• Відображення даних з продажу в декларації залежно від дати проставлення штампа митницею



Підприємство реалізує продукцію власного виробництва за межі митної території України. Вантажну митну декларацію оформлено в одному звітному періоді, вантаж відправлено з митного складу в тому ж звітному періоді, а на штампі митного органу зазначено дату періоду, наступного за звітним. У якому періоді в податковому обліку (декларації, книзі продажу) зазначені операції потрібно відобразити як експорт?

Згідно з пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) операції з продажу товарів, вивезених (експортованих) платником ПДВ за межі митної території України, оподатковуються за нульовою ставкою. Проте такі товари можуть вважатися вивезеними (експортованими) платником податку лише в тому випадку, якщо їх вивезення засвідчене належно оформленою вантажною митною декларацією.
У разі якщо вантажну митну декларацію оформлено в одному звітному періоді, а на штампі митного органу зазначено дату, що підтверджує факт вивезення товарів у іншому періоді, наступному за звітним, то така операція з вивезення (експорту) товарів повинна відображатися в книзі продажу товарів та декларації з ПДВ того звітного періоду, що співпадає з періодом, зазначеним митним органом.
Крім того, для відшкодування бюджетної заборгованості з ПДВ платник податку, який здійснив операцію з вивезення товарів за межі митної території України, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2002 р. № 243 подає разом з іншими передбаченими законодавством документами оригінал п’ятого основного аркуша вантажної митної декларації, в якій повинен бути напис, вчинений митним органом, про дату та обсяги фактично вивезених товарів. Платник податку подає заяву, після реєстрації якої митний орган зобов’язаний у п’ятиденний строк вчинити відповідний напис.
Оскільки подання декларації з ПДВ за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю, здійснюється протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, а напис на вантажній митній декларації митний орган вчиняє протягом п’яти днів, то навіть за умови вивезення (експорту) товарів у останній день звітного (податкового) місяця платник податку має час (20 днів) для отримання від митниці належно оформленого п’ятого екземпляра вантажної митної декларації.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року