• Передача житлового будинку на баланс неплатника ПДВ



Відкрите акціонерне товариство згідно з рішенням виконавчого комітету сільської ради передало безоплатно з балансу на баланс підприємства, яке не є платником ПДВ, житловий будинок. Чи звільняється від обкладання ПДВ зазначена операція?

Відповідно до пп. 3.2.9 п. 3.2 ст. 3 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) не є об’єктом оподаткування операції з безоплатної передачі у державну чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об’єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку i передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції здійснюються за рішеннями Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятими у межах їх повноважень.
Це положення поширюється на операції з безоплатної передачі об’єктів з балансу платника податку, який перебуває в державній або комунальній власності, на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває відповідно в державній або комунальній власності, що здійснюється за рішенням органу державної влади або органу місцевого самоврядування, до сфери управління яких належать такий платник податку i така юридична особа.
Оскільки підприємство, що приймає на свій баланс житловий будинок, не є платником ПДВ, то вищезазначений пільговий режим оподаткування в даному випадку не може бути застосований.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року