Тисменицький районний суд Івано-Франківської област
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
08 лютого 2012 року м. Івано-Франківськ
Справа № 2-1038/11
Провадження № 2/0915/161/12
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs26092991) ) ( Додатково див. рішення апеляційного суду Івано-Франківської області (rs22252500) )
Тисменицький районний суд Івано-Франківської області
в складі: головуючого –судді Гургули В.Б.
секретаря Мотики О.М.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Угринівської сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: футбольний клуб "Сокіл"про витребування майна з чужого незаконного володіння,-
в с т а н о в и в :
Позивач ОСОБА_1, 04.08.2011 року звернувся в суд з позовом до відповідача Угринівської сільської ради, третя особа, яка не заєвляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: футбольний клуб "Сокіл"про витребування майна з чужого незаконного володіння.
Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував тим, що він 18.03.2010 року передав на відповідальне тимчасове зберігання футбольному клубу "Сокіл"села Угринів 600 кв.м. букового паркету, що підтверджується договором зберігання матеріальних цінностей від 18.03.2010 року та актом передачі матеріальних цінностей від 18.02.2010 р.. Вказаний паркет він придбав 14.08.2008 року на ВАТ "Будзалізобетон"згідно накладної № 162 в кількості 612 кв.м. по ціні 32.09 грн. за м. кв., загальною вартістю 19639,08 грн. (без ПДВ), яку оплачено в касу підприємства по прибутковому касовому ордеру №231 в сумі: 23567, 00 грн. (з врахуванням ПДВ). Паркет зберігається в приміщеннях роздягальні ФК "Сокіл", яка прийнята на баланс Угринівської сільської ради, згідно рішення cecii цієї ж ради. Вказані приміщення, де зберігається належний йому паркет не мають вільного доступу, є закриті та опечатані представниками ciльської ради, зі сторони яких йому було відмовлено у видачі його майна. Його неодноразові звернення до сільської ради з проханням дозволити вивезти належне йому майно були залишені поза увагою. Тому він був змушений за вирішенням питання витребування належного йому майна, звернутись до суду.
Позивач у судовому засіданні позов підтримав і просив його задовольнити.
Представник відповідача позов не визнав, просив у його задоволенні відмовити, в судове засідання 08. 02.2012 року повторно без поважних причин не з’явився та не повідомив суд про причини такої неявки, хоча про дату, час та місце судового розгляду належним чином повідомлявся, у звізку з чим суд вирішив закінчити розгляд справи у його відсутності.
Представник третьої особи футбольного клубу "Сокіл", яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача в судовому засіданні пояснив, що дійсно згідно договору "на зберігання матеріальних цінностей"від 18 березня 2010 року позивач ОСОБА_1 передав футбольному клубу "Сокіл"матеріальні цінності а саме: паркет буковий в кількості 600 кв.м. вартістю 32,09 грн за 1 кв.м. На даний час паркет зберігається в приміщеннях роздягальні ФК "Сокіл", які прийняті на баланс Угринівської сільської ради, згідно рішення ceciї цієї ж ради.
Заслухавши пояснення представника позивача, врахувавши думку представника відповідача, представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.
Судом встановлено, що позивач 18.03.2010 року передав на відповідальне тимчасове зберігання футбольному клубу "Сокіл"села Угринів 600 кв.м. букового паркету, що підтверджується договором від 18.03.2010 року та актом передачі матеріальних цінностей від 18.03.2010р. Вказаний паркет позивач придбав 14.08.2008 року на ВАТ "Будзалізобетон"згідно накладної № 162 в кількості 612 кв.м. по ціні 32.09 грн. за м.кв. оплативши до каси підприємства по прибутковому касовому ордеру №231, суму 23567, 00 грн. (з врахуванням ПДВ). На даний час паркет зберігається в приміщеннях роздягальні ФК "Сокіл", яка прийнята на баланс Угринівської сільської ради, згідно рішення ceciї цієї ж ради. Вказані приміщення роздягальні, де зберігається належний позивачу паркет, є закриті та опечатані представниками Угринівської ciльської ради. На неоднаразові звернення позивача до Угринівської сільської ради позитивної відповіді щодо повернення належного йому майна (паркету 600 м.кв.) позивач з боку відповідача не отримав. Таким чином, в добровільні видачі паркету йому відмовлено.
Відповідно ч. 1 ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.
Як передбачено ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.
Згідно ч.1 ст. 319 ЦК України, - власник володіє, користується i розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Частина 1 статті 321 ЦК України вказує на те, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Відповідно до ст. 387 ЦК України, - власник має право витребувати майно в особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.
Проаналізувавши встановлені фактичні обставини по справі, оцінивши надані сторонами в силу ст. 60 ЦПК України докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що відповідач незаконно перешкоджає позивачу за своєю волею, без обмежень володіти та користуватися, а також обмежує розпорядження, належною йому 600 кв.м. букового паркету.
З цих підстав позовні вимоги позивача про витребування 600 кв.м. букового паркету, який належить на праві власності позивачу з чужого незаконного володіння підлягають задоволенню як такі, що підтвердженні матеріалами справи, грунтуються на нормах чинного законодавства та не спростовані належними та допустимими доказами відповідачем.
Відповідно до ст. 88 ЦПК Україні стороні на користь якої ухвалено рішення відшкодовуються понесенні судові витрати, які підтвердженні документально.
З відповідача слід стягнути у користь позивача понесені ним судові витрати, а саме 232 грн. судового збору (державного мита), 120 грн. за інформаційно-технічного забезпечення розгляду справи та 200 грн. витрат на правову допомогу.
На підставі наведеного, відповідно до ст.ст.83, 115, 116, 237-1КЗпП України, керуючись ст.ст. 88, 213- 215 ЦПК України, суд –
в и р і ш и в :
Позов задовольнити.
Витребувати із незаконного володіння Угринівської сільської ради паркет буковий в кількості 600 кв.м. загальною вартістю: 23104 (двадцять три тисячі сто чотири), 90 грн. та передати у володіння ОСОБА_1.
Стягнути з Угринівської сільської ради на користь ОСОБА_1 552 (п’ятсот п’ятдесят дві) грн. судових витрат.
рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.
Апеляційна скарга на рішення суду до Апеляційного суду Івано-Франківської області подається протягом десяти днів з дня його проголошення через Тисменицький районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.
Головуючий
В.Б. Гургула