• Розрахунки за товари провадяться векселями



Який порядок обкладання ПДВ операцій з продажу товарів, розрахунки за які провадяться векселями?

Обкладання ПДВ операцій з продажу товарів (робіт, послуг), розрахунки за які провадяться шляхом передачі векселів, регулюється п. 4.8 ст. 4 Закону № 168/97-ВР, відповідно до якого у разі, коли платник податку здійснює операції з продажу товарів (робіт, послуг), що є об’єктом оподаткування згідно з п. 3.1 ст. 3 цього Закону, під забезпечення боргових зобов’язань покупця, надане такому платнику податку у формі простого або переказного векселя або інших боргових інструментів (далі — вексель), випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (робіт, послуг) без урахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя, а за процентними векселями — договірна вартість таких товарів (робіт, послуг), збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу такого векселя.
Виходячи з вищевикладеного, під час здійснення операцій з продажу товарів (робіт, послуг), розрахунки за які провадяться векселями, випущеними таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (робіт, послуг), а не номінальна вартість векселя.
Слід зазначити, що згідно з нормами чинного законодавства векселі можуть передаватися виключно в обмін за раніше отримані товари (роботи, послуги) або цінні папери, а також при продажу за кошти.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року