідок якої заподіяна шкода третім особам під час ДТП, яка сталася за участю забезпеченого транспортного засобу і внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована за договором. Ліміт відповідальності за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю (на одного потерпілого) - п'ятдесят одна тисяча гривень, ліміт відповідальності за шкоду, заподіяну майну (на одного потерпілого) -двадцять п'ять тисяч п'ятсот гривень, франшиза -п'ятсот десять гривень.
За змістом п.32.7 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (1961-15) страховик не відшкодовує шкоду, пов'язану із втратою товарного вигляду.
Відповідно до Методики товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів, затвердженої наказом Міністерства юстиції України та Фонду державного майна України від 24.11.2003р. № 142/5/2092, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.11.2003р. за № 1074/8395 (z1074-03) , величина втрати товарної вартості нараховується у разі потреби проведення ремонтних робіт з відновлення пошкоджених складових частин усіх типів ДТЗ, величина втрати ВТВ характеризує фізичний знос, який виникає у разі пошкодження ДТЗ і відповідного ремонту унаслідок передчасного погіршення товарного (зовнішнього ) вигляду, а також внаслідок зниження міцності чи довговічності окремих елементів складових частин, захисних властивостей покриттів або застосування для ремонту запасних частин, які перебували у вжитку або в ремонті.
З наведеного вбачається, що шкода, пов'язана із втратою товарного вигляду, в грошовому еквіваленті становить величину втрати товарної вартості.
Таким чином, сума втрати товарної вартості входить складу спричиненої матеріальної шкоди та підлягає повному відшкодуванню згідно ст.ст. 1166, 1187, 1192 ЦК України.
Відповідно до ст. 979 ЦК України за договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.
За змістом статті 1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатньої страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).
З матеріалів справи вбачається, що страховою компанією позивачу відшкодовано 12893,83грн. на ремонт автомобіля, 5048,90 грн. суми втрати товарної вартості автомобіля не відшкодовано.
Матеріальний збиток, що становить 5048,90 грн., як втрата товарної вартості автомобіля позивача підлягає стягненню з відповідача ОСОБА_2
Відповідно до ст.22.3 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» потерпілому відшкодовується також моральна шкода, передбачена пунктами 1, 2 частини другої статті 23 Цивільного кодексу України . Така шкода відшкодовується у встановленому судом розмірі відповідно до вимог статті 23 Цивільного кодексу України. При цьому страховик відшкодовує не більше ніж 5 відсотків ліміту, визначеного у пункті 9.3 статті 9 цього Закону. Різницю між сумою відшкодування, визначеною судом, та сумою, яка має бути відшкодована страховиком, сплачує особа, яку визнано винною у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди. Якщо судом встановлено відшкодувати потерпілому моральну шкоду, передбачену пунктами 3, 4 частини другої статті 23 Цивільного кодексу України, таке відшкодування у розмірі, визначеному судом, здійснює особа, яку визнано винною у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди.
Згідно ч. 2, п.1 ст. 1167 ЦК України моральна шкода відшкодовується незалежно від вини органу, державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, фізичної або юридичної особи, яка її завдала: якщо шкоди завдано каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки;
Відповідно до ч.3 ст. 23 ЦК України моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.
В судовому засіданні встановлено, що позивачу внаслідок дорожньо-транспортної пригоди завдано моральної шкоди, яка полягає в тому, що останній не міг користуватись своїм транспортним засобом, був вимушений нести не передбачені витрати, пов'язані з пересуванням, що створювало для нього незручності, він переніс душевні страждання в зв'язку з пошкодженням майна.
За таких обставин, заподіяну позивачу ОСОБА_4 моральну шкоду відповідно до ліміту відповідальності, який становить 2000грн., слід стягнути з відповідача - закритого акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія «АСКА» згідно Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (1961-15) .
Керуючись ст.ст. 8, 10, 60, 88, 212- 215 ЦПК України, ст.ст. 22, 23, 1187 ч.2, 979, 1166, 1167, 1194 ЦК України, Законом України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (1961-15) , суд -
ВИРІШИВ:
Позов задовольнити.
Стягнути з ОСОБА_2 в користь ОСОБА_4 5048,90 грн. (п'ять тисяч сорок вісім гривень дев'яносто копійок) матеріальної шкоди та 170,48 грн. (сто сімдесят гривень 48 копійок) судових витрат по справі.
Стягнути з закритого акціонерного товариства «Українська акціонерна страхова компанія «АСКА»в користь ОСОБА_4 2000 грн. (дві тисячі гривень) моральної шкоди та 8,50 грн. (вісім гривень 50 копійок) судових витрат.
рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Луцький міськрайонний суд Волинської області шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.
Суддя Луцького міськрайонного суду Л.В.Івасюта