МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
08000, Київська область, смт. Макарів, вул. Фрунзе, 35
РІШЕННЯ
І МЕНЕМ УКРАЇНИ
14 листопада 2011 року смт . Макарів Справа № 2-1317/11
Макарівський районний суд Київської області в складі головуючого судді Устимчук М.Ю., при секретарі Нестерчук О.С., з участю прокурора Малашич Ю.Ю. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Макарів матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ДП "Макарівське лісове господарство", Макарівської районної державної адміністрації, третя особа управління Деркомзему у Макарівському районі про визнання недійсним державного акту на право постійного користування землею, -
В С Т А Н О В И В :
Позивач звернувся до суду з вказаним позовом посилаючись на те, що він є власником частини земельної ділянки загальною площею 9,9989 га, що розташована на території Колонщинської сільської ради Макарівського району Київської області з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 169394.
На підставі листа Управління Деркомзему у Макарівському районі Київської області від 07.07.2011 року за № 01/12/2346 йому стало відомо, що відповідно до автоматизованої бази даних належна йому земельна ділянка загальною площею 9,9989 га, яка розташована на території Колонщинської сільської ради Макарівського району Київської області має взаємне перекриття, тобто накладається з частиною земельної мідянки НОМЕР_1, що закріплена на праві користування за Макарівський державним лісгоспом. Так, розпорядженням Макарівської РДА від 17.10.2008 року за №3895 було передано у власність громадянам ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 земельні ділянки загальною площею 9,9990 га для ведення ОСГ в межах Колонщинської сільської ради Макарівського району. Вказані земельні ділянки цих осіб до моменту передачі їх у власність громадянам були закріплені за КСП "Колонщина"відповідно до Державного акту на право постійного користування КСП "Колонщина"та відносились до земель для ведення сільськогосподарського виробництва. В той же час відповідно до листа Управління Деркомзему у Макарівському районі від 19.04.2010 року земельна ділянка вказаних осіб накладається на земельну ділянку, яка належить Макарівському держлісгоспу.. За захистом своїх прав, КСП "Колонщина"змушене було звернутись до адміністративного суду і постановою Києво-Святошинського районного суду від 01 вересня 2010 року, яка набрала законної сили 03 лютого 2011 року, адміністративний позов було задоволено та визнано протиправними дії Макарівської районної державної адміністрації щодо надання дозволу Макарівському державному лісовому господарству (правонаступником якого є ДП "Макарівське лісове господарство") на інвентаризацію та розробку технічної документації по складанню державних актів на право постійного користування землею для ведення лісового господарства за рахунок лісів реформованих сільськогосподарських підприємств в межах Макарівського району, оформленому листом від 07.10.2002 року №15-9/354 ; скасовано дозвіл, наданий Макарівському державному лісовому господарству на інвентаризацію та розробку технічної документації по складанню державних актів на право постійного користування землею для ведення лісового господарства за рахунок лісів рефоромаованих сільськогосподарських підприємств в межах Макарівського району, оформленим листом від 07.10.2002 року № 15-9/354; визнано протиправними дії Макарівської РДА щодо винесення розпорядження Макарівської РДА від 09.06.2004 року №175 "Про надання земельних ділянок в постійне користування Макарівському л державному лісовому господарству для ведення лісового господарства в межах Колонщинської сільської ради ".
Оскільки, розпорядження Макарівської РДА №175 від 909.06.2004 року є скасованим, просив суд визнати недійсним Державний акт на право постійного користування землею виданий Макарівському державному лісогосподарському підприємству серії І-КВ № 002955 від 08.10.2004 року .
У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_14 позвоні вимоги підтримав, викладене у заяві підтвердив.
Представник відповідача ОСОБА_15 у судвогму засіданні позов не визнав.
Відповідач Макарівська державна адміністрація Київської області свого предсвника у судове засідання не направили, подали лист в якому просили суд слухати справу у їх відсутність.
Третя особа управління Деркомзему у Макарівському районі Київської області свого представника у судове засідання не направили, просили суд слухати справу у їх відсутність.
Вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові матеріали справи, заслухавши думку прокурора судом було встановлено, що позивач по справі є власником земельної ділянки загальною площею 9,9989 га, що розташована на території Колонщинської сільської ради Макарівського району Київської області з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 169394. (а.с. 10)
Земельні ділянки позивачем по справі були придбані на підставі договорів купівлі-продажу, укладені 20 березня 2010 року між ним та громадянами ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та ОСОБА_16, інтереси яких представляв ОСОБА_17.
( а.с. 11-30 )
Відповідно до листа Управління Деркомзему у Макарівському районі Київської області №01-12/938 від 19.04.2010 року, стало відомо, що існує накладка земель, які знаходяться у постійному користуванні КСП "Колонщина"(Державний акт на постійне користування колективного сільськогосподарського підприємства "Колонщина"серії ІІ-КВ №002139 та земель, які знаходяться у постійному користуванні Макарівського держлісгоспу ( Державний акт на право постійного користування серії І-КВ № 002955.
( а.с. 9 )
Києво-Святошисньким районним судом було розглянуто адміністративний позов заявлений колективним сільськогосподарським підприємством "Колонщина" до Макарівської РДА, ДП "Макарівське лісове господарство", треті особи управління Держкомзему у Макарівсьоум районі, ТОВ "Фермерське господарство "Золотий Колос" про визнання дій протиправними та скасування дозволу та розпорядження, за позовом ОСОБА_18 до Макарівської РДА, ДП "Макарівське лісове господарство"про визнання дій протиправними та скасування дозволу та розпорядження.
Постановою Киїєво-Святошиснького районного суду Київської області від 01 версеня 2010 року, позовні вимоги були задоволені.
03 лютого 2011 року вказана постанова Києво-Святошиснького районного суду Київської області наборала законної сили .
( а.с. 40-51)
Як вбачається з тексу постанови Києво-Святошиснького районного суду Київської області було визнано протиправними дії Макарівської районної державної адміністрації щодо надання дозволу Макарівському державному лісовому господарству (правонаступником якого є ДП "Макарівське лісове господарство") на інвентаризацію та розробку технічної документації по складанню державних актів на право постійного користування землею для ведення лісового господарства за рахунок лісів реформованих сільськогосподарських підприємств в межах Макарівського району, оформленому листом від 07.10.2002 року №15-9/354 ; скасовано дозвіл, наданий Макарівському державному лісовому господарству на інвентаризацію та розробку технічної документації по складанню державних актів на право постійного користування землею для ведення лісового господарства за рахунок лісів рефоромаованих сільськогосподарських підприємств в межах Макарівського району, оформленим листом від 07.10.2002 року № 15-9/354; визнано протиправними дії Макарівської РДА щодо винесення розпорядження Макарівської РДА від 09.06.2004 року №175 "Про надання земельних ділянок в постійне користування Макарівському державному лісовому господарству для ведення лісового господарства в межах Колонщинської сільської ради ".
Вимоги ст. 116 Земельного кодексу України (2768-14) чітко визначають підстави набуття права на землю.
Вимоги ст. 123 Земельного кодексу України (2768-14) визначають порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування.
Відповідно до ст. 124 Конституції України Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.
Відповідно до ст. 61 ЦПК України (1618-15) , обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи, або особа, щодо якої встанвол ці обставини.
Вирішуючи даний спір, суд приймає до уаги постанову Києво-Святошиснького районного суду Київської області, яка набрала законної сили 03 лютого 2011 року.
Таким чином, оскільки правові підстави для видачі відповідачу по справі ДП "Макарівське лісове господарство"Державного акту на право постійного користування землею відсутні, оскільки скасовано розпорядження № 175 від 09.06.2004 року "Про надання земельних ділянок в постійне користування СМакарівському державному лісовому господарству", то і правовстановлюючий документ, а саме Державний акт на право постійного користування землею має бути визано недійсним.
На підставі викладеного, керуючись ст. 124 Конституції України (254к/96-ВР) , ст. ст. 116,123,152, 153 Земельного кодексу України (2768-14) ,
ОСОБА_12. та ОСОБА_1
У судовому засіданні по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ДП "Макарівське лісове господарство", Макарівської РДА, третя особа управління Деркомзему у Макарівському районі про визнання недійсним державного акту на право постійного користування землею, представником відповідача ОСОБА_15 було заявлено письмово клопотання про зупинення провадження по цивільній справі в зв’язку з тим, що в провадженні Макарівського районного суду Київської області знаходиться цивільна справа № 2-155 за позовом міжрайонного природоохоронного прокурора до про визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки та договрів купівлі-продажу таких земельних ділянок площею 9,9990 га на території Колонщинської сільської ради. Кінцеве рішення по справі не прийнято. Оскільки, розгляд даної цивільної справи є неможливим до вирішення іншої справи, просив суд зупинити провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до ДП "Макарівське лісове господарство", Макарівської РДА, третя особа управління Деркомзему у Макарівському районі про визнання недійсним державного акту на право постійного користування землею.
Вислухавши думку представника позивача ОСОБА_14, заслухавши думку прокурора, суд приходить до висновку, що дане клопотання не обґрунтоване та задоволенню не підлягає.
Так, представник відповідача подав клопотання у письмовому вигляді, приєднавши до нього копію ухвали про відкриття провадження від 25 лютого 2010 року по справі № 2-605\2010 рік. Доказів того, що справа, яка перебуває у провадженні судді Дзюби Н.М. якимось чином унеможливлює розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ДП "Макарівське лісове господарство", Макарівської РДА, третя особа управління Деркомзему у Макарівському районі про визнання недійсним державного акту на право постійного користування землею, суду не надав.
Крім того, суд звертає свою увагу на те, що цивільна справа № 2-605 вже майже другий рік знаходиться в провадженні Макарівського районного суду, однак судове рішення по ній не прийнято . Про результати розгляду даної справи інформації суду не надано.
На підставі викладеного, керуючись ст. 201 ЦПК України, суд, -
У Х В А Л И В :
Відмовити в задоволенні клопотання про зупинення провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до ДП "Макарівське лісове господарство", Макарівської РДА, третя особа управління Деркомзему у Макарівському районі про визнання недійсним державного акту на право постійного користування землею .
Суддя М.Ю. Устимчук