• Продаж товару за ціною нижчою ціни придбання



Приватне підприємство реалізувало товар (вугілля) за ціною нижчою ціни придбання. За якою ціною обчислюються податкові зобов’язання щодо ПДВ у цьому випадку?
(МПП «Стебо», м. Горлівка, Донецька обл.)

Згідно зі ст. 9 Закону № 168/97-ВР особа, зареєстрована як платник ПДВ, має право віднести суми ПДВ за придбаними товарами (роботами, послугами) до податкового кредиту відповідно до умов, передбачених п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР. При подальшому продажу зазначених товарів (робіт, послуг) платник податку визначає суму податкових зобов’язань відповідно до п. 7.3 ст. 7 Закону № 168/97-ВР. Розмір податкових зобов’язань за оподатковуваними операціями дорівнює сумі ПДВ, яка становить 20 відсотків бази оподаткування, визначеної ст. 4 Закону № 168/97-ВР.
Пунктом 4.1 ст. 4 Закону № 168/97-ВР визначено, що при здійсненні операцій з продажу товарів (робіт, послуг) база оподаткування визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються в ціну товарів (робіт, послуг) згідно із законами України з питань оподаткування.
До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних i нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв’язку з компенсацією вартості товарів (робіт, послуг), проданих (виконаних, наданих) таким платником податку.
Відповідно до п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР у разі продажу товарів (робіт, послуг) без оплати або з частковою оплатою їх вартості коштами у межах бартерних (товарообмінних) операцій, здійснення операцій з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг), натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах з платником податку, передачі товарів (робіт, послуг) у межах балансу платника податку для невиробничого використання, витрати на яке не відносяться до складу валових витрат виробництва (обігу) i не підлягають амортизації, а також пов’язаній з продавцем особі чи суб’єкту підприємницької діяльності, який не зареєстрований як платник податку, база оподаткування визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року