• Спільна діяльність підприємств громадських організацій інвалідів



Чи можливо поширення пільги з оподаткування, передбаченої для підприємств громадських організацій інвалідів, на операції з продажу продукції, виготовленої в межах договору про спільну діяльність без створення юридичної особи?

Згідно з пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону № 168/97-ВР звільняються від оподаткування операції з продажу товарів (робіт, послуг) (за винятком підакцизних товарів, грального бізнесу та покупних товарів), що здійснюються підприємствами громадських організацій інвалідів. При цьому повинні виконуватися такі умови:
операції з продажу товарів (робіт, послуг) повинні здійснюватися підприємством громадських організацій інвалідів;
майно такого підприємства повинно бути власністю громадських організацій інвалідів;
інваліди, які працюють на підприємстві, повинні мати там основне місце роботи i їх кількість повинна становити протягом звітного періоду не менше 50% загальної чисельності працюючих;
розмір фонду оплати праці таких інвалідів не повинен бути меншим 25% суми загальних витрат на оплату праці, що відносяться до складу валових витрат.
При цьому право на застосування пільги надається у разі наявності у підприємства дозволу від Міжвідомчої Комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів.
У разі укладання між двома чи більше підприємствами договору про спільну діяльність без створення юридичної особи вищеперелічені умови в частині діяльності підприємств, що здійснюється в межах договору, не можуть бути дотримані. У зв’язку з цим операції підприємств громадських організацій інвалідів, що здійснюються в межах договору про спільну діяльність без створення юридичної особи, не можуть звільнятися від обкладання ПДВ.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року