• Продаж інкубаційних яєць



Чи поширюються норми п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР на операції з продажу сільськогосподарським підприємством інкубаційних яєць?

Відповідно до п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР для сільськогосподарських товаровиробників незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, у яких сума, одержана від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, а для новостворених підприємств — поточний звітний період, становить не менше 50 відсотків загальної суми валового доходу підприємства, встановлено спеціальний режим оподаткування, згідно з яким за операціями з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з продажу переробним підприємствам молока та м’яса в живій вазі, суми ПДВ, належні до сплати чи відшкодування, на розрахунки з бюджетом не відносяться. Зазначені кошти залишаються в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників i використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення. У разі нецільового використання акумульованих коштів вони стягуються до Державного бюджету України в безспірному порядку.
Виробництво яєць віднесено до підкласу 01.24.0 класу 01.24 «Розведення птиці» групи 01.2 «Тваринництво» розділу 01 «Сільське господарство, мисливство та пов’язані з ним послуги» Державного класифікатора України ДК 009 — 96 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД).
Якщо особи, у яких режим оподаткування ПДВ використовується відповідно до п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, здійснюють операції з продажу яєць власного виробництва, то такі операції відображаються у спеціальній декларації з ПДВ.
Відсутність належних обсягів з продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва не дозволяє сільськогосподарському товаровиробнику застосовувати спеціальний режим оподаткування ПДВ, складати i подавати до податкового органу спеціальну декларацію з ПДВ та використовувати на власні виробничі потреби суми ПДВ. У такому випадку ПДВ вноситься до Державного бюджету України у загальновстановленому порядку.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року