• Сплата земельного податку інноваційними підприємствами



Чи будуть у 2003 р. інноваційні підприємства частково звільнятися від сплати земельного податку?

Пунктом 24 ст. 12 Закону № 2535-ХІІ встановлено, що інноваційні підприємства сплачують земельний податок з урахуванням особливостей, встановлених Законом України від 04.07.2002 р. № 40-IV «Про інноваційну діяльність» (далі — Закон № 40-IV).
Відповідно до ст. 1 Закону № 40-IV інноваційне підприємство (інноваційний центр, технопарк, технополіс, інноваційний бізнес-інкубатор тощо) — це підприємство (об’єднання підприємств), що розробляє, виробляє i реалізує інноваційні продукти та (або) продукцію чи послуги, обсяг яких у грошовому вимірі перевищує 70 відсотків від загального обсягу продукції та (або) послуг.
Суб’єктами інноваційної діяльності, як встановлено ст. 5 цього Закону, можуть бути фізичні та (або) юридичні особи України, фізичні та (або) юридичні особи іноземних держав, особи без громадянства, об’єднання цих осіб, які провадять в Україні інноваційну діяльність та (або) залучають майнові та інтелектуальні цінності, вкладають власні чи запозичені кошти в реалізацію в Україні інноваційних проектів.
Законом № 40-IV встановлено особливості в оподаткуванні та митному регулюванні інноваційної діяльності. Так, згідно зі ст. 21 цього Закону, яка повинна була набрати чинності з 01.01.2003 р., інноваційні підприємства мали б сплачувати у цьому році земельний податок у розмірі 50 відсотків діючої ставки.
Враховуючи, що на 2003 р. Законом № 380-IV призупинено дію ст. 21 Закону № 40-IV, то у 2003 р. на інноваційні підприємства, які підпадають під дію Закону № 40-IV, не поширюється норма оподаткування земельним податком у розмірі 50 відсотків діючої ставки i такі підприємства повинні сплачувати земельний податок за повними ставками, встановленими Законом № 2535-ХІІ.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 березень 2003 року