Ленінський районний суд м. Донецька
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А І Н И
18.01.2012
2/532/83/2012
Справа № 2-2082/11
( Додатково див. ухвалу Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (rs26425362) ) ( Додатково див. ухвалу апеляційного суду Донецької області (rs23964204) )
Ленінський районний суд м. Донецька у складі:
головуючий суддя Пронін С.Г.
при секретарі Коваленко А.Ю.
за участю представника ОСОБА_1
прокурора Дмитрук О.С.
розглянувши в судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Держави Україна в особі Державної Казначейської служби Україна, треті особи: Червоногвардійський відділ державної виконавчої служби Макіївського міського управління юстиції Головного управління юстиції Донецької області, ОСОБА_3 про відшкодування шкоди особі яка потерпіла від злочину, -
ВСТАНОВИВ:
Позивач звернувся до суду з позовною заявою, вказуючи, що вироком Ленінського районного суду м. Донецька від 23 квітня 2007 року з ОСОБА_3, засудженого за ст.ст. 121 ч.2, 185 ч.3, 187 ч.2, 263 ч.2, 309 ч.1, 357 ч.3 КК України, на користь позивача з засудженого стягнуто 1950грн. матеріальної шкоди і 5000грн. моральної шкоди. 20 січня 2009року головним державним виконавцем Червоногвардійського відділу державної виконавчої служби Макіївського міського управління юстиції ОСОБА_4 на підставі виконавчого листа №1-44, виданого Ленінським районним судом м. Донецька 12 вересня 2007року відкрито виконавче провадження про стягнення збитків 6950грн. з ОСОБА_3 який відбуває покарання у м. Макіївка у Західній виправній колонії №97 і дотеперішнього часу жодної копійки за вироком суду не сплатив. Згідно відповіді Червоногвардійського ВДВС Макіївського МУЮ у боржника відсутнє майно та заробітна плата, що свідчить про його неплатоспроможність. У зв'язку з викладеним просив суд визнати ОСОБА_3 особою неплатоспроможною та стягнути з Держави України в особі Державного Казначейства України 1950грн. за майнову шкоду і 5000грн. за моральну шкоду завдані внаслідок злочину.
Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримав надав суду пояснення аналогічні позовній заяві.
Представник відповідача за дорученням ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, суду пояснив, що позивач посилається на ст. 1177 ЦК України, згідно з якою майнова шкода, завдана майну фізичної особи внаслідок злочину, відшкодовується державою, якщо не встановлено особу, яка вчинила злочин, або якщо вона є неплатоспроможною, але частиною другою цієї статті встановлено те, що умови та порядок відшкодування майнової шкоди, завданої майну фізичної особи, яка потерпіла від злочину, встановлюються законом. Згідно ст. 95 Конституції України зазначено, що виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків, згідно п.8 ч.1 ст. 7 Бюджетного кодексу України одним з найважливіших принципів бюджетної системи є принцип цільового використання бюджетних коштів, тобто бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетним призначенням. Законом України "Про Державний бюджет на 2011 рік" (2857-17) видатків на відшкодування шкоди у порядку ст. 1177 ЦК України не передбачено. Просив суд відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.
Прокурор Дмитрук О.С. яка в судовому засіданні представляла інтереси Державного Казначейства Україна погодилася з поясненнями представника ОСОБА_1 Просила суд відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.
Третя особа - представник Червоногвардійського відділу державної виконавчої служби Макіївського міського управління юстиції ГУЮ Донецької області в судове засідання не з’явився суду надав заперечення на позов з якого вбачається, що 20.01.2009року було відкрито виконавче провадження про стягнення з ОСОБА_3 заподіяної шкоди в сумі 6950грн. на користь позивача, але в зв'язку з тим, що засуджений ОСОБА_3 не працює не нього відсутнє майно, утримання по виконавчому документу не проводиться.
Третя особа ОСОБА_3 - про час і місце судового засідання повідомлений у встановленому законом порядку, суду представив заяву, у якій визнав матеріальну шкоду та не визнав вимоги позивача про стягнення моральної шкоди.
При таких обставинах суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності третіх осіб.
Заслухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню за наступних підстав.
Згідно Указу Президента України №1078/2011 від 29.11.2011 (1078/2011) Державне Казначейство України перейменовано в Державну казначейську службу України і є правонаступником Державного Казначейства Україна з усіма його правами та зобов'язаннями.
В судовому засіданні встановлено, що за вироком Ленінського районного суду м. Донецька від 23 квітня 2007 року ОСОБА_3, був засуджений за ст.ст.121 ч.2, 185 ч.3, 187 ч.2, 263 ч.2, 309 ч.1, 357 ч.3 КК України, до 12 років позбавлення волі . З засудженого на користь позивача було стягнуто 1950грн. матеріальної шкоди і 5000грн. моральної шкоди.
20 січня 2009року головним державним виконавцем Червоногвардійського відділу державної виконавчої служби Макіївського міського управління юстиції ОСОБА_4 на підставі виконавчого листа №1-44, виданого Ленінським районним судом м. Донецька 12 вересня 2007 року відкрито виконавче провадження про примусове стягнення збитків в сумі 6950грн. з ОСОБА_3 який відбуває покарання у Західній виправній колонії №97 м. Макіївка.
Згідно відповіді Червоногвардійського ВДВС Макіївського МУЮ у боржника відсутнє майно та заробітна плата і наданий час він не сплачує борги за виконавчим листом оскільки не працевлаштований.
Відповідно до ст. 1207 ЦК України, шкода завдана каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок злочину, відшкодовується потерпілому державою, якщо не встановлено особу, яка вчинила злочин або якщо вона є неплатоспроможною.
Статтею 95 Конституції України визначено, що виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки Держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків, згідно п.8 ст. 7 Бюджетного кодексу України одним з найважливіших принципів бюджетної системи є принцип цільового використання бюджетних коштів, тобто бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетним призначенням.
Частина 2 ст. 1207 ЦК України передбачає, що умови та порядок відшкодування державою шкоди за завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок злочину, встановлюється законом.
Однак, на день розгляду спору судом, умови та порядок відшкодування за вищевказаною статтею не встановлені законом. До того ж, Законом України "Про Державний бюджет на 2011 рік" (2857-17) видатків на відшкодування шкоди у порядку ст. 1207 ЦК України не передбачено.
Враховуючи вище наведені обставини суд вважає за можливо відмовити позивачу в задоволенні його позовних вимог в повному обсязі.
На підставі викладеного та керуючись ст. 1207 ЦК України, ст. 95 Конституції України, п. 8 ст. 7 Бюджетного кодексу України, ст.ст. 10, 11, 60, 88, 212- 215 ЦПК України, суд, -
ВИРІШИВ:
В задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 до Держави Україна в особі Державної Казначейської служби України, треті особи: Червоногвардійський відділ державної виконавчої служби Макіївського міського управління юстиції Головного управління юстиції Донецької області, ОСОБА_3 про відшкодування майнової шкоди особі яка потерпіла від злочину –відмовити.
Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Ленінського районного суду м. Донецька протягом 10 днів з дня його проголошення.
Суддя:
С. Г. Пронін